Pasztet domowy
anemon/gotujmy.pl
Newsy

Wyborny pasztet z resztek z rosołu. Gwarantujemy, że pokochają go wszyscy domownicy

Pasztet kochają i duzi i mali. Z ketchupem, z musztardą, czy z ogórkiem kiszonym? Jaki dodatek wybierzecie do swojego „oszczędnego” pasztetu z resztek z rosołu?
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

W kuchni nic nie może się zmarnować. Tak uważały nasze babcie i mamy, tak postępować powinniśmy i my sami.

Jeśli więc przyjdzie nam gotować rosół, nie ważmy się wyrzucać mięsa, na którym się gotował!

Istnieje całe mnóstwo różnych potraw na bazie resztek z rosołu. Może taki składnik nie brzmi i nie wygląda zbyt szlachetnie i wzniośle, ale jest podstawą wielu smacznych dań.

Pierogi lub pyzy z mięsem, gęste i zawiesiste sosy, paszteciki, a może coś bardziej wymyślnego? Na przykład kanapki z rwanym mięsem w trzech sosach. Pisaliśmy o tym tutaj: KLIK.

Dzisiaj polecamy wam także pasztet. Jeżeli został wam po rosole kawałek smacznego mięsa, wystarczy zmielić go w maszynce i zabrać się za pieczenie pasztetu.

Gotowy pasztet świetnie smakował będzie z ciemnym, żytnim pieczywem, cieniutko pokrojonymi plasterkami ogórka kiszonego. Pozostaje musnąć go delikatnie musztardą i gotowe!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pasztet z resztek z rosołu

Składniki:

  • 0,5 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (drobiowe, wieprzowe lub wołowe)
  • Łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Ugotowana marchewka, seler i pietruszka – nadadzą się także te po rosole
  • Łyżka pieprzu ziołowego
  • Pół małej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Sól
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
  • Mięso, warzywa ugotowane i podsmażone mielimy w maszynce.
  • Doprawiamy masę na pasztet przyprawami i solą do smaku.
  • Zagęszczamy masę bułką tartą, dodajemy koncentrat pomidorowy i jajka.
  • Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku przez około godzinę.

 

Komentarze
pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...

Przeczytaj
pasztet z soczewicy
Adobe
Newsy Przepyszny warzywny pasztet z uwielbianym przez wszystkich Włochów dodatkiem. Ty także się na niego skusisz?
Kto powiedział, że pasztet musi być wykonany z mięsa? Ten w wersji wegetariańskiej smakuje równie obłędnie, jak ten tradycyjny.
Anna Borkowska
grudzień 10, 2020

Co powiecie na smakowity pasztet z soczewicy z ulubionym dodatkiem wszystkich Włochów, czyli suszonymi pomidorami? Taki pasztet z powodzeniem możecie postawić na wigilijnym stole. Jego smak z pewnością oczaruje wszystkich waszych domowników. Jak przygotować ten pyszny i niezwykle aromatyczny warzywny pasztet? Podpowiadamy! Będziesz potrzebowała:     2 szklanki soczewicy     1 cebulę     2 ząbki czosnku     70g suszonych pomidorów     3 łyżki bułki tartej     sól i  pieprz do smaku     1 łyżeczkę słodkiej papryki     1/2 łyżeczki papryki chili Przygotowanie: Na początku wypłucz soczewicę, wrzuć ją do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez około 20-25 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania soczewicy możesz się zająć przygotowaniem pozostałych składników. Obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Całość usmaż na patelni na rumiany kolor razem z przyprawami. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę. Ugotowaną soczewicę dokładnie odcedź i wymieszaj z cebulą, czosnkiem, pomidorami i bułką tartą, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Całość wylej do formy, w której chcesz upiec pasztet, nie zapominając, żeby wcześniej natłuścić ją olejem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pasztet przez 35-40 minut.  Smacznego!  

Przeczytaj