Pierogi ruskie, to dość ciężkie, typowo zimowe, danie. Pierogi z kapustą i grzybami jada się w Wigilię, a letnia odsłona pierogów to przecież te z truskawkami lub jagodami. Jaka jest zatem wiosenna wersja pierogów? Na przykład ta, z sezonową botwiną i białym serem. To pozornie proste połączenie doskonale się uzupełnia.
Przepis na pierogi z białym serem i botwinką
Są podobne do tradycyjnych pierogów z serem, ale dzięki dodatkowi botwinki smakują o wiele ciekawiej i wyglądają przepięknie.
Składniki na pierogi z botwinką
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml wrzącej wody
- 2 łyżki masła
- Szczypta soli
Składniki na farsz
- 250 g półtłustego sera
- 200 botwiny (liści raz małych łodyżek)
- Jajko
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie pierogów z botwinką
- Przygotujcie farsz do pierogów. Umyjcie botwinkę. Pokrójcie botwinę.
- Zalejcie botwinę wodą i ugotujcie ją. Ostudźcie lekko i odcedźcie na sicie.
- Ser rozgniećcie widelcem. Dodajcie jajko i ugotowaną botwinkę. Dokładnie wymieszajcie, doprawcie solą i pieprzem.
- Przygotujcie ciasto. W misce wymieszajcie mąkę i szczyptę soli.
- W gorącej wodzie rozpuśćcie masło i wlejcie do mąki.
- Wymieszajcie wszystko porządnie łyżka.
- Zawartość miski przełóżcie na stolnicę. Zagniećcie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką. Odstawcie ciasto na ok. 30 minut.
- Rozwałkujcie ciasto na płaski placek. Wykrójcie koła o średnicy ok. 10 cm.
- Na każde koło nałóżcie ok. łyżki farszu. Zlepcie pierogi.
- Brzegi pierogów zlepcie w dłoniach lub dociśnijcie widelcem, by powstały wzorki.
- Zagotujcie w dużym garnku wodę. Posólcie wodę i włóżcie do niej pierogi partiami.
- Poczekajcie, aż pierogi wypłyną i gotujcie jeszcze 4-5 minut od wypłynięcia.
- Gotowe pierogi podajcie okraszone zarumienioną cebulą lub po prostu podajcie je z masłem lub śmietaną.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: