Peklowanie to sposób na przedłużenie trwałości mięsa. Nadaje mu wyrazisty aromat i smak.
Zapobiega również rozwojowi bakterii - zapeklowane mięso wolniej się psuje.
Poprzedzając dalszą obróbkę mięsa jak gotowanie, pieczenie czy grillowanie peklowaniem, mięso w sposób doskonały zyska na soczystości i kruchości.
Zabieg ten można wykonać bez problemu w domu. Potrzebne będzie odpowiednie naczynie, woda, sól peklowa oraz przyprawy.
Zobacz także:
Tak przygotowane mięso jest naprawdę kapitalne i wyjątkowe w smaku!
Przepis na peklowaną i zapiekaną karkówkę
Składniki na 1.1/2 litra wody:
- 1.1/2 l wody
- 90 g soli peklowej (na 1 litr wody dajemy 60 g)
- 5 ząbków czosnku
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- Karkówka 1.1/2 kg
Dodatkowo:
- 2 łyżki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
Sposób przygotowania:
Krok 1
- Do większego garnka wlejcie odmierzoną wodę czyli 1.1/2 litra.
- Dodajcie do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Wodę zagotujcie. Następnie dodajcie do niej pokrojony w plasterki czosnek i sól peklową.
- Wymieszajcie wszystko do rozpuszczenia.
- Gdy zalewa będzie już chłodna, włóżcie do niej karkówkę. Zalewa musi zakrywać całe mięso, które powinno być dość ciasno włożone do naczynia.
- Garnek zakryjcie i włóżcie do lodówki na 7 dni.
- Codziennie obracajcie mięso, by równomiernie się zapeklowało.
Krok 2
- Po siedmiu dniach wyjmijcie karkówkę z zalewy. Doprawcie mięso nacierając je majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną czerwoną papryką.
- Natartą karkówkę włóżcie do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do rękawa do pieczenia.
- Tak przygotowane mięso pieczcie w 180 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę.
- Jeśli chcecie, by mięso było bardzo miękkie, to czas pieczenia przedłużcie do 1,5 godziny.
- Gdy karkówka się upiecze, wyjmijcie ją z pieca i zostawcie ją jeszcze na 30 minut pod przykryciem. To sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. I gotowe!
Tak przyrządzona karkówka idealnie smakuje na ciepło do obiadu z ziemniaczkami i surówką z kapusty, a także na zimno do pysznych kanapek. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl