Wiadomo, że wszyscy uwielbiają atrakcyjnie zaprezentowane produkty spożywcze. Wszystko co kolorowe, ciekawie wyeksponowane i atrakcyjnie położone na talerzu, przyciąga uwagę i wzrok. To ciasto jest pod tym względem naprawdę wyjątkowe! Na pewno nikt nie przejdzie koło niego obojętnie. Poznajcie ciasto Shrek z galaretką.

Przepis na ciasto Shrek

Wszyscy domownicy i goście będą się nim zajadać!

Składniki na ciasto Shrek

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Zielony budyń:

Zobacz także:

  • 1 duży, zielony, przecierowy sok owocowy
  • 3 budynie śmietankowe

Masa śmietanowa :

  • 330 g śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe

Dodatkowo:

  • dwa opakowania delicji
  • 2 galaretki agrestowe lub inne zielone galaretki

Przygotowanie ciasta Shrek

  1. Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt.
  2. Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji.
  4. Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gdy ciasto będzie upieczone, przygotujcie budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu budyniu. Zamiast mleka, użyjcie zielonego soku owocowego typu Kubuś.
  6. Gorący budyń wylejcie na upieczone ciasto. Wystudźcie.
  7. Na wystudzonym budyniu ułóżcie delicje czekoladą do góry.
  8. Galaretki owocowe o zielonym kolorze rozpuśćcie w szklance wody. Wystudźcie je delikatnie.
  9. Śmietankę kremówkę wyjętą z lodówki ubijcie na sztywno. Dodajcie pod koniec ubijania cukier puder.
  10. Dodajcie do śmietany na końcu schłodzoną galaretkę agrestową. Wylejcie masę na delicje.
  11. Pozostałe galaretki rozpuśćcie w 400 ml wody.
  12. Ostudźcie je. Gdy zaczną tężeć, wylejcie je na masę śmietanową. Włóżcie ciasto do lodówki i odczekajcie do momentu, kiedy galaretki zastygną.

Ciasto podawajcie pokrojone, aby wyeksponować wiele ciekawych warstw.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także