Wiadomo, że wszyscy uwielbiają atrakcyjnie zaprezentowane produkty spożywcze. Wszystko co kolorowe, ciekawie wyeksponowane i atrakcyjnie położone na talerzu, przyciąga uwagę i wzrok. To ciasto jest pod tym względem naprawdę wyjątkowe! Na pewno nikt nie przejdzie koło niego obojętnie. Poznajcie ciasto Shrek z galaretką.
Przepis na ciasto Shrek
Wszyscy domownicy i goście będą się nim zajadać!
Składniki na ciasto Shrek
Biszkopt:
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Zielony budyń:
Zobacz także:
- 1 duży, zielony, przecierowy sok owocowy
- 3 budynie śmietankowe
Masa śmietanowa :
- 330 g śmietany 30 %
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
Dodatkowo:
- dwa opakowania delicji
- 2 galaretki agrestowe lub inne zielone galaretki
Przygotowanie ciasta Shrek
- Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt.
- Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji.
- Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy ciasto będzie upieczone, przygotujcie budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu budyniu. Zamiast mleka, użyjcie zielonego soku owocowego typu Kubuś.
- Gorący budyń wylejcie na upieczone ciasto. Wystudźcie.
- Na wystudzonym budyniu ułóżcie delicje czekoladą do góry.
- Galaretki owocowe o zielonym kolorze rozpuśćcie w szklance wody. Wystudźcie je delikatnie.
- Śmietankę kremówkę wyjętą z lodówki ubijcie na sztywno. Dodajcie pod koniec ubijania cukier puder.
- Dodajcie do śmietany na końcu schłodzoną galaretkę agrestową. Wylejcie masę na delicje.
- Pozostałe galaretki rozpuśćcie w 400 ml wody.
- Ostudźcie je. Gdy zaczną tężeć, wylejcie je na masę śmietanową. Włóżcie ciasto do lodówki i odczekajcie do momentu, kiedy galaretki zastygną.
Ciasto podawajcie pokrojone, aby wyeksponować wiele ciekawych warstw.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także