Nieprzypadkowo to właśnie rosół nosi miano najzdrowszej zupy na świecie. Podaje się go osobom osłabionym, chorowitym, a także dzieciom. Oprócz tego, bulion wygotowany na tłustej kurze to solidny zastrzyk energii i składników odżywczych.

Jak odchudzić rosół?

Część z nas właśnie z powodu tłustych oczek stara się unikać spożywania rosołu. Właśnie z myślą o nich warto przygotować nieco odchudzony wywar. Pierwszym ruchem będzie oczywiście wybór mniej tłustego kawałka mięsa. Możecie także pozbawić  tłustej skóry podudzia kury, kaczki, indyka czy gęsi.

Oprócz tego, dobrym pomysłem będzie wyłowienie nadmiaru tłuszczu już po zagotowaniu wywaru. Do tego celu gospodynie domowe używają naprawdę wymyślnych sztuczek. Jedną z nich jest ta z użycie kostek lodu. Sprawdźcie tutaj: Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie...

Oprócz tego warto zadbać o to, by w waszym rosole znalazło się więcej niż zwykle warzyw. Nie ograniczajcie się do standardowej włoszczyzny. W bulionie świetnie sprawdzi się także słodka, czerwona papryka. Wystarczy, ze pokroicie ją w paski i wrzucicie do zupy kilkanaście minut po pozostałych twardych warzywach.

Zobacz także:

Przepis na chudy rosół

Składniki:

  • Kawałki chudego drobiu (korpus, szyja, skrzydełka)
  • Cebula biała
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Por
  • Kawałek selera
  • Papryka czerwona
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Czarny pieprz w ziarnach
  • Sól
  • Natka pietruszki albo lubczyk (świeża lub mrożona)

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego na małym ogniu przez ok. 1 godzinę zbierając szumy.
  2. Po godzinie dodajcie do rosołu obraną włoszczyznę.
  3. Po kolejnych 20-30 minutach gotowania na małym ogniu bez przykrycia, wrzućcie do rosołu pokrojoną paprykę w paski.
  4. Doprawcie rosół solą i pieprzem.
  5. Gotujcie od 2 do 3 godzi na małym ogniu.
  6. W razie potrzeby uzupełniajcie parującą wodę wrzątkiem.
  7. Chwilę przed końcem gotowania dodajcie do garnka pietruszkę i lubczyk.

Źródło: gotujmy.pl