W kuchni nic nie może się zmarnować. Tak uważały nasze babcie i mamy, tak postępować powinniśmy i my sami. Jeśli więc przyjdzie nam gotować rosół, nie ważmy się wyrzucać mięsa, na którym się gotował!

Istnieje całe mnóstwo różnych potraw na bazie resztek z rosołu. Może taki składnik nie brzmi i nie wygląda zbyt szlachetnie i wzniośle, ale jest podstawą wielu smacznych dań.

Jak wykorzystać resztki z rosołu?

Pierogi lub pyzy z mięsem, gęste i zawiesiste sosy, paszteciki, a może coś bardziej wymyślnego? Na przykład kanapki z rwanym mięsem w trzech sosach. Pisaliśmy o tym tutaj: KLIK. Dzisiaj polecamy wam także pasztet. Jeżeli został wam po rosole kawałek smacznego mięsa, wystarczy zmielić go w maszynce i zabrać się za pieczenie pasztetu.

Gotowy pasztet świetnie smakował będzie z ciemnym, żytnim pieczywem, cieniutko pokrojonymi plasterkami ogórka kiszonego. Pozostaje musnąć go delikatnie musztardą i gotowe!

Zobacz także:

Przepis na pasztet z resztek z rosołu

Składniki:

  • 0,5 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (drobiowe, wieprzowe lub wołowe)
  • Łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Ugotowana marchewka, seler i pietruszka – nadadzą się także te po rosole
  • Łyżka pieprzu ziołowego
  • Pół małej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Sól
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
  2. Mięso, warzywa ugotowane i podsmażone mielimy w maszynce.
  3. Doprawiamy masę na pasztet przyprawami i solą do smaku.
  4. Zagęszczamy masę bułką tartą, dodajemy koncentrat pomidorowy i jajka.
  5. Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku przez około godzinę.
  6. Smacznego!