To pyszne ciasto na maślance ma naprawdę wielu zwolenników. Truskawki i rabarbar bardzo dobrze podkreślają jego smak. Zróbcie ten wieniec na maślance i dodajcie do niego sezonowe owoce. Smak jest obłędny. Ciasto na maślance jest miękkie, delikatne i wybornie smakuje. Ten wieniec dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na wieniec na maślance z owocami
Przygotujcie ten sezonowy deser do kawy. Jest wyborny i rozpływa się w ustach. Ciasto przygotowywane na maślance jest znacznie bardziej delikatne.
Składniki na wieniec na maślance
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki poznańskiej
- 1 szklanka maślanki
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g truskawek
- 300 g rabarbaru
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie wieńca maślankowego z truskawkami i rabarbarem
- Rabarbar umyjcie i obierzcie z włókien. Pokrójcie na kawałki wielkości 2 cm. Część rabarbaru znajdzie się w cieśnie, część będzie zużyta do posmarowania wieńca.
- Umyjcie truskawki. Usuńcie z truskawek szypułki. Zostawcie część truskawek do dekoracji.
- Margarynę lub masło roztopcie w mikrofalówce lub w rondlu i ostudźcie.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko.
- Jajka rozbijcie i ubijcie z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Do masy dodajcie partiami mąkę i maślankę. Dodawajcie je bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodawajcie je naprzemiennie: łyżka maślanki, łyżka mąki, dzięki temu będziecie kontrolować konsystencję ciasta.
- Wlejcie do masy rozpuszczoną margarynę lub masło.
- Formę wysmarujcie margaryną lub masłem. Wysypcie formę bułką tartą. Ciasto wlejcie do formy. Do ciasta powkładajcie truskawki i kawałki rabarbaru. Wykorzystajcie połowę rabarbaru, resztę zostawcie do stworzenia polewy.
- Pieczcie ciasto przez ok. 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
- Resztę rabarbar zalejcie wodą (ok. dwoma szklankami), dodajcie trochę cukru i gotujcie, aż zrobić się gęsta pomada.
- Posmarujcie wystudzony wieniec pomadą rabarbarową i ozdabiajcie cząstkami truskawek.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl