Dzisiaj przypomnimy wam stary i popularny patent z pieczeniem kurczaka na butelce z piwem. Niektórzy wybierają do tego celu także i puszkę.
Jeśli zdecydujecie się na butelkę, nie zapomnijcie o oczyszczeniu szkła z nalepek i kleju. Musicie zachować szczególną uwagę przy tej czynności, by sztuczne barwniki dostały się do mięsa.
Warto dopilnować, by piwo, na którym „posadzicie” swojego kurczaka pozostawało w pokojowej temperaturze. Wyjęte z lodówki chwilę przed pieczeniem długo będzie się nagrzewało w samym piekarniku. A przecież idea pieczenia na piwie polega na tym, by złocisty napój parował i wylewał się w środku na mięso.
Ta właśnie sztuczka sprawia, że kurze mięso pozostaje delikatne i soczyste od środka. By nie piec kurczaka za długo i nie wysuszyć piersi, warto pomyśleć o lekkim ponacinaniu udek nożem z zewnątrz.
Zobacz także:
Soczysty kurczak na piwie – przepis
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oregano
- Szczypta pieprzu cayenne
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 piwo butelkowane (500 ml)
Przygotowanie:
- Przyprawy pomieszajcie razem z roztopionym masłem.
- Kurczaka dokładnie oczyśćcie, osuszcie i natrzyjcie przyprawami. Jeśli jest to możliwie, odstawcie natartego przyprawami kurczaka do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
- Osadźcie kurczaka na oczyszczonej i odkapslowanej butelce. By „siedział” na butelce jeszcze stabilniej, możecie podwiązać jego nóżki nicią.
- Pieczcie w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuje się, że kilogramowy kurczak powinien piec się ok. godzinę.
Jeżeli wasz kurczak waży z kolej 1,5 kg, pieczcie go przez półtorej godziny.