Klopsiki z Ikei
Agnieszka/Adobe Stock
Newsy

W restauracji Ikei klopsiki mięsne to prawdziwy hit. Podobne możesz szybko zrobić w domu

Köttbullar to znak rozpoznawczy restauracji Ikei. Te szwedzkie klopsiki zdobyły sobie popularność na całym świecie. Pora, by nauczyć się robić je w domu.

Szwedzka kuchnia długo musiała czekać na moment swojej chwały. Nic w tym dziwnego – dania i wypieki ludów północy blado wypadają w porównaniu do wyszukanych specjałów kuchni południa Europy. Nie bez przyczyny chodzimy na pizzę, a nie na kanapki z pastą rybną…

O szwedzkim gotowaniu dowiedzieliśmy się dopiero za sprawą sieci sklepów meblowych Ikea. Meble i wyposażenie domowe ze skandynawskim znakiem jakości podbiło Europę. Podobnie było z klopsikami köttbullar. Podawane w przysklepowej knajpie kotleciki szybko pokochali klienci.

Czym różnią się one od polskich pulpetów? Z pewnością rozmiarem. Köttbullar przypominają wielkością na pierwszy rzut oka orzechy włoskie. Szwedzi do swoich mięsnych kulek wykorzystują także nieco inne mięso. Zamiast wyłącznie wieprzowego, wolą wymieszać je z wołowiną.
W szlachetnych wersjach pulpecików można wyczuć także jagnięcinę.

Szwedzi inaczej przygotowują swoje danie niż Polacy. Zamiast dusić pulpety w sosie, obsmażają je na maśle albo pieką w piekarniku. Skandynawowie podają je z powidłami żurawinowymi, piklami z ogórków i tłuczonymi ziemniakami.

Oto przepis na słynne szwedzkie klopsiki:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 30 dag drobno zmielonego mięsa mielonego (najlepiej 20 dag wieprzowego i 10 dag wołowego)
  • Ok. 10 dag bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • Jajko
  • 2 łyżki miodu
  • Sól i pieprz
  • Masło do smażenia

Przygotowanie:

  • Bułkę tartą mieszamy ze śmietanką i odstawiamy.
  • Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni na oleju.
  • Wyrabiamy masę mięsną – dodajemy do niej jajko, miód, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy przygotowaną wcześniej masę śmietankowo-bułkową, a także cebulkę.
  • Wyrabiamy małe pulpeciki.
  • Smażymy krótko na maśle na brązowy kolor lub pieczemy przez ok. 20-30 min w temp. 180 st. C.
  • Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i kiszonkami. Jeżeli dysponujemy żurawinowymi powidłami, nie wahajmy się ich użyć!
  • Możemy także przygotować do klopsików sos podobny jak do tradycyjnych, polskich pulpetów.
Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek
Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha. Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu. My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle! Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi. Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy! Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami Składniki 50 dag mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej Czosnek w proszku – łyżeczka Majeranek – pół łyżeczki Kminek – pół łyżeczki 30 dag pieczarek Cebula Łyżka masła Natka pietruszki Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska) Przygotowanie Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia. Połowę mięsa wykładamy do formy. Wykładamy na...

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Tani i prosty obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak
Kotleciki mielone z koperkiem na ostro, to świetny sposób na szybki i bardzo smaczny obiad. Przygotujcie je, a zakochacie się w ich oryginalnym smaku!

Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na kotlety mielone. W tradycyjnej wersji kotlety mielone to nic innego jak kotleciki uformowane z mielonego mięsa (najczęściej wieprzowego, ale może też być drobiowe, indycze oraz wołowe), podsmażonej na maśle cebuli, bułki zamoczonej w mleku i przypraw. Kotlety te obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i różnego rodzaju surówkami, ale są też tacy, którzy lubią jeść je na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa. Jeśli lubicie oryginalne smaki, możecie przygotować kotlety mielone z liśćmi szpinaku , z cukinią , z kiszoną kapustą , a nawet z suszonymi pomidorami dodanymi do masy mięsnej. Możecie też przygotować je w wersji na ostro. Jak to zrobić? Podpowiadamy! Kotlety mielone na ostro z koperkiem Kotlety mielone na ostro z koperkiem to doskonała propozycja na smaczny, tani i sycący obiad. Co nadaje naszym kotletom ostrości? Jest to ząbek czosnku oraz specjalna kompozycja przypraw – ziołowego pieprzu i niezwykle zdrowego pieprzu Cayenne. Czy wiecie, że pieprz Cayenne (lub in. pieprz kajeński) ma mnóstwo właściwości zdrowotnych? Przyspiesza metabolizm, pomaga w uśmierzaniu bólu, zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, witaminę C i karotenoidy, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz pomaga zapobiegać sklejaniu się komórek i tworzeniu się skrzepów krwi. Przygotujcie mielone z pieprzem kajeńskim jeszcze dziś i zaskoczcie nimi swoich bliskich. Te kotleciki są naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone wieprzowe 250 g jajko 1 szt koperek pieprz Cayenne do smaku pieprz ziołowy do smaku sól ziołowa młynek do smaku ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie mielonych na ostro: Do miseczki przekładamy...

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Lubicie jeść kotlety mielone? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na proste i pyszne kotlety mielone z wołowego mięsa z dodatkiem podsmażanej cebulki. Smakują naprawdę wybornie!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego? Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki wody 1 spora cebula 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne....