Pasztet domowy
anemon/gotujmy.pl
Newsy

Zostało wam mięso i warzywa po rosole? Zróbcie z nich ten wyborny, idealnie doprawiony pasztet

Pasztet kochają i duzi i mali. Z ketchupem, z musztardą, czy z ogórkiem kiszonym? Jaki dodatek wybierzecie do swojego „oszczędnego” pasztetu z resztek z rosołu?

W kuchni nic nie może się zmarnować. Tak uważały nasze babcie i mamy, tak postępować powinniśmy i my sami. Jeśli więc przyjdzie nam gotować rosół, nie ważmy się wyrzucać mięsa, na którym się gotował!

Istnieje całe mnóstwo różnych potraw na bazie resztek z rosołu. Może taki składnik nie brzmi i nie wygląda zbyt szlachetnie i wzniośle, ale jest podstawą wielu smacznych dań.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać resztki z rosołu?

Pierogi lub pyzy z mięsem, gęste i zawiesiste sosy, paszteciki, a może coś bardziej wymyślnego? Na przykład kanapki z rwanym mięsem w trzech sosach. Pisaliśmy o tym tutaj: KLIK. Dzisiaj polecamy wam także pasztet. Jeżeli został wam po rosole kawałek smacznego mięsa, wystarczy zmielić go w maszynce i zabrać się za pieczenie pasztetu.

Gotowy pasztet świetnie smakował będzie z ciemnym, żytnim pieczywem, cieniutko pokrojonymi plasterkami ogórka kiszonego. Pozostaje musnąć go delikatnie musztardą i gotowe!

Przepis na pasztet z resztek z rosołu

Składniki:

  • 0,5 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (drobiowe, wieprzowe lub wołowe)
  • Łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Ugotowana marchewka, seler i pietruszka – nadadzą się także te po rosole
  • Łyżka pieprzu ziołowego
  • Pół małej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Sól
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki bułki tartej
Zobacz także
Na to pytanie w "Milionerach"  o pasztet, odpowie każda gospodyni. Gracz sięgnął po koło ratunkowe

W „Milionerach" zapytano o pasztet. Odpowiedź zna każda gospodyni. Gracz sięgnął po koło ratunkowe

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
  2. Mięso, warzywa ugotowane i podsmażone mielimy w maszynce.
  3. Doprawiamy masę na pasztet przyprawami i solą do smaku.
  4. Zagęszczamy masę bułką tartą, dodajemy koncentrat pomidorowy i jajka.
  5. Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku przez około godzinę.
  6. Smacznego!
pasztet z kaczki
Gotujmy.pl
Newsy
Takim pasztetem nie pogardzą nawet niejadki. Dodajcie to, a będzie wyjątkowo aromatyczny i kremowy
Czy jest coś lepszego na kanapki niż samodzielnie zrobiona wędlina? Co powiecie na aromatyczny i niezwykle kremowy pasztet z kaczki? Jego przygotowanie jest bardzo łatwe a czas pieczenia to zaledwie 35 minut. Zainteresowani?

Pasztet z kaczki z dodatkiem wątróbki, surowego boczku i suszonych śliwek, to idealna propozycja na zdrowe, domowe kanapki. Przygotowanie tego pasztetu jest bardzo proste i zajmuje mniej niż godzinę, a sam proces pieczenia zaledwie 35 minut. Jeżeli nie lubicie sklepowych wędlin i pasztetów i marzy wam się smakowity domowy pasztet, koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu. Gwarantujemy, że wasi domownicy poproszą o dokładkę. Nie wierzycie? To go przygotujcie. Przepis jest banalny. Przepis na pasztet z kaczki Składniki: 1 pierś z kaczki (lub z kury) 2 udka z kaczki (lub z kury) Pół kilograma surowego boczku Pół kilograma wątróbki drobiowej 1 zwykła bułka 20 g śliwek suszonych 2 całe jajka 1 łyżeczka gałka muszkatołowej Pieprz sól do smaku 1 łyżka majeranku Przygotowanie: Wszystkie mięsa - z kaczki, wątróbkę oraz boczek - gotujemy aż do uzyskania miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy je z rosołu, zalewamy szklanką rosołu bułkę i moczymy ją do rozmiękczenia. Mięso i bułkę dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do uzyskanej masy wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Całość dokładanie mieszamy i przekładamy do foremek. Pasztet pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na kawałki. Podajemy na kanapce z dodatkiem ulubionych sosów lub warzyw.  

Pyszne pierogi z mięsem
gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Przepyszne pierogi z mięsem z rosołu. Przepis tak dobry, że już nigdy więcej nie wyrzucicie resztek
Mięso z rosołu to fantastyczna podstawa do innego pożywnego i smacznego dania. Przed wami przepis na pierogi z mięsem z rosołu.

Lubicie pierogi z mięsem? To danie świetnie współgra z rosołem. Nie, nie chodzi nam o jedzenie pierożków zanurzonych w bulionie na chińską modłę. Gotowanie rosołu wiążę się z tym, że zwykle pozostaje po nim kawał wartościowego, wciąż smacznego mięsa. Nie ma innej możliwości. Należy go zużyć do innego dania. Niech wam nawet nie przychodzi do głowy wyrzucanie bogatych w mięso kawałków kury! Jak wykorzystać mięso z rosołu? Wystarczy solidnie wyskubać drobiową bazę do rosołu z mięsa, a następnie przekręcić je przez maszynkę do mięsa. By pierogi z mięsem nabrały charakterku, można wymieszać mięso z rosołu z odrobiną podrobów. Nie zapomnijcie także o cebulce. Pierogi kochają wszyscy. Te mięsne mają nieco mniej zwolenników wśród dzieci. Mięso rosołowe sprawi, że nawet z dodatkiem podrobów będą delikatniejsze. Być może i wasi milusińscy się do nich szybko przekonają! Przepis na pierogi z mięsem z rosołu Składniki: Mięso z połowy kury rosołowej Ugotowana marchewka i pietruszka z rosołu Cebula świeża Sól i pieprz Mąka pszenna – ok. pół kg 1 łyżka bułki tartej Jajko Olej Przygotowanie: Zacznijcie od farszu. Mięso oddzielcie od kości. Cebulkę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju. Dodajcie cebulę, jajo i bułkę tartą do mięsa. Przemielcie mięso z dodatkami w maszynce do mięsa. Doprawcie farsz solą i pieprzem. Wyrabiajcie elastyczne ciasto na pierogi z użyciem ciepłej wody. Nadziewajcie pierogi farszem i gotujcie w osolonej wodzie. Pierogi podawajcie najlepiej ze skwarkami. Smacznego!

pasztet przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drobiowy pasztet na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a w mig zniknie z talerzy
Nie ma lepszej przekąski niż pasztet domowej roboty! Z tym składnikiem smakuje jeszcze lepiej – sprawdźcie nasz przepis!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć smacznych mięs, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą. Biała, parzona kiełbasa, pieczony schab i domowy pasztet to potrawy, na które wszyscy czekają! Zróbcie w tym roku przepyszny pasztet drobiowy z ciekawym dodatkiem, który doskonale podkręca smak tej potrawy. Pieczony z suszonymi śliwkami na wierzchu, smakuje fenomenalnie i będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych! Zrobicie go bez trudu z poniższego przepisu: Przepis na pasztet wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego pasztetu na Wielkanoc, przyda się... marchewka ! Dodatek tego składnika sprawi, że pasztet będzie bardzo soczysty. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 40 dag piersi z kurczaka 2 uda z kurczaka 20 dag marchwi 20 śliwek suszonych Szklanka rosołu drobiowego Suszone pomidory z czosnkiem Sól Pieprz Przygotowanie: Wątróbkę umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie. Obetnijcie błonki i inne niepożądane fragmenty. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie wątróbki. Dodajcie sól i pieprz do smaku oraz suszone pomidory z czosnkiem. Duście przez 20 minut i odstawcie do ostygnięcia. Następnie umyjcie mięso z piersi z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Podobnie pokrójcie mięso z ud z kurczaka i wszystko usmażcie na patelni tak samo, jak wątróbkę – z dodatkiem suszonych pomidorów oraz soli i pieprzu. Podsmażone mięso duście przez pół godziny i odstawcie, by ostygło. Gdy usmażony kurczak i wątróbka będą już chłodne, zmielcie je w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Marchewkę obierzcie ze skóry i zmielcie tak, jak mięso. Dodajcie do kurczaka i wątróbki. Do mięsa z marchewką wlejcie szklankę ciepłego rosołu i...

pasztet wielkanocny przepis
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na najlepszy kremowy pasztet wielkanocny. Z tej receptury korzystały nasze babcie
Niech nie zwiedzie was długa lista składników. Ten przepis na pasztet naprawdę nie jest trudny. Wystarczy jedynie trochę czasu, by cieszyć się świątecznym rarytasem jak od babci!

Sekret tego przepisu tkwi w mieszance trzech rodzajów mięs. Wieprzowina, wołowina i drób. Wszystko razem w towarzystwie przypraw daje niezwykły efekt. Najpierw jednak trzeba solidnie wygotować wszystkie gatunki mięs. Zacznijcie od wołowiny, która jest najtwardsza i potrzebuje najdłuższej obróbki termicznej do zmięknięcia. Potem kolej na wieprzowinę i wreszcie drobiowe wątróbki. Wszystkie gatunki mięsa gotujcie oczywiście w tym samym garnku. Przepis na pasztet wielkanocny Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wołowiny (dowolny rodzaj mięsa) 0,5 kg wątróbki drobiowej 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Ok. 5 ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 1 czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Przygotowanie: W dużym, wysokim garnku zagotujcie pokrojoną w kostkę wołowinę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach, liści laurowych i soli. Po kilkunastu minutach dodajcie do gotującej się wołowiny  wieprzowinę i obrane warzywa. Gotujcie jeszcze ok. pół godziny do miękkości mięsa. Na 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka wątróbki – one ugotują się najszybciej. Odstawcie garnek z mięsem do ostygnięcia. W wywarze, który został wam po gotowaniu mięsa namoczcie bułkę. Wszystkie rodzaje mięsa, warzywa i bułkę przemielcie w maszynce do mięsa dwa razy. Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej kremową konsystencję pasztetu, zmielcie wszystko nawet trzykrotnie. Doprawcie mięso gałką muszkatołową i natką pietruszki, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajcie do mięsa jajko i wyrabiajcie ręką gładką masę, do uzyskania ładnej, jednolitej struktury. Mięsną masę...