Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy

W życiu byście nie wpadli, żeby dodać to do rosołu. Pokrójcie to w paski i wrzućcie do bulionu, a nie pożałujecie

Marchewka, pietruszka, seler, cebula – tak wygląda podstawowy warzywny, rosołowy kwartet. Co powiecie na pewne urozmaicenie?

Nieprzypadkowo to właśnie rosół nosi miano najzdrowszej zupy na świecie. Podaje się go osobom osłabionym, chorowitym, a także dzieciom. Oprócz tego, bulion wygotowany na tłustej kurze to solidny zastrzyk energii i składników odżywczych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odchudzić rosół?

Część z nas właśnie z powodu tłustych oczek stara się unikać spożywania rosołu. Właśnie z myślą o nich warto przygotować nieco odchudzony wywar. Pierwszym ruchem będzie oczywiście wybór mniej tłustego kawałka mięsa. Możecie także pozbawić  tłustej skóry podudzia kury, kaczki, indyka czy gęsi.

Oprócz tego, dobrym pomysłem będzie wyłowienie nadmiaru tłuszczu już po zagotowaniu wywaru. Do tego celu gospodynie domowe używają naprawdę wymyślnych sztuczek. Jedną z nich jest ta z użycie kostek lodu. Sprawdźcie tutaj: Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie...

Oprócz tego warto zadbać o to, by w waszym rosole znalazło się więcej niż zwykle warzyw. Nie ograniczajcie się do standardowej włoszczyzny. W bulionie świetnie sprawdzi się także słodka, czerwona papryka. Wystarczy, ze pokroicie ją w paski i wrzucicie do zupy kilkanaście minut po pozostałych twardych warzywach.

Przepis na chudy rosół

Składniki:

  • Kawałki chudego drobiu (korpus, szyja, skrzydełka)
  • Cebula biała
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Por
  • Kawałek selera
  • Papryka czerwona
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Czarny pieprz w ziarnach
  • Sól
  • Natka pietruszki albo lubczyk (świeża lub mrożona)
Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego na małym ogniu przez ok. 1 godzinę zbierając szumy.
  2. Po godzinie dodajcie do rosołu obraną włoszczyznę.
  3. Po kolejnych 20-30 minutach gotowania na małym ogniu bez przykrycia, wrzućcie do rosołu pokrojoną paprykę w paski.
  4. Doprawcie rosół solą i pieprzem.
  5. Gotujcie od 2 do 3 godzi na małym ogniu.
  6. W razie potrzeby uzupełniajcie parującą wodę wrzątkiem.
  7. Chwilę przed końcem gotowania dodajcie do garnka pietruszkę i lubczyk.

Źródło: gotujmy.pl

rosół
AdobeStock
Newsy
Podczas gotowania rosołu dolewacie wrzątek czy zimną wodę? Jedna z tych metod ma fatalny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu przez długie godziny bez przykrycia wiąże się z nieuniknionym parowaniem. Czym uzupełniać braki?

Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany. Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin. Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie. To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury. Uzupełnianie braków Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa. Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu. Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje. W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku? Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika. Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku. Przepis na rosół Składniki: Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego) Marchew Pietruszka Kawałek selera Cebula Liść laurowy, ziele angielskie Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone) Sól i pieprz Makaron – nitki Przygotowanie: Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy. Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do...

Pyszny rosół kolor i zapach
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Jak ugotować gęstszy rosół? Wystarczy dodać 1 składnik, który każdy ma w domu
Marzy się wam esencjonalny i gęsty rosół? Dodajcie do niego odrobinę tego składnika!

Ugotowany przez was rosół jest smaczny, ale brakuje mu gęstości i chcielibyście, żeby był bardziej esencjonalny? Taki bulion wychodzi wówczas, gdy gotuje się go na kościach. Jednak przygotowanie w ten sposób rosołu jest bardzo czasochłonne i nie wszyscy przepadają za jego charakterystycznym zapachem. Można to jednak łatwo obejść – sprawdźcie, jak sprawić, by rosół był gęsty! Co zrobić, by rosół był gęstszy? Niezawodnym sposobem na to, by rosół był gęstszy jest dodanie do niego odrobiny… octu ! Zdziwieni? Ocet, a raczej kwas octowy odpowiada za rozpuszczanie tkanki łącznej oraz tkanki chrzęstnej, które znajdują się w mięsie, na którym gotuje się rosół. Dzięki temu smak rosołu będzie znacznie lepszy , zapach bardziej mięsny, a sam rosół nabierze wartości odżywczych i będzie bardziej gęsty . Nie martwcie się, że ocet zmieni smak i zapach zupy – w ogóle na to nie wpłynie. Jaki ocet wybrać do rosołu? Tak naprawdę rodzaj wybranego octu nie ma większego znaczenia , ponieważ każdy spełni swoje zadanie. Niektórzy preferują zwykły ocet spirytusowy, choć warto zamiast tego użyć nieco łagodniejszego w smaku octu jabłkowego . Dobrze sprawdzi się też biały ocet winny. Nie polecamy octu balsamicznego z oczywistego powodu – zmieni on delikatnie kolor zupy. Przepis na gęsty rosół Do przygotowania gęstego i esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 udka drobiowe 1 porcja rosołowa z kurczaka (korpus) 2 żeberka wołowe 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Pół korzenia selera 2 łyżki octu jabłkowego Lubczyk Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie mięso, włóżcie do garnka i...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Rosół wyszedł brązowy? To wina 1 warzywa. Większość osób popełnia ten błąd
Jeśli wasz rosół ma dziwny kolor, winowajcą może być warzywo, które zawsze do tej zupy dodajecie!

Podstawą umiejętności kulinarnych jest ugotowanie smacznego rosołu – to wiedzą wszyscy. W końcu rosół jest klasyczną zupą, którą w Polsce jada się bardzo często! A do tego stanowi podstawę innych zup oraz wielu sosów. Trudno jest nazywać się kucharzem nie umiejąc ugotować bulionu! Właśnie dlatego umiejętność ugotowania pysznego i złotego rosołu, jest tak cenna. Czasami jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem i zupa wychodzi mętna, mdła albo brązowa. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić! Dlaczego rosół wychodzi brązowy? Zdarza się, że rosół nie ma takiej barwy, jak byście chcieli. Może na przykład wyjść bardzo blady – to zwykle wina krótkiego czasu gotowania albo zbyt dużej ilości wody. Ale czasami dzieje się odwrotnie i rosół wychodzi brązowy! Dlaczego tak się dzieje? Winna jest zbyt mocno opalona cebula. Jeśli opalacie ją tak intensywnie, że wrzucacie do rosołu praktycznie węgielek, a nie cebulę, to nie ma się co dziwić, że zupa wyszła brązowa. Najważniejszy jest umiar! Pamiętajcie też o tym, by nie opalać cebuli nad gazowym palnikiem , ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami znajdującymi się w gazie. Przepis na rosół drobiowy Do przygotowania klasycznego rosołu na mięsie drobiowym, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 – 2 litry wody (zimnej!) 1 korpus z kurczaka 2 udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Kawałek pora 1 cebula w łupinie Ćwierć selera (korzeń) Świeży lubczyk Natka pietruszki Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie 1,5 l zimnej wody lub więcej, jeśli mięsa wyszło dużo – odpowiednie proporcje to 1,5 litra wody na 1 kg mięsa z...

Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 
Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować. Sekrety idealnego rosołu Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup! Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha! Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu? Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła.  Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek. Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na...