To pyszne ciasto na maślance ma naprawdę wielu zwolenników. Truskawki i rabarbar bardzo dobrze podkreślają jego smak. Zróbcie ten wieniec na maślance i dodajcie do niego sezonowe owoce. Smak jest obłędny. Ciasto na maślance jest miękkie, delikatne i wybornie smakuje. Ten wieniec dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na wieniec na maślance z owocami

Przygotujcie ten sezonowy deser do kawy. Jest wyborny i rozpływa się w ustach. Ciasto przygotowywane na maślance jest znacznie bardziej delikatne.

Składniki na wieniec na maślance

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki poznańskiej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie wieńca maślankowego z truskawkami i rabarbarem

  1. Rabarbar umyjcie i obierzcie z włókien. Pokrójcie na kawałki wielkości 2 cm. Część rabarbaru znajdzie się w cieśnie, część będzie zużyta do posmarowania wieńca.
  2. Umyjcie truskawki. Usuńcie z truskawek szypułki. Zostawcie część truskawek do dekoracji.
  3. Margarynę lub masło roztopcie w mikrofalówce lub w rondlu i ostudźcie.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko.
  5. Jajka rozbijcie i ubijcie z cukrem pudrem na puszystą masę.
  6. Do masy dodajcie partiami mąkę i maślankę. Dodawajcie je bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodawajcie je naprzemiennie: łyżka maślanki, łyżka mąki, dzięki temu będziecie kontrolować konsystencję ciasta.
  7. Wlejcie do masy rozpuszczoną margarynę lub masło.
  8. Formę wysmarujcie margaryną lub masłem. Wysypcie formę bułką tartą. Ciasto wlejcie do formy. Do ciasta powkładajcie truskawki i kawałki rabarbaru. Wykorzystajcie połowę rabarbaru, resztę zostawcie do stworzenia polewy.
  9. Pieczcie ciasto przez ok. 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
  10. Resztę rabarbar zalejcie wodą (ok. dwoma szklankami), dodajcie trochę cukru i gotujcie, aż zrobić się gęsta pomada.
  11. Posmarujcie wystudzony wieniec pomadą rabarbarową i ozdabiajcie cząstkami truskawek.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: