Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów. Poznajcie jeden z nich, czyli kotlety schabowe w marynacie majonezowej.

Po co marynować kotlety schabowe w majonezie?

Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie. Marynowane w majonezie z dodatkami plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy.

Co w tej materii tak na dobrą sprawę jest w stanie zrobić właśnie niepozorny majonez? Chodzi o kruchość mięsa. Nawet wieprzowina z marketu czy ze sklepu nabierze nieco więcej delikatności po całonocnej marynacie majonezowej z dodatkiem soku z cytryny, skutecznie zmiękczającego mięso..

Z kolei smak kotletów ulegnie poprawie dzięki świeżym ziołom - pietruszce i koperkowi. Jeżeli jednak nie dysponujecie świeżą zieleniną, możecie spokojnie pominąć te pozycje z listy składników.

Zobacz także:

Przepis na kotlety schabowe w majonezie:

Składniki:

  • 4 płaty schabowe
  • 3-4 łyżki majonezu
  • Pęczek świeżego koperku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżka soku z cytryny
  • Ok. pół łyżeczki soli
  • Bułka tarta do zapanierowania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso oczyśćcie z tłuszczyków i błon, kotlety rozbijcie tłuczkiem.
  2. Do dużego głębokiego talerza lub garnka włóżcie majonez, sok z cytryny, posiekany koperek, pietruszkę i pieprz i sól. Dokładnie wymieszajcie
  3. Każdy z przygotowanych kotletów włóżcie do marynaty i dokładnie w niej obtoczcie. Odstawcie do lodówki na całą noc w jednym naczyniu pod przykryciem.
  4. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem.
  5. Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumienią z obu stron.
  6. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami i surówką.
  7. Smacznego!