Lubicie jeść wątróbkę? To świetnie. Czy wiecie, że wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs? Jak ją przygotować? Polecamy wam bardzo prosty przepis na wątróbkę w pysznym, pomidorowym sosie. Jak ją zrobić? To banalne.
Bogate źródło białka
Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Ten typ mięsa jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Jeżeli znudziła wam się już tradycyjna wątróbka smażona z cebulką, przygotujcie to mięso w zupełnie nowym wydaniu. Co powiecie na wątróbkę podawaną w pysznym, kremowym i aromatycznym pomidorowym sosie?
Wątróbka w takim sosie to gwarancja zdrowia i smaku. Wasi goście oniemieją z zachwytu, kiedy jej spróbują.
Tak przyrządzona wątróbka najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką.
Zobacz także:
Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Składniki:
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- Mąka
- Olej
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na początku czyścimy i myjemy wątróbkę, a następnie odsączamy ją z wody.
- Cebulę kroimy w pół-plastry, smażymy na oleju i przekładamy do garnka z gotującą się wodą.
- Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
- Mięso przekładamy do garnka z cebulą i gotujemy.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
- Danie świetnie się komponuje z pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!