Dzisiaj przypomnimy wam stary i popularny patent z pieczeniem kurczaka na butelce z piwem. Niektórzy wybierają do tego celu także i puszkę.

Jeśli zdecydujecie się na butelkę, nie zapomnijcie o oczyszczeniu szkła z nalepek i kleju. Musicie zachować szczególną uwagę przy tej czynności, by sztuczne barwniki dostały się do mięsa.

Warto dopilnować, by piwo, na którym „posadzicie” swojego kurczaka pozostawało w pokojowej temperaturze. Wyjęte z lodówki chwilę przed pieczeniem długo będzie się nagrzewało w samym piekarniku. A przecież idea pieczenia na piwie polega na tym, by złocisty napój parował i wylewał się w środku na mięso.

Ta właśnie sztuczka sprawia, że kurze mięso pozostaje delikatne i soczyste od środka. By nie piec kurczaka za długo i nie wysuszyć piersi, warto pomyśleć o lekkim ponacinaniu udek nożem z zewnątrz.

Zobacz także:

Soczysty kurczak na piwie – przepis

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oregano
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 piwo butelkowane (500 ml)

Przygotowanie:

  1. Przyprawy pomieszajcie razem z roztopionym masłem.
  2. Kurczaka dokładnie oczyśćcie, osuszcie i natrzyjcie przyprawami. Jeśli jest to możliwie, odstawcie natartego przyprawami kurczaka do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
  3. Osadźcie kurczaka na oczyszczonej i odkapslowanej butelce. By „siedział” na butelce jeszcze stabilniej, możecie podwiązać jego nóżki nicią.
  4. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuje się, że kilogramowy kurczak powinien piec się ok. godzinę.

Jeżeli wasz kurczak waży z kolej 1,5 kg, pieczcie go przez półtorej godziny.