Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy

Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad

Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka.

Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kurczak soczysty, a nie wysuszony

Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie.

Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre.

Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Małe opakowanie zielonych oliwek
  • Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć)
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego.
  • W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego).
  • Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella.
  • Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i zalewamy go przygotowanym sosem (powinien być dość gęsty).
  • Na górze umieszczamy oliwki.
  • Pieczemy w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C) przez około 30-35 min.
  • Na próbę warto „wyłowić” jeden kawałek kurczaka i sprawdzić, czy nie jest surowy.
  • Zapiekankę posypaną tymiankiem podajmy z makaronem, na przykład typu penne.

Źródło: gotujmy.pl

Wieprzowina w ostrym sosie
Steffi/Adobe Stock
Przepisy
Wieprzowina duszona na ostro. Nie będziecie już chcieli jeść jej inaczej! Kulinarny odlot!
Kolendra, ostra papryka, ocet balsamiczny – wieprzowina w takim towarzystwie będzie rozpływała się w ustach!

Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem. Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania. Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę , kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny . Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie . Składniki: Spory kawałek karkówki wieprzowej Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy curry Łyżeczka kminu rzymskiego Papryka ostra w proszku Cebula 5 ząbków czosnku Łyżeczka cukru Garść świeżo krojonej kolendry Tymianek i pietruszka (suszone) Olej Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki) Ocet balsamiczny Przygotowanie: Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki. Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku. Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami. Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i...

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...

kurczak w sosie śmietanowym
Gotujmy.pl
Newsy
Kurczak w tym kremowym sosie to świetny pomysł na prosty i pyszny obiad. Zrobicie go w mniej niż 20 minut
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Podpowiemy wam, jak przygotować błyskawiczne i obłędnie pyszne danie na bazie piersi z kurczaka. Jest naprawdę soczyste i samo rozpływa się w ustach. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie poniżej...

Jeśli chcecie przygotować szybki i zarazem bardzo pyszny obiad, polecamy wam kurczaka w sosie śmietanowym. Do przygotowania tego prostego, ale zarazem wykwintnego dania, potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników – dobrej jakości piersi z kurczaka, śmietany i kilku ulubionych przypraw. Pierś z kurczaka to prosty i zarazem znakomity pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Prawdziwym bohaterem tego dania jest jednak kremowy sos śmietanowy z dodatkiem waszych ulubionych przypraw. Pierś z kurczaka gotowana w kremowym sosie śmietanowym to szybkie i aromatyczne danie na jedną patelnię, które powstaje w mniej niż 20 minut. Potrawa świetnie komponuje się z makaronem lub dodatkiem warzyw. Kurczak skąpany w tym gęstym sosie, będzie wam smakował wprost nieziemsko. Jak go przygotować? Podpowiadamy! Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa gyros cebula 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% przyprawa typu warzywko olej mąka sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy obficie posypujemy przyprawą gyros. Mięso wkładamy do zamykanego pudełka i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju piersi z kurczaka, a następnie zdejmujemy je z patelni. Odlewamy trochę tłuszczu i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Danie podlewamy około 3/4 szklanki wody i zagotowujemy. Śmietanę z mąką mieszamy i rozdrabniamy wodą. Zahartowujemy i wlewamy do wrzątku na patelni. Danie przyprawiamy pieprzem, solą i warzywkiem. Kurczaka chwilę podduszamy na małym ogniu.  

Szaszłyki
gotujmy.pl/beatris
Newsy
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni

Soczyste szaszłyki z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Aromatyczne, opieczone mięso oraz warzywa w duecie z pikantnym sosem, będą smakować jeszcze lepiej.  Soczyste, aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami Szaszłyki są pyszne, sycące i nisko kaloryczne. Niewiele jest też z nimi roboty. Wcale nie potrzebujemy grilla, aby je przyrządzić. Wystarczy patelnia grillowa albo zwykła.   Świetnie smakują zarówno z mięsa z piersi z kurczaka, karkówki, polędwiczek czy baraniny. Z mięsa wołowego również, musimy jednak pamiętać, że przygotowuje się je wtedy znacznie dłużej.   Przepis na pyszne szaszłyki Do zrobienia około 6 szaszłyków, będziecie potrzebować: 40 dag mięsa z piersi kurczaka 25 dag boczku wędzonego 3 pieczarki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 2 cebule 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Pieprz cayenne 2 łyżki oliwy Składniki na ognisty sos:  4 łyżki soku pomidorowego 5 łyżek keczupu pikantnego  1 opakowanie mieszanki do sosu  Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z chrząstek i włókien i kroimy na większe kawałki, mniej więcej o wielkości 2,5 cm. Następnie przekładamy mięso do miski. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, trochę pieprzu cayenne, 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso, przekładamy na 10 minut do lodówki aby nabrało aromatu przypraw.  W międzyczasie, przygotowujemy resztę składników do szaszłyków. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki w dowolnej kolejności. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i...