Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs, element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków.
Właściwości czosnku
Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku?
- Działa przeciwzapalnie
- Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu
- Pomaga obniżać ciśnienie krwi
- Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie
- Pomaga pozbyć się objawów menopauzy
- Wspomaga regenerację wątroby
Niewątpliwa wada czosnku
Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie.
Szybka metoda na obranie czosnku
Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika.
Zobacz także:
Postępujcie zgodnie z tymi zasadami:
- Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki.
- Włóżcie ząbki czosnku do słoika.
- Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund.
- Wysypcie ząbki ze słoika.
- Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku.
Gotowe!
Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego czosnku. Jeśli macie świeży, polski czosnek, być może będziecie musieli odciąć przed włożeniem do słoika twarde końcówki, by ułatwić ząbkom czosnku wydostanie się z łupin.
Czytaj także: