Tajemnica kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy

Zamarynujcie schabowego w... majonezie. Wyjdzie taki, że palce lizać. Ta marynata to mistrzostwo świata

Sposób na soczyste kotlety? Odpowiednia marynata! Przygotujcie w ten sposób schabowe, a będą doskonale smakowały.

Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów! Co powiecie na małą odmianę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjny schabowy

Kotlety schabowe w Polsce mają dość długą historię. Przepis na to znane danie pojawił się w 1860 roku w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bardzo popularnej wówczas i uznanej autorki poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego oraz gotowania. Najbardziej klasyczny przepis na kotlety to rozbite tłuczkiem płaty schabu, panierowane z dodatkiem przypraw w jajku i bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu – oleju lub na smalcu.

Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie

Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie! Marynowane plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy.

Do przygotowania marynowanych kotletów będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 4 płaty schabowe
  • 1-2 jajka
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka świeżego koperku
  • Łyżka świeżej natki pietruszki
  • Pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pół łyżeczki soli
  • Bułka tarta
  • Olej
Zobacz także
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbijcie tłuczkiem.
  2. Do miseczki wbijcie całe jajka, dodajcie majonez, sok z cytryny, koperek, pietruszkę i pieprz. Dokładnie wymieszajcie
  3. Przelejcie marynatę do zamykanego pojemnika i zanurzcie w niej kotlety. Odstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem.
  5. Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumienią z obu stron. Smacznego!  
Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Flickr
Triki kulinarne
Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki. Uważajcie, by nie wyłożyć się na kręceniu kurkiem od gazu.

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Jak zrobić dobre kotlety schabowe? Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej To jednak nie wszystko. Clou programu zawiera się bowiem we właściwym smażeniu popularnych schaboszczaków. To dzięki niemu kotlety mają odpowiednio wyglądającą panierkę, a także chrupki smak. Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na...

Zamarynujcie w tym kotlety schabowe, a zyskają niepowtarzalny smak. Wcale nie chodzi o mleko i cebulę
Gotujmy.pl/Ziutula
Przepisy
Zamarynujcie w tym kotlety schabowe, a zyskają niepowtarzalny smak. Nie chodzi o mleko i cebulę
Schabowy to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by wersję znaną nam wszystkim podać w nowej, nieco urozmaiconej odsłonie.

Kotlet schabowy ma wiernych sympatyków. To także porządne danie obiadowe, które nasyci i napełni wasze brzucha na długo. Najlepszy to taki super soczysty z chrupiącą panierką. Jeśli macie podobny obraz przed oczami, nic dziwnego. Schabowy jest po prostu pyszny. A może czas na schabowego inaczej? Przygotowanie schabowego nie należy do najtrudniejszych. Wykonuje się go ze schabu, z kością lub bez. Przypomina sznycel wiedeński i jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem oraz mizerią.  Mimo prostoty wykonania danie zbiera same pochlebne komentarze. Podaje się go jako codzienny obiad, jak również jako główny posiłek podczas imprez okolicznościowych takich jak wesele. To danie na wskroś swojskie i pyszne. Schabowy jest uwielbiamy także przez dzieci! Nasz propozycja zawiera pewne udoskonalenie. Danie przygotujecie w 5 minut, jednak czas marynowania wynosi około 4 godzin.  Kotlety schabowe marynowane w majonezie Składniki: 400 g schabu  1 średnie jajko Kilka łyżek majonezu po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki (opcjonalnie) łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 4 łyżki bułki tartej olej roślinny do smażenia Z podanej ilości składników wysmażycie cztery bardzo duże kolety. Czas smażenia kotletów jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od tego na ile partii będziecie smażyć swoje schabowe inaczej. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka.  Przygotowanie: Kawałek schabu pokrójcie na cztery grube plastry. Na blacie połóżcie złożoną na pół ściereczkę lub materiałową łapkę kuchenną. Na ścierce powinna znaleźć drewniana deska. W taki sposób łatwo ubijecie kotlety nie robiąc przy tym większego...

jak zrobić miękkie schabowe
AdobeStock
Newsy
1 prosty składnik sprawi, że schabowy będzie delikatny i obłędnie soczysty. Dodajcie go pod koniec smażenia
Jak sprawić, by kotlety schabowe wyszły mięciutkie? Pewnie nie spodziewaliście się, że ten sposób jest tak prosty!

Lubicie kotlety schabowe? Najlepsze są te, które wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie. By osiągnąć taki efekt, można eksperymentować z przyprawami, rodzajem tłuszczu do smażenia albo… zmienić nieco sposób przygotowywania! Nie uwierzycie co sprawia, że schabowe wychodzą takie, że po prostu rozpływają się w ustach. Podpowiemy, że każdy z was ma tego składnika w domu pod dostatkiem! Domyślacie się, o co chodzi? Sprawdźcie ten przepis. Przepis na miękkie schabowe Aby przygotować mięciutkie i soczyste kotlety schabowe, będziecie potrzebowali podstawowych składników. Sposobem na to, by wyszły tak dobre jest odpowiednia technika! O tym piszemy więcej w sposobie przygotowywania. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: 10 porcji kotletów ze schabu  Pół kostki smalcu Ćwierć kostki masła 3 jajka Bułka tarta Mąka Sos sojowy Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przykryjcie kotlety z każdej strony folią i rozbijcie tłuczkiem. Dopiero po rozbiciu przyprawcie mięso solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. To bardzo ważne – jeśli posolicie kotlety wcześniej, to wyjdą zbyt suche. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wbijcie 3 jajka, do drugiej wsypcie bułkę tartą i mąkę do ostatniej. Na patelni rozpuśćcie i rozgrzejcie porządnie smalec– kotlety od razu po wrzuceniu na patelnię powinny skwierczeć. Jeśli smalec nie będzie dostatecznie gorący, to schabowe wchłoną go za dużo i będą zbyt tłuste. Czas na panierowanie! Każdy kotlet zanurzcie w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej, znów w jajku i bułce. Opanierowane kotlety smażcie na patelni do zrumienienia. Usmażone kotlety przełóżcie do dużego rondla. Pokropcie je...

jak panierować schabowe
AdobeStock
Newsy
Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa na ich smak
Jak poprawnie doprawić schabowe, by dobrze smakowały? Odpowiadamy.

Kotlety schabowe są bardzo popularnym w Polsce daniem, dlatego istnieje mnóstwo sposobów przyrządzenia go. Jedni doprawiają kotlety przed rozbiciem tłuczkiem, a inni po. Część osób rozbija kotlety bardzo cienko, część średnio, a niektórzy w ogóle tego nie robią. W większości przypadków, wybrana metoda przygotowania jest kwestią osobistych preferencji, jednak czasami warto zasięgnąć rady doświadczonych kucharzy. Wiedzą oni co robić, by danie wyszło idealne i jakich błędów unikać! Jak doprawić schabowe? Jednym z często popełnianych błędów, jest niewłaściwy sposób doprawiania kotletów. Część osób nie naciera mięsa przyprawami i zamiast tego wsypuje je do składników na panierkę – na przykład do mąki. To duży błąd! Jeśli tak zrobicie, to schabowe nie będą dobrze smakować, ponieważ cały smak zostanie w panierce. Pamiętajcie – doprawia się mięso, a nie panierkę. Przepis na klasyczne kotlety schabowe Do przygotowania domowych kotletów schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kg schabu 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Olej rzepakowy (lub smalec) Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie, delikatnie osuszcie i pokrójcie w plastry na kotlety. Następnie każdy kotlet przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Grubość kotletów nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od tego, co wam bardziej smakuje. Pamiętajcie jednak, że im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć! Rozbite kotlety posypcie z każdej strony solą i pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wsypcie łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżki bułki tartej, a w trzeciej rozkłóćcie jedno jajko. Na patelni...