karkowka w kapuscię
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Zapieczcie karkówkę z kiszoną kapustą, a chętnych na to danie nie zabraknie. Smak petarda

Zazwyczaj przyrządzacie żeberka z kapustą? Zamieńcie je na karkówkę, a oszalejecie na punkcie tej potrawy.

Karkówka najczęściej kojarzy nam się z daniem z grilla, które serwujemy podczas letnich spotkań ze znajomymi. Gdy nie ma dostępu do tego urządzenia można ją przygotować na patelni z cebulką, która nada jej wyjątkowego smaku. My proponujemy nietypową wersję z pyszną kiszoną kapustą. Dodajcie gotowane lub pieczone ziemniaki i gotowe, nic więcej nie trzeba.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać miękką karkówkę?

Karkówka to mięso, które potrafi być twarde i żylaste. Podczas zakupów zwróćcie uwagę przede wszystkim na jej wielkość – nie powinna być zbyt przerośnięta. Tłuszcz zapewnia karkówce soczystość i mnóstwo smaku, ale nie powinno być go zbyt dużo. Spójrzcie również na jego kolor, najlepiej jeśli jest biały lub jasnoróżowy.

A jakiej barwy powinna być karkówka? Najlepsza to ta ciemnoczerwona, nawet nie patrzcie na jasne, różowe mięso, bo prawdopodobnie zostało naszpikowane wodą.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej - przepis

Składniki

  • 900 g karkówki
  • 900 g kiszonej kapusty
  • 5 listków laurowych
  • 350-400ml bulionu
  • Zielona czubryca
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 6 pieczarek

Przygotowanie

  1. Jeśli karkówkę macie w jednym kawałku to pokrójcie ją w grube plastry.
  2. Każdy kawałek doprawcie zieloną czubrycą i odstawcie do lodówki na kilka godzin albo na cała noc, aby przeszła smakiem przyprawy.
  3. Wyjmijcie mięso i pozwólcie mu się ogrzać.
  4. Kapustę kiszoną przepłuczcie pod bieżącą woda, aby usunąć z niej nadmiar soli i kwaśnego smaku.
  5. Rozgrzejcie patelnię i obsmażcie na złoto karkówkę z każdej strony.
  6. Na dnie żaroodpornego naczynia nałóżcie połowę kapusty, dodajcie trochę soli i pieprzu, liście laurowe oraz pieczarki pokrojone w plastry, jeśli ich używacie.
  7. Na wierzch połóżcie plastry podsmażonej karkówki i przykryjcie pozostałą kapustą.
  8. Ponownie doprawcie solą i pieprzem, a następnie zalejcie potrawę bulionem. Przykryjcie pokrywką lub folią aluminiową.
  9. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 1-1,5 godziny.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
Mielone wyjdą naprawdę chrupiące, jeśli dodacie do mięsa trochę kiszonej kapusty. A do tego jak smakują!

Co powiecie na mielone z kapustą ? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą Do przygotowania chrupiących mielonych z dodatkiem kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 250 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki Garść kapusty kiszonej 1 cebula Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej Pół łyżeczki mielonego pieprzu Pół łyżeczki soli czosnkowej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Mąka Olej do smażenia Przygotowanie: Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno. Na patelnię wlejcie łyżkę oleju i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, wsypcie poszatkowaną kapustę. Podsmażcie. Kiedy kapusta się nieco usmaży, wlejcie na patelnię pół szklanki wody i duście, aż całkiem odparuje. Przed wlaniem wody przykryjcie patelnię pokrywką, uchylcie i wtedy wlejcie wodę – dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał na boki. Po odparowaniu wody zdejmijcie patelnię z kuchenki i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie. Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i ostudzoną kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem, papryką i solą czosnkową. Dokładnie wymieszajcie. Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy...

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Newsy
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Szukacie najlepszej marynaty do karkówki z grilla? Ta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, sprawia, że mięso smakuje doskonale i jest bardzo miękkie.

Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna. Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Marynata do karkówki na grilla Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin. Marynata do karkówki z grilla: przepis Składniki Plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka suszonej bazylii Łyżeczka suszonego oregano Łyżeczka mielonej słodkiej papryki Łyżeczka mielonej ostrej papryki Łyżeczka soli Łyżeczka czarnego pieprzu Pół szklanki oleju Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki. W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą. Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami. Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Jak długo marynować karkówkę? Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po...

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona karkówka z warzywami w sosie pomidorowym. To proste danie robi się niemalże samo.

Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Z czym podać karkówkę? W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie. Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim Składniki ok. 700g karkówki 2 cebule 1 czerwona papryka 200g pieczarek 400g pomidorów w zalewie z puszki 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięs 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry. Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę. Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem. Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie. Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i...