W kuchni nic nie może się zmarnować. Tak uważały nasze babcie i mamy, tak postępować powinniśmy i my sami. Jeśli więc przyjdzie nam gotować rosół, nie ważmy się wyrzucać mięsa, na którym się gotował!
Istnieje całe mnóstwo różnych potraw na bazie resztek z rosołu. Może taki składnik nie brzmi i nie wygląda zbyt szlachetnie i wzniośle, ale jest podstawą wielu smacznych dań.
Jak wykorzystać resztki z rosołu?
Pierogi lub pyzy z mięsem, gęste i zawiesiste sosy, paszteciki, a może coś bardziej wymyślnego? Na przykład kanapki z rwanym mięsem w trzech sosach. Pisaliśmy o tym tutaj: KLIK. Dzisiaj polecamy wam także pasztet. Jeżeli został wam po rosole kawałek smacznego mięsa, wystarczy zmielić go w maszynce i zabrać się za pieczenie pasztetu.
Gotowy pasztet świetnie smakował będzie z ciemnym, żytnim pieczywem, cieniutko pokrojonymi plasterkami ogórka kiszonego. Pozostaje musnąć go delikatnie musztardą i gotowe!
Zobacz także:
Przepis na pasztet z resztek z rosołu
Składniki:
- 0,5 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (drobiowe, wieprzowe lub wołowe)
- Łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka suszonego tymianku
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Ugotowana marchewka, seler i pietruszka – nadadzą się także te po rosole
- Łyżka pieprzu ziołowego
- Pół małej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- Sól
- 2 jajka
- 1-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
- Mięso, warzywa ugotowane i podsmażone mielimy w maszynce.
- Doprawiamy masę na pasztet przyprawami i solą do smaku.
- Zagęszczamy masę bułką tartą, dodajemy koncentrat pomidorowy i jajka.
- Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku przez około godzinę.
- Smacznego!