Klopsiki z Ikei
Agnieszka/Adobe Stock
Newsy

W restauracji Ikei klopsiki mięsne to prawdziwy hit. Podobne możesz szybko zrobić w domu

Köttbullar to znak rozpoznawczy restauracji Ikei. Te szwedzkie klopsiki zdobyły sobie popularność na całym świecie. Pora, by nauczyć się robić je w domu.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Szwedzka kuchnia długo musiała czekać na moment swojej chwały. Nic w tym dziwnego – dania i wypieki ludów północy blado wypadają w porównaniu do wyszukanych specjałów kuchni południa Europy. Nie bez przyczyny chodzimy na pizzę, a nie na kanapki z pastą rybną…

O szwedzkim gotowaniu dowiedzieliśmy się dopiero za sprawą sieci sklepów meblowych Ikea. Meble i wyposażenie domowe ze skandynawskim znakiem jakości podbiło Europę. Podobnie było z klopsikami köttbullar. Podawane w przysklepowej knajpie kotleciki szybko pokochali klienci.

Czym różnią się one od polskich pulpetów? Z pewnością rozmiarem. Köttbullar przypominają wielkością na pierwszy rzut oka orzechy włoskie. Szwedzi do swoich mięsnych kulek wykorzystują także nieco inne mięso. Zamiast wyłącznie wieprzowego, wolą wymieszać je z wołowiną.
W szlachetnych wersjach pulpecików można wyczuć także jagnięcinę.

Szwedzi inaczej przygotowują swoje danie niż Polacy. Zamiast dusić pulpety w sosie, obsmażają je na maśle albo pieką w piekarniku. Skandynawowie podają je z powidłami żurawinowymi, piklami z ogórków i tłuczonymi ziemniakami.

Oto przepis na słynne szwedzkie klopsiki:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 30 dag drobno zmielonego mięsa mielonego (najlepiej 20 dag wieprzowego i 10 dag wołowego)
  • Ok. 10 dag bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • Jajko
  • 2 łyżki miodu
  • Sól i pieprz
  • Masło do smażenia

Przygotowanie:

  • Bułkę tartą mieszamy ze śmietanką i odstawiamy.
  • Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni na oleju.
  • Wyrabiamy masę mięsną – dodajemy do niej jajko, miód, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy przygotowaną wcześniej masę śmietankowo-bułkową, a także cebulkę.
  • Wyrabiamy małe pulpeciki.
  • Smażymy krótko na maśle na brązowy kolor lub pieczemy przez ok. 20-30 min w temp. 180 st. C.
  • Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i kiszonkami. Jeżeli dysponujemy żurawinowymi powidłami, nie wahajmy się ich użyć!
  • Możemy także przygotować do klopsików sos podobny jak do tradycyjnych, polskich pulpetów.
Komentarze
Domowa konserwa
gosia239/gotujmy.pl
Newsy Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Ten przepis jest genialny. Raj dla podniebienia
Nie ma chyba nic lepszego niż domowe mięsne przetwory. Lubicie robić sobie smaczne zapasy? Domowa konserwa w słoiku będzie w sam raz.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Niektórzy z nas nie do końca ufają mięsnym przetworom ze sklepu. Jeszcze inni nie przepadają za smakiem niektórych konserw w puszkach. Dla takich właśnie osób kierujemy naszą dzisiejszą propozycję, czyli konserwę domową w słoiku. Tego rodzaju pożywienie stało się hitem już jakiś czas temu. Początkowo było chętnie przygotowywane na „czarną godzinę” przez osoby zapobiegliwe. Obecnie dotarły także na stoły „zwykłych śmiertelników”, którzy po prostu cenią sobie ich walory. Zalety domowych konserw w słoiku są ogólnie znane – długi termin do spożycia, wspaniały, pełen aromatu smak i zapach, pewność i gwarancja naturalnego składu mięsa, bez zbędnych konserwantów, polepszaczy i sztucznych przypraw. Nasze słoiczkowe zapasy przydadzą się także wtedy, gdy po prostu nie będziemy mieli pomysłu na pożywny i smaczny posiłek. Doskonale wypadną w połączeniu ze świeżym pieczywem z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy, chrzanu lub ogórków kiszonych. Przepis na przygotowanie domowej konserwy w słoiku ze sporych kawałków mięsa. Składniki: 1 kg podgardla wieprzowego lub innego dość tłustego mięsa. 1 kg karczku lub łopatki wieprzowej Sól do peklowania – 1 łyżka 3-4 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Mała łyżeczka majeranku Kilka ząbków czosnku Łyżeczka pieprzu 100 ml wody Przygotowanie: Mięso myjemy, odcinamy skórę z podgardla albo z boczku, jeżeli go używamy. Kroimy mięso w sporą kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Zalewamy mięso zimną wodą i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu. Wyparzamy ok. 7 słoiczków o pojemności 500 ml. Nakładamy mięso do słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i...

Przeczytaj