Pasztet domowy
anemon/gotujmy.pl
Newsy

Zostało wam mięso i warzywa po rosole? Zróbcie z nich ten wyborny, idealnie doprawiony pasztet

Pasztet kochają i duzi i mali. Z ketchupem, z musztardą, czy z ogórkiem kiszonym? Jaki dodatek wybierzecie do swojego „oszczędnego” pasztetu z resztek z rosołu?

W kuchni nic nie może się zmarnować. Tak uważały nasze babcie i mamy, tak postępować powinniśmy i my sami. Jeśli więc przyjdzie nam gotować rosół, nie ważmy się wyrzucać mięsa, na którym się gotował!

Istnieje całe mnóstwo różnych potraw na bazie resztek z rosołu. Może taki składnik nie brzmi i nie wygląda zbyt szlachetnie i wzniośle, ale jest podstawą wielu smacznych dań.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać resztki z rosołu?

Pierogi lub pyzy z mięsem, gęste i zawiesiste sosy, paszteciki, a może coś bardziej wymyślnego? Na przykład kanapki z rwanym mięsem w trzech sosach. Pisaliśmy o tym tutaj: KLIK. Dzisiaj polecamy wam także pasztet. Jeżeli został wam po rosole kawałek smacznego mięsa, wystarczy zmielić go w maszynce i zabrać się za pieczenie pasztetu.

Gotowy pasztet świetnie smakował będzie z ciemnym, żytnim pieczywem, cieniutko pokrojonymi plasterkami ogórka kiszonego. Pozostaje musnąć go delikatnie musztardą i gotowe!

Przepis na pasztet z resztek z rosołu

Składniki:

  • 0,5 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (drobiowe, wieprzowe lub wołowe)
  • Łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Ugotowana marchewka, seler i pietruszka – nadadzą się także te po rosole
  • Łyżka pieprzu ziołowego
  • Pół małej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Sól
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki bułki tartej
Zobacz także
Na to pytanie w "Milionerach"  o pasztet, odpowie każda gospodyni. Gracz sięgnął po koło ratunkowe

W „Milionerach" zapytano o pasztet. Odpowiedź zna każda gospodyni. Gracz sięgnął po koło ratunkowe

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
  2. Mięso, warzywa ugotowane i podsmażone mielimy w maszynce.
  3. Doprawiamy masę na pasztet przyprawami i solą do smaku.
  4. Zagęszczamy masę bułką tartą, dodajemy koncentrat pomidorowy i jajka.
  5. Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku przez około godzinę.
  6. Smacznego!
pasztet przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drobiowy pasztet na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a w mig zniknie z talerzy
Nie ma lepszej przekąski niż pasztet domowej roboty! Z tym składnikiem smakuje jeszcze lepiej – sprawdźcie nasz przepis!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć smacznych mięs, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą. Biała, parzona kiełbasa, pieczony schab i domowy pasztet to potrawy, na które wszyscy czekają! Zróbcie w tym roku przepyszny pasztet drobiowy z ciekawym dodatkiem, który doskonale podkręca smak tej potrawy. Pieczony z suszonymi śliwkami na wierzchu, smakuje fenomenalnie i będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych! Zrobicie go bez trudu z poniższego przepisu: Przepis na pasztet wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego pasztetu na Wielkanoc, przyda się... marchewka ! Dodatek tego składnika sprawi, że pasztet będzie bardzo soczysty. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 40 dag piersi z kurczaka 2 uda z kurczaka 20 dag marchwi 20 śliwek suszonych Szklanka rosołu drobiowego Suszone pomidory z czosnkiem Sól Pieprz Przygotowanie: Wątróbkę umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie. Obetnijcie błonki i inne niepożądane fragmenty. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie wątróbki. Dodajcie sól i pieprz do smaku oraz suszone pomidory z czosnkiem. Duście przez 20 minut i odstawcie do ostygnięcia. Następnie umyjcie mięso z piersi z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Podobnie pokrójcie mięso z ud z kurczaka i wszystko usmażcie na patelni tak samo, jak wątróbkę – z dodatkiem suszonych pomidorów oraz soli i pieprzu. Podsmażone mięso duście przez pół godziny i odstawcie, by ostygło. Gdy usmażony kurczak i wątróbka będą już chłodne, zmielcie je w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Marchewkę obierzcie ze skóry i zmielcie tak, jak mięso. Dodajcie do kurczaka i wątróbki. Do mięsa z marchewką wlejcie szklankę ciepłego rosołu i...

pasztet wielkanocny przepis
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na najlepszy kremowy pasztet wielkanocny. Z tej receptury korzystały nasze babcie
Niech nie zwiedzie was długa lista składników. Ten przepis na pasztet naprawdę nie jest trudny. Wystarczy jedynie trochę czasu, by cieszyć się świątecznym rarytasem jak od babci!

Sekret tego przepisu tkwi w mieszance trzech rodzajów mięs. Wieprzowina, wołowina i drób. Wszystko razem w towarzystwie przypraw daje niezwykły efekt. Najpierw jednak trzeba solidnie wygotować wszystkie gatunki mięs. Zacznijcie od wołowiny, która jest najtwardsza i potrzebuje najdłuższej obróbki termicznej do zmięknięcia. Potem kolej na wieprzowinę i wreszcie drobiowe wątróbki. Wszystkie gatunki mięsa gotujcie oczywiście w tym samym garnku. Przepis na pasztet wielkanocny Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wołowiny (dowolny rodzaj mięsa) 0,5 kg wątróbki drobiowej 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Ok. 5 ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 1 czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Przygotowanie: W dużym, wysokim garnku zagotujcie pokrojoną w kostkę wołowinę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach, liści laurowych i soli. Po kilkunastu minutach dodajcie do gotującej się wołowiny  wieprzowinę i obrane warzywa. Gotujcie jeszcze ok. pół godziny do miękkości mięsa. Na 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka wątróbki – one ugotują się najszybciej. Odstawcie garnek z mięsem do ostygnięcia. W wywarze, który został wam po gotowaniu mięsa namoczcie bułkę. Wszystkie rodzaje mięsa, warzywa i bułkę przemielcie w maszynce do mięsa dwa razy. Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej kremową konsystencję pasztetu, zmielcie wszystko nawet trzykrotnie. Doprawcie mięso gałką muszkatołową i natką pietruszki, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajcie do mięsa jajko i wyrabiajcie ręką gładką masę, do uzyskania ładnej, jednolitej struktury. Mięsną masę...

Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy
Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie
Nie macie pomysłu na to, co zrobić z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy.

Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza . Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju. Mielcie warzywa i mięso...

Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy
Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!
Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy. Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek . By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru. Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie! Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy. Składniki: Ok. 50 dag łopatki wieprzowej 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa. W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!) 20 dag wątróbek drobiowych Cebula, 3 ząbki czosnku Pieprz i sól Pieprz ziołowy Ziele angielskie Liść laurowy Mała czerstwa bułka 3 jajka Gałka muszkatołowa Majeranek Przygotowanie: Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte. Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy. Mielimy w maszynce nasze...