Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny!
Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy!
Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu?
Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie!
Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu.
Przepis na rosół z czosnkiem
Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 1 porcja korpusu z kurczaka
- 1 udko z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- Ćwierć selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- Odrobina świeżego lubczyku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Pieprz czarny mielony
- 1 domowa kostka rosołowa
Przygotowanie
- Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie.
- Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie jeszcze godzinę na małym ogniu.
- Na sam koniec gotowania do garnka wsypcie łyżkę koperku oraz troszkę świeżego lubczyku. Doprawcie do smaku pieprzem.
I gotowe! Podawajcie rosół z ulubionym makaronem.