Łosoś to bardzo znana i lubiana ryba. W Polsce możecie spotkać jego dwa rodzaje. Sklepy oferują zazwyczaj łososia bałtyckiego i łososia norweskiego pochodzącego z hodowli.
Łosoś wyróżnia się wieloma zdrowotnymi walorami
Przygotowanie łososia nie należy do najtrudniejszych rzeczy. Przyda się jednak podstawa kulinarnej wiedzy dotycząca doprawiania ryb, sposobu pieczenia i marynowania. Z łososia można też zrobić znacznie lżejsze przekąski. Sałatka z tą rybą o różowym mięsie będzie pożywna, lekka i łatwa do zrobienia.
Na rynku dostrzec można pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Znajdziecie go w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy jako składnik dań głównych. To ryba nad wyraz uniwersalna i równocześnie charakterystyczna w smaku.
Czy łosoś jest rybą, którą warto jeść?
Nad łososiem od dawna toczy się głośna debata. Łosoś bałtycki zdaje się odpierać ataki. Stanowi bowiem bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W porcji 100 gramów ryby znajdziecie go około 20 g. Ryba zawiera też egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie.
Zobacz także:
Łosoś jest kaloryczną rybą. W każdej jednak formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez m.in. normalizowanie ciśnienia krwi czy wspomaganie układu immunologicznego. Wykazano, że jedzenie łososia może także w skuteczny sposób zapobiegać depresji.
Lekka sałatka o dużej zawartości białka
Jeśli przyrządzicie łososia na parze, zaoszczędzicie swojemu organizmowi zbędnych kalorii. Do łososia w formie sałatkowej pasuje też jajko, kapary i sok z cytryny. Gotowi na sałatkę, która skradnie wasze serca?
Składniki:
-
100 g łososia wędzonego
-
3 duże jajka
-
1 sałata rzymska
-
2 łyżki kaparów
-
2 kromki chleba
-
2 łyżki dobrej jakości oliwy
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Chleb pokrójcie w małą kostkę, włóżcie do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Tak przygotowane pieczywo pieczecie z włączoną funkcją grill przez 3-5 minut.
-
Jajka wkładacie do garnka, zalewacie wodą i gotujecie około 7 minut, żeby nie były do końca ścięte. W międzyczasie przygotowujecie resztę składników.
-
Sałatę przekrajacie na połowę, a następnie dzielicie w paski.
-
Oliwę mieszacie z sokiem z cytryny. Można użyć do tego blendera.
-
Jajka po ugotowaniu przelewacie zimną wodą, obieracie ze skorupki i dzielicie na połówki.
-
Sałatę rozkładacie na talerzach, dodajecie kawałki łososia, połówki jajek, kapary i grzanki. Całość należy przed podaniem skropić dressingiem. Smacznego!