Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów. Poznajcie jeden z nich, czyli kotlety schabowe w marynacie majonezowej.
Po co marynować kotlety schabowe w majonezie?
Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie. Marynowane w majonezie z dodatkami plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy.
Co w tej materii tak na dobrą sprawę jest w stanie zrobić właśnie niepozorny majonez? Chodzi o kruchość mięsa. Nawet wieprzowina z marketu czy ze sklepu nabierze nieco więcej delikatności po całonocnej marynacie majonezowej z dodatkiem soku z cytryny, skutecznie zmiękczającego mięso..
Z kolei smak kotletów ulegnie poprawie dzięki świeżym ziołom - pietruszce i koperkowi. Jeżeli jednak nie dysponujecie świeżą zieleniną, możecie spokojnie pominąć te pozycje z listy składników.
Zobacz także:
Przepis na kotlety schabowe w majonezie:
Składniki:
- 4 płaty schabowe
- 3-4 łyżki majonezu
- Pęczek świeżego koperku
- Pęczek natki pietruszki
- Szczypta pieprzu
- Łyżka soku z cytryny
- Ok. pół łyżeczki soli
- Bułka tarta do zapanierowania
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Mięso oczyśćcie z tłuszczyków i błon, kotlety rozbijcie tłuczkiem.
- Do dużego głębokiego talerza lub garnka włóżcie majonez, sok z cytryny, posiekany koperek, pietruszkę i pieprz i sól. Dokładnie wymieszajcie
- Każdy z przygotowanych kotletów włóżcie do marynaty i dokładnie w niej obtoczcie. Odstawcie do lodówki na całą noc w jednym naczyniu pod przykryciem.
- Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem.
- Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumienią z obu stron.
- Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami i surówką.
- Smacznego!