Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny!

Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy!

Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu?

Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie!

Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu.

Przepis na rosół z czosnkiem

Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 porcja korpusu z kurczaka
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • Ćwierć selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • Odrobina świeżego lubczyku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 domowa kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie.
  2. Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie jeszcze godzinę na małym ogniu.
  3. Na sam koniec gotowania do garnka wsypcie łyżkę koperku oraz troszkę świeżego lubczyku. Doprawcie do smaku pieprzem.

I gotowe! Podawajcie rosół z ulubionym makaronem.

Zobacz także: