Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie!

Właściwości czosnku

Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi:

  • Poprawi odporność waszego organizmu
  • Usprawni pracę układu trawiennego
  • Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem
  • Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • Zbija gorączkę
  • Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie
  • Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji
  • Zmniejsza ból gardła
  • Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu

Skutki uboczne jedzenia czosnku

Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków.

Kto nie powinien jeść czosnku?

Ze względu na to, że czosnek podrażnia żołądek i jelita, nie powinny go jeść osoby cierpiące na różne choroby układu pokarmowego. Zwłaszcza w przypadku ostrego nieżytu żołądka, jelit i przy hipotonii. Ostrożne muszą być też osoby, które mają niskie ciśnienie krwi oraz cierpią na chorobę zakrzepową – przy tych dolegliwościach jedzenie czosnku jest niewskazane. Za to bez obaw mogą go spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące matki.

Zobacz także:

 

Czytaj także: