Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy

Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad

Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka.

Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kurczak soczysty, a nie wysuszony

Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie.

Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre.

Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Małe opakowanie zielonych oliwek
  • Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć)
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego.
  • W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego).
  • Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella.
  • Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i zalewamy go przygotowanym sosem (powinien być dość gęsty).
  • Na górze umieszczamy oliwki.
  • Pieczemy w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C) przez około 30-35 min.
  • Na próbę warto „wyłowić” jeden kawałek kurczaka i sprawdzić, czy nie jest surowy.
  • Zapiekankę posypaną tymiankiem podajmy z makaronem, na przykład typu penne.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
roladki z kurczaka przepis
Gotujmy.pl
Newsy Jeden sekretny składnik sprawi, że rolada z kurczaka będzie wyjątkowo soczysta
Przygotowujesz duże przyjęcie dla gości? Koniecznie upiecz te smakowite roladki z kurczaka - smakują każdemu!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie! Najlepsza na imprezę Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny. Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku. Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj: 3 piersi z kurczaka 1 duży słoik ogórków konserwowych 25 dag całej mozzarelli 10 dag mini marchewek Przyprawę do kurczaka Żółty ser w plastrach Ketchup Sól Przygotowanie Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy. Następnie na...

Przeczytaj
Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Przeczytaj
kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możesz zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Nie ma nic lepszego niż mięso przygotowywane w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Przepis na kurczaka pieczonego w całości Będziesz potrzebować 1 kurczaka w całości 2 czerwone papryki 6 ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki i umieść w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieść ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą polej pokrojone ziemniaki i również wymieszaj. Paprykę umyj, usuń pestki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do ziemniaków. Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obieraj, a jedynie zmiażdż nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieść naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i piecz pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmij się kurczakiem. Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieść ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj kurczaka. W piekarniku zmniejsz temperaturę grzania do 180 st. C. Na umieszczonych w nim warzywach ułóż zamarynowane mięso i zamknij. Kurczaka piecz przez ok. 1,5 godziny. Pamiętaj jednak by co kilka minut do niego zaglądać i podlewać pozostałą marynatą lub sokami, które wytworzyły się na dnie naczynia. Gotowe!

Przeczytaj