Pierogi ruskie, to dość ciężkie, typowo zimowe, danie. Pierogi z kapustą i grzybami jada się w Wigilię, a letnia odsłona pierogów to przecież te z truskawkami lub jagodami. Jaka jest zatem wiosenna wersja pierogów? Na przykład ta, z sezonową botwiną i białym serem. To pozornie proste połączenie doskonale się uzupełnia.

Przepis na pierogi z białym serem i botwinką

Są podobne do tradycyjnych pierogów z serem, ale dzięki dodatkowi botwinki smakują o wiele ciekawiej i wyglądają przepięknie.

Składniki na pierogi z botwinką

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta soli

Składniki na farsz

  • 250 g półtłustego sera
  • 200 botwiny (liści raz małych łodyżek)
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie pierogów z botwinką

  1. Przygotujcie farsz do pierogów. Umyjcie botwinkę. Pokrójcie botwinę.
  2. Zalejcie botwinę wodą i ugotujcie ją. Ostudźcie lekko i odcedźcie na sicie.
  3. Ser rozgniećcie widelcem. Dodajcie jajko i ugotowaną botwinkę. Dokładnie wymieszajcie, doprawcie solą i pieprzem.
  4. Przygotujcie ciasto. W misce wymieszajcie mąkę i szczyptę soli.
  5. W gorącej wodzie rozpuśćcie masło i wlejcie do mąki.
  6. Wymieszajcie wszystko porządnie łyżka.
  7. Zawartość miski przełóżcie na stolnicę. Zagniećcie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką. Odstawcie ciasto na ok. 30 minut.
  8. Rozwałkujcie ciasto na płaski placek. Wykrójcie koła o średnicy ok. 10 cm.
  9. Na każde koło nałóżcie ok. łyżki farszu. Zlepcie pierogi.
  10. Brzegi pierogów zlepcie w dłoniach lub dociśnijcie widelcem, by powstały wzorki.
  11. Zagotujcie w dużym garnku wodę. Posólcie wodę i włóżcie do niej pierogi partiami.
  12. Poczekajcie, aż pierogi wypłyną i gotujcie jeszcze 4-5 minut od wypłynięcia.
  13. Gotowe pierogi podajcie okraszone zarumienioną cebulą lub po prostu podajcie je z masłem lub śmietaną.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: