Peklowana karkówka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Unikatowy przepis na peklowaną karkówkę. Po 7 dniach, gdy ją upieczecie jej soczystość was zachwyci 

Wyśmienita karkówka idealna na obiad czy na kanapki. Dzięki peklowaniu mięso nabierze niesamowitej soczystości, miękkości i smaku.
Magdalena Kieblesz
marzec 09, 2021

Peklowanie to sposób na przedłużenie trwałości mięsa. Nadaje mu wyrazisty aromat i smak.

Zapobiega również rozwojowi bakterii - zapeklowane mięso wolniej się psuje.

Poprzedzając dalszą obróbkę mięsa jak gotowanie, pieczenie czy grillowanie peklowaniem, mięso w sposób doskonały zyska na soczystości i kruchości.

Zabieg ten można wykonać bez problemu w domu. Potrzebne będzie odpowiednie naczynie, woda, sól peklowa oraz przyprawy.

Tak przygotowane mięso jest naprawdę kapitalne i wyjątkowe w smaku! 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na peklowaną i zapiekaną karkówkę

Składniki na 1.1/2 litra wody:

  • 1.1/2 l wody  
  • 90 g soli peklowej (na 1 litr wody dajemy 60 g)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 sztuk ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Karkówka 1.1/2 kg

Dodatkowo:

  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 

Sposób przygotowania:

Krok 1

  1. Do większego garnka wlejcie odmierzoną wodę czyli  1.1/2 litra. 
  2. Dodajcie do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Wodę zagotujcie. Następnie dodajcie do niej pokrojony w plasterki czosnek i sól peklową. 
  3. Wymieszajcie wszystko do rozpuszczenia. 
  4. Gdy zalewa będzie już chłodna, włóżcie do niej karkówkę. Zalewa musi zakrywać całe mięso, które powinno być dość ciasno włożone do naczynia.
  5. Garnek zakryjcie i włóżcie do lodówki na 7 dni. 
  6. Codziennie obracajcie mięso, by równomiernie się zapeklowało. 

Krok 2

  1. Po siedmiu dniach wyjmijcie karkówkę z zalewy. Doprawcie mięso nacierając je majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem  i mieloną czerwoną papryką.  
  2. Natartą karkówkę włóżcie do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do rękawa do pieczenia.
  3. Tak przygotowane mięso pieczcie w 180 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę.
  4. Jeśli chcecie, by mięso było bardzo miękkie, to czas pieczenia przedłużcie do 1,5 godziny. 
  5. Gdy karkówka się upiecze, wyjmijcie ją z pieca i zostawcie ją jeszcze na 30 minut pod przykryciem. To sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. I gotowe!

Tak przyrządzona karkówka idealnie smakuje na ciepło do obiadu z ziemniaczkami i surówką z kapusty, a także na zimno do pysznych kanapek. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze