Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs, element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków.

Właściwości czosnku

Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku?

  • Działa przeciwzapalnie
  • Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu
  • Pomaga obniżać ciśnienie krwi
  • Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie
  • Pomaga pozbyć się objawów menopauzy
  • Wspomaga regenerację wątroby

Niewątpliwa wada czosnku

Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie.

Szybka metoda na obranie czosnku

Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika.

Zobacz także:

Postępujcie zgodnie z tymi zasadami:

  1. Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki.
  2. Włóżcie ząbki czosnku do słoika.
  3. Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund.
  4. Wysypcie ząbki ze słoika.
  5. Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku.

Gotowe!

Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego czosnku. Jeśli macie świeży, polski czosnek, być może będziecie musieli odciąć przed włożeniem do słoika twarde końcówki, by ułatwić ząbkom czosnku wydostanie się z łupin.

 

Czytaj także: