Lubicie jeść schabowe? To świetnie. Na pewno większości z was znudziła już się jednak tradycyjna wersja tego kotleta i marzycie o jakiejś odmianie? Mamy dla was coś świetnego! Przygotujcie "schaboszczaki" w zupełnie nowym, jak dotąd wydaniu – smażone na smalcu i podawane z rozpływającym się sadzonym jajkiem. Zainteresowani? Czytajcie dalej.
Schabowe z sadzonym jajkiem
Schabowe w połączeniu z sadzonym jajkiem to idealny pomysł na smakowite i pożywne danie dla całej rodziny. Tak podany obiad zasmakuje wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie jest tak syte, że ugasi wasz głód na dobrych kilka godzin. Usmażone na smalcu, idealnie chrupkie i złociste mięso, idealnie komponuje się z sadzonym jajkiem. Wystarczy oprószyć je z wierzchu ulubionymi przyprawami i gotowe. Danie nie tylko pysznie smakuje, ale też wspaniale wygląda i świetnie się sprawdzi na obiad dla rodziny lub znajomych.
Pragniecie odmiany od tradycyjnych kotletów schabowych? Ten przepis powstał z myślą o was. Do dzieła!
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- Szklanka bułki tartej
- Szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki masła
- 6 jajek
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Bierzemy dwa talerze i wysypujemy na nie mąkę i bułkę tartą.
- Jajka wbijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i mieszamy widelcem.
- Kotlety rozbijamy a następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozpuszczamy smalec.
- Kotlety panierujemy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej.
- Każdy kotlet smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy jajka.
- Każde z nich oprószamy solą i pieprzem.
- Dolewamy 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką.
- Smażymy około 2 minut, aż jajko się zetnie.
- Kiedy kotlety będą miały złocisty kolor, przekładamy je na talerze.
- Na każdym kotlecie wykładamy jajko.
Smacznego!