Zupa z botwinki jest prosta i bardzo zdrowa. Nie tylko pobudza apetyt, ale ma też zdolność odkwaszania organizmu. Botwinka to nic innego, jak młode listki i korzenie buraka cukrowego. Botwina to doskonałe źródło witamin K, A i C, a także dobre źródło magnezu, wapnia, fosforu, sodu, potasu, żelaza i błonnika pokarmowego.
Czy wiecie, że jedna filiżanka posiekanej botwinki ma tylko 35 kalorii i zapewnia ponad 300% dziennej wartości dla witaminy K? Włączcie ją do swojej diety, aby czerpać maksimum korzyści dla swojego zdrowia.
Przepis na smaczną zupę z botwinki
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, przygotujcie smaczną zupę z botwinki z naszego przepisu. Podajcie ją z ugotowanymi ziemniakami i świeżym koperkiem. W takim połączeniu smakuje fenomenalnie!
Składniki:
- 2 pęczek botwinki
- 2 łyżki soku z cytryny
- śmietana 30% 200 ml
- sól
- pieprz
- koperek do zupki
- marchewka 2 szt
- ziele angielskie 3 szt
- listek laurowy 3 szt
- drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g
Dodatkowo:
- ziemniaki duże 6 szt
- koperek
Dodatkowo:
- cytryna
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie.
- Botwinę myjemy i odcinamy korzonki i kroimy drobno.
- Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie (45 minut).
- Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko.
- Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut.
- Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.
- Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy.
- Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną, dekorujemy koperkiem i gotowe.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: