Banalnie prosty w wykonaniu przepis na przepysznego, pieczonego kurczaka, który zasmakuje każdemu? Tak to możliwe. Sekretem jego soczystości jest rodzaj najprostszej marynaty z dwóch składników. Domyślacie się już, o co tutaj chodzi? Tak, to solanka, która zapewnia kurzemu mięsu fenomenalne właściwości. Z powodzeniem możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka.
Całość wieńczy jeszcze jedna sprawa. Chodzi o masło. Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawi, że całość zniknie w ekspresowym tempie. Nikt nie będzie się mógł mu oprzeć.
Jak zrobić kurczaka w solance?
Solanka, czyli roztwór soli i wody, wspaniale działa na drób. Mięso staje się delikatne i kruche, a podczas pieczenia skórka staje się niezwykle chrupiąca.
Aby jej smak był jeszcze bardziej wyrazisty, nasmarujcie kurczaka masłem. Ważna uwaga: masło i kurczak muszą mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało zważoną, mydlaną konsystencję.
Zobacz także:
Przepis na pieczonego kurczaka z solanki
Składniki:
- 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg)
- 50 g masła
- 1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 5 gałązek natki pietruszki
Solanka:
- 3 łyżki soli na 1 litr wody
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyjcie i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie kurczaka wodą (musi być pokryty w całości).
- Następnie wyjmijcie kurczaka, wylejcie wodę i do garnka ponownie nalejcie tyle samo świeżej wody.
- Do wody wsypcie sól - 3 łyżki na 1 litr wody. (W naszym przepisie na 2,5 litra wody wsypaliśmy 7,5 łyżek soli).
- Całość wymieszajcie i do solanki włóżcie kurczaka.
- Kurczaka w solance odstawcie do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie wyjmijcie kurczaka z solanki i porządnie go osuszcie.
- Gdy kurczak będzie już suchy roztopcie 50 g masła i odczekajcie, aż masło i kurczak będą mieć podobną temperaturę.
- Następnie kurczaka dokładnie wysmarujcie masłem oraz przyprawami w środku i na zewnątrz. Do środka kurczaka włóżcie gałązki pietruszki.
- Tak przygotowanego kurczaka ułóżcie na kratce do piekarnika piersiami do góry, a na samym dole wstawcie foremkę, do której będzie kapać tłuszcz.
- Kurczaka pieczcie 2 godziny w 180 stopniach C, a po godzinie obróćcie go na drugą stronę.
- Po tym czasie zwiększcie temperaturę i pieczcie kurczaka przez kolejne kilka minut, aby skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca. I gotowe!