
Peklowanie to sposób na przedłużenie trwałości mięsa. Nadaje mu wyrazisty aromat i smak.
Zapobiega również rozwojowi bakterii - zapeklowane mięso wolniej się psuje.
Poprzedzając dalszą obróbkę mięsa jak gotowanie, pieczenie czy grillowanie peklowaniem, mięso w sposób doskonały zyska na soczystości i kruchości.
Zabieg ten można wykonać bez problemu w domu. Potrzebne będzie odpowiednie naczynie, woda, sól peklowa oraz przyprawy.
Tak przygotowane mięso jest naprawdę kapitalne i wyjątkowe w smaku!
Przepis na peklowaną i zapiekaną karkówkę
Składniki na 1.1/2 litra wody:
- 1.1/2 l wody
- 90 g soli peklowej (na 1 litr wody dajemy 60 g)
- 5 ząbków czosnku
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- Karkówka 1.1/2 kg
Dodatkowo:
- 2 łyżki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
Sposób przygotowania:
Krok 1
- Do większego garnka wlejcie odmierzoną wodę czyli 1.1/2 litra.
- Dodajcie do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Wodę zagotujcie. Następnie dodajcie do niej pokrojony w plasterki czosnek i sól peklową.
- Wymieszajcie wszystko do rozpuszczenia.
- Gdy zalewa będzie już chłodna, włóżcie do niej karkówkę. Zalewa musi zakrywać całe mięso, które powinno być dość ciasno włożone do naczynia.
- Garnek zakryjcie i włóżcie do lodówki na 7 dni.
- Codziennie obracajcie mięso, by równomiernie się zapeklowało.
Krok 2
- Po siedmiu dniach wyjmijcie karkówkę z zalewy. Doprawcie mięso nacierając je majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną czerwoną papryką.
- Natartą karkówkę włóżcie do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do rękawa do pieczenia.
- Tak przygotowane mięso pieczcie w 180 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę.
- Jeśli chcecie, by mięso było bardzo miękkie, to czas pieczenia przedłużcie do 1,5 godziny.
- Gdy karkówka się upiecze, wyjmijcie ją z pieca i zostawcie ją jeszcze na 30 minut pod przykryciem. To sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. I gotowe!
Tak przyrządzona karkówka idealnie smakuje na ciepło do obiadu z ziemniaczkami i surówką z kapusty, a także na zimno do pysznych kanapek. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl

Ten przepis to super pomysł na soczystą karkówkę. Aby wyszła idealna, wcześniej należy ją odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso rozpływa się w ustach. Liczy się także czas marynowania. Długo marynowane mięso, nawet do 24 godzin, będzie najsmaczniejsze. Dobra marynata do karkówki Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso świetnie smakuje w marynacie balsamicznej z dodatkiem aromatycznego czosnku, miodu i rozmarynu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanego mięsa, czas to zmienić! Pieczona karkówka w marynacie balsamicznej Składniki: 1-1,5 kg karkówki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1/4 szklanki octu balsamicznego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sól Pieprz Sposób przygotowania: Karkówkę umyjcie pod wodą, oczyśćcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Tak przygotowane mięso oprószcie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie marynatę. Do miski wlejcie ocet balsamiczny, dodajcie posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz miód i wszystkie składniki połączcie delikatnie mieszając. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie karkówkę. Karkówkę natartą marynatą przełóżcie na talerz, przykryjcie folią spożywczą i zamarynujcie ją minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie zamarynowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po 1,5 godziny wyjmijcie karkówkę z piekarnika, zdejmijcie folię i polejcie ją sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podkręćcie...

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...

Podczas niedzielnych obiadów, na stole zazwyczaj goszczą tradycyjne dania w postaci kotletów schabowych czy mielonych. To sprawdzona opcja, aczkolwiek warto czasami zaskoczyć bliskich czymś innym. W tej kwestii świetnie sprawdzi się duszona karkówka z ziemniakami. Danie z pewnością podbije kubki smakowe wszystkich waszych domowników. Duszona karkówka Mięso wieprzowe z karczku, kojarzy się głównie z grillem. Jednak niewiele osób wie, że można je również przygotować w smaczny sposób na obiad. Świetnie sprawdza się duszone w delikatnym sosie z warzywami. Takie połączenie smaków jest wręcz wyborne i sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami. Przepis na duszoną karkówkę z ziemniakami Składniki: 700 g karkówki wieprzowej 2 łyżki masła ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 pieczarki 1 cebula ½ litra gorącego bulionu warzywnego przyprawa uniwersalna pieprz czarny mielony wędzona papryka mąka pszenna sól Przygotowanie: Karkówkę dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją na plastry. Mięso ułóżcie na desce, a później delikatnie rozgniećcie je ręką. Karkówkę przyprawcie do smaku przyprawą uniwersalną oraz papryką wędzoną. Patelnię rozgrzejcie wraz z dwiema łyżkami masła. Później ułóżcie na niej plastry mięsa i dokładnie obsmażcie je z obu stron. Usmażone mięso przełóżcie do garnka. Zalejcie je ½ litra gorącego bulionu warzywnego bądź wodą. Cebulę obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie. Dodajcie ją do garnka z mięsem. Umyte papryki oraz pieczarki pokrójcie w drobną...

Pieczenie karkówki w piekarniku wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Suche, twarde, nieprzyjemne w smaku i gumowate mięso to na pewno nie jest to, co chcielibyście podać swojej rodzinie na odświętnym obiedzie. Wystarczy jednak odpowiednie przygotowanie karkówki przed pieczeniem, żeby mięso było miękkie. Jak upiec soczystą i miękką karkówkę w piekarniku? By mięso było mięciutkie i delikatne, przygotujcie odpowiednią zalewę z dodatkiem przypraw, a potem nastrzyknijcie nią wasze mięso. Użyjcie do tego strzykawki. Nastrzykiwanie mięsa być może bardziej kojarzy się wam z okropnymi praktykami ze sklepów mięsnych, w których faszeruje się mięso wodą tylko po to, by zwiększyć jego wagę, nie zaś po to, by poprawić jego smak w jakikolwiek sposób. Nie ma się czego jednak obawiać. W tym przypadku dobrze wiecie, co znajduje się w środku. Przed włożeniem karkówki do piekarnika, podsmażcie lekko mięso na patelni. To naprawdę działa! Dzięki obsmażeniu karkówki z każdej strony, „zamkniecie” pory mięsa i unikniecie wypłynięciu wstrzykniętej zalewy. Przepis na miękką karkówkę z piekarnika Składniki: 2-kilogramowy kawałek karkówki Kilka łyżek soli Kilka ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna jałowca Kilka kulek pieprzu ziarnistego 2 gałązki rozmarynu Kilka ziaren ziela angielskiego Olej 2 goździki Przygotowanie: Wlejcie do garnka kilka litrów wody i wrzućcie do środka wszystkie przyprawy. Czosnek tylko rozgniećcie i wrzućcie do garnka. Zagotujcie zalewę, a następnie doprowadźcie do ostygnięcia Karkówkę zwiążcie w kilku miejscach – dzięki temu nie będzie rozchodziła się podczas pieczenia. Przecedźcie zalewę i nastrzykujcie nią wasze mięso za pomocą strzykawki w kilku...