Macie ochotę na kurczaka na piwie? Żeby wyszedł soczysty z chrupiącą skórką, trzeba zrobić 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Macie ochotę na kurczaka na piwie? Żeby wyszedł soczysty z chrupiącą skórką, trzeba zrobić 1 rzecz

Pieczenie kurczaka nie jest wcale tak prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. By zachować jego soczysty smak, warto wykorzystać kilka sztuczek.

Dzisiaj przypomnimy wam stary i popularny patent z pieczeniem kurczaka na butelce z piwem. Niektórzy wybierają do tego celu także i puszkę.

Jeśli zdecydujecie się na butelkę, nie zapomnijcie o oczyszczeniu szkła z nalepek i kleju. Musicie zachować szczególną uwagę przy tej czynności, by sztuczne barwniki dostały się do mięsa.

Warto dopilnować, by piwo, na którym „posadzicie” swojego kurczaka pozostawało w pokojowej temperaturze. Wyjęte z lodówki chwilę przed pieczeniem długo będzie się nagrzewało w samym piekarniku. A przecież idea pieczenia na piwie polega na tym, by złocisty napój parował i wylewał się w środku na mięso.

Ta właśnie sztuczka sprawia, że kurze mięso pozostaje delikatne i soczyste od środka. By nie piec kurczaka za długo i nie wysuszyć piersi, warto pomyśleć o lekkim ponacinaniu udek nożem z zewnątrz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Soczysty kurczak na piwie – przepis

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oregano
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 piwo butelkowane (500 ml)
Zobacz także
Kurczak w tej nietypowej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy, wychodzi palce lizać

Kurczak w tej nietypowej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy, wychodzi palce lizać

Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa

Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa

Przygotowanie:

  1. Przyprawy pomieszajcie razem z roztopionym masłem.
  2. Kurczaka dokładnie oczyśćcie, osuszcie i natrzyjcie przyprawami. Jeśli jest to możliwie, odstawcie natartego przyprawami kurczaka do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
  3. Osadźcie kurczaka na oczyszczonej i odkapslowanej butelce. By „siedział” na butelce jeszcze stabilniej, możecie podwiązać jego nóżki nicią.
  4. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuje się, że kilogramowy kurczak powinien piec się ok. godzinę.

Jeżeli wasz kurczak waży z kolej 1,5 kg, pieczcie go przez półtorej godziny.

Dlaczego indyka i kurczaka w całości powinno się piec nogami bliżej tylnej ścianki piekarnika?
Adobe Stock
Newsy
Jak piec kurczaka w całości? Włóżcie go do piekarnika w ten sposób, a upiecze się równomiernie
Jak powinno się piec drób w całości, by wyszedł perfekcyjnie? Przeczytajcie nasze wskazówki. Wiemy nawet, gdzie poprawnie umiejscowić indyka i kurczaka, a także inne ptaki w piekarniku.

Pieczenie całego kurczaka lub indyka zarezerwowane jest na wystawne, niedzielne obiady lub na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Nieprzypadkowo to właśnie cały pieczony indyk stał się symbolem amerykańskiego narodowego święta, znanego także pod nazwą Święta Dziękczynienia. Także i w polskich daniach drób pieczony w całości rezerwowany jest na duże święta czy uroczystości rodzinne. Nie ma to bowiem jak pyszny kurczak, kaczka czy też indyk wypieczony na złocisty kolor i podany z dodatkami w postaci pieczonych ziemniaczków i surówek... Jak ustawić mięso kurczaka i indyka do pieczenia? Jedna z ważnych, ale często zapominanych zasad pieczenia drobiu dużych rozmiarów mówi o tym, by ustawić go nóżkami w stronę dalszej ścianki piekarnika. Indyk lub kurczak musi więc „wjechać nogami do przodu” do piekarnika przez to, że to właśnie nogi, czyli udka pieką się najdłużej i wymagają wyższej temperatury niż delikatna pierś. Większe ciepło mają zagwarantowane właśnie w dalszej części piekarnika. Kiedy już wstawiliście swojego „kuraka” do pieczenia, pozostaje włączyć odpowiedni program i czekać na ucztę. Mniejsze ptaki wymagają ok. 45 minut pieczenia na każdy kilogram ich wagi.  W przypadku większych okazów czas ten wydłuża się o ok. 15 minut. Krótko mówiąc: 2-kilogramowy kurczak, podlewany regularnie sosem powinien być gotowy po ok. 2 godzinach pieczenia w temp. 180 st. C. W jakim naczyniu upiec kurczaka i indyka? Sposób pieczenia kurczaka i indyka znacząco od siebie nie odbiega. I w jednym, i w drugim przypadku konieczne jest zastosowanie się do kilku ważnych zasad samego pieczenia, ale i procesu przygotowania mięsa do pieczenia. Nic nie zastąpi oczywiście profesjonalnego rożna, na którym drób...

pieczony kurczak
Flickr
Newsy
Mistrz kuchni zdradził sekret idealnego kurczaka z piekarnika. Wystarczy piec go z dużą ilością 1 składnika. Każdy ma go w domu
Jak pieką kurczaka najzdolniejsi kucharze na świecie? Z odpowiedzią pospieszył Oli Martin, zwycięzca brytyjskiej edycji MasterChefa.

Kurczak w całości pieczony w domowym piekarniku to stały punkt programu w wielu polskich domach. Niestety często zdarza się, że tak przygotowane danie zamiast podziwu domowników, powoduje rozczarowanie. Złota proporcja? Dlaczego? Wszystko przez to, że wysuszony w piekarniku kurczak nie ma nic wspólnego z soczystością w środku i chrupkością na zewnątrz. Wbrew pozorom zwykłe pieczenie kurczaka wcale nie jest dziecinnie łatwym zajęciem. Nie wystarczy bezrefleksyjnie włożyć mięsa do pieca. Nie wystarczy także stara maksyma, mówiąca o tym, że 1 kg mięsa drobiowego powinno się piec w piekarniku przez 60 min. Taka proporcja oczywiście w pewnym sensie odpowiada prawdzie, ale jednak nie bierze pod uwagę jednego czynnika. Udka a pierś A jest nim oczywiście różnica między poszczególnymi częściami kurczaka. W skrócie: inaczej piecze się udko, a inaczej pierś. Łatwo o tym zapomnieć, kiedy w głowie już maluje się obraz wielkiej uczty i dzielenia między domowników efektownie wypieczonej kury. Tymczasem mięso z udek i skrzydełek potrzebuje znacznie dłuższego czasu pieczenia, niż delikatna pierś. Zapobiec wysuszeniu Tłustsze mięso podudzia po ok. godzinie pieczenia nie będzie odpowiednio upieczone, a pierś po tak długim czasie wysuszy się na wiór. Co zatem czynić? Trzeba po prostu przyspieszyć czas pieczenia udek. Jak? Dobrym pomysłem jest ponacinanie mięsa na udkach razem ze skórą. Wystarczy kilka nacięć ostrym nożem na całej długości kurzego udźca. Dzięki temu „dojdzie” ono w wysokiej temperaturze znacznie szybciej bez utraty jakości i smaku. Dzięki temu wasza pierś nie będzie narażona na długie wysuszanie. To jednak nie wszystko. Najlepsi szefowie kuchni mają jeszcze kilka innych sztuczek. Sztuczki MasterChefa Jedną z nich jest podwiązanie...

kurczak na butelce z piwem przepis
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Kurczak pieczony na butelce z piwem to prawdziwy hit tego Sylwestra. Goście będą oblizywać palce
Kurczak i piwo to połączenie, którego nie boją się nawet najznamienitsi restauratorzy. W końcu w smaku jest naprawdę wyborne. Danie, podkręcone zaskakującą prezentacją w postaci mięsa nadzianego na butelkę, na pewno zachwyci waszych gości!

Sylwestrowa noc to zdecydowanie dobry czas na wszelkie szaleństwa, nie tylko te modowe, ale również kulinarne. W końcu, kto nie ryzykuje ten szampana nie pije, a w Sylwestra lepiej nie sprawdzać czy to powiedzenie znajduje potwierdzenie w rzeczywistości. Dlatego śmiało upieczcie tego kurczaka na butelce, wasi goście oniemieją z zachwytu! Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z piwem Będziecie potrzebować 1 kurczaka w całości 1 butelkę ulubionego piwa  5 ząbków czosnku Przyprawy: sól, curry, papryka słodka Przygotowanie Kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie przyprawy (sól, curry, paprykę), wymieszajcie i natrzyjcie nimi kurczaka z zewnątrz. Czosnek obierzcie i zmiażdżcie przy pomocy noża, a następnie natrzyjcie nim wnętrze kurczaka. Tak przygotowane mięso owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na całą noc (możecie też zawekować kurczaka). Butelkę z piwem należy dokładnie oczyścić. Najlepiej będzie jak włożycie ją na ok. 40 minut do wody, a następnie zdejmiecie etykietę i umyjecie całość pod bieżącą wodą. Dopiero wtedy otwórzcie piwo i nadziejcie na butelkę zamarynowanego wcześniej kurczaka w taki sposób, aby szyjka kurczaka znajdowała się przy szyjce od piwa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C i pieczcie mięso przez ok. 2 godziny (ten czas będzie różny w zależności od wielkości mięsa – na każdy 1 kilogram przypada 1 godzina pieczenia). Co kilkadziesiąt minut wsypujcie do butelki z piwem szczyptę soli, dzięki temu napój zacznie się pienić i spływać po kurczaku, co doda mu niesamowitego smaku. Gotowe! Źródło: gotujmy

Udka z kurczaka
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Delikatne udka z kurczaka po zamojsku. Sosik z pieczenia z sekretnym składnikiem dopełni ich smak
Lubicie chrupiące mięso z kurczaka z piekarnika? Zróbcie je według tego przepisu z dodatkiem popularnej przyprawy.

Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy. Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak! By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne! To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu! Przepis na kurczaka po zamojsku Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę) Majeranek Ostra papryka mielona Świeżo mielony pieprz Sól Przyprawa z suszonych warzyw Olej do smażenia Masło Przygotowanie: Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą. Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki. Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku. Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z...