Sezon na truskawki wkrótce się rozpocznie. To ulubiony czas w roku wielu osób. Polskie truskawki są wtedy bardzo tanie i pyszne. Można z nich przygotowywać wiele posiłków. Pewnie nie brakuje wam pomysłów na wykorzystanie truskawek. Możecie przecież dodawać je do owsianki, robić koktajl truskawkowy, makaron z truskawkami, knedle z truskawkami albo ciasto truskawkowe. W sezonie warto też zamrozić truskawki, żeby wykorzystać je w zimę, kiedy owoce te są niesmaczne i bardzo drogie. Czy wiedzieliście jednak, że wcale nie musicie pozbywać się szypułek z truskawek? Są bardzo zdrowe!
Czy szypułki i liście truskawek są jadalne?
Okazuje się, że szypułki i liście truskawek są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj pewnie się ich pozywacie, ale to tylko dlatego, że szypułki są twarde, a liście ciężko pogryźć i nie mają przyjemnego smaku. Jeśli chcecie jeść truskawki na surowo w niezmienionej formie, w sałatce, z jogurtem lub po prostu surowe, pewnie najlepiej jest pozbyć się też szypułek. Jeśli jednak miksujecie truskawki na mus lub koktajl i macie dobry blender, zostawcie truskawki z szypułkami! Zdziwicie się, jakie mają właściwości.
Właściwości szypułek z truskawek
- Szypułki i listki z truskawek też zawierają witaminy i minerały: krzem, witaminę C, witaminy z grupy B
- Są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika z roślin, który jest korzystny dla zdrowia
Napar z szypułek truskawek - właściwości
Jeśli oderwiecie już szypułki od owoców truskawek, zostawcie je, nie wyrzucajcie ich! Możecie zrobić z nich zdrowy napar. Zalejcie kwiatki, liście lub szypułki truskawek gorącą wodą i zróbcie z nich napar, który możecie pić po przestygnięciu.
Napary z liści truskawek lub szypułek pomagają w:
Zobacz także:
- zapaleniach jamy ustnej
- we wspomaganiu leczenia kamicy żółciowej
- mogą pomagać leczyć szkorbut
- mogą być pomocne w leczeniu infekcji układu moczowego
- są pomocne w leczeniu bólu gardła.
Czytaj także: