cepeliny kartacze
Adobe Stock
Newsy

Ugotujcie przepyszne cepeliny z mięsem z receptury babci. Okraszone boczkiem skuszą każdego

Cepeliny to kresowe, przepyszne kluski o naprawdę słusznym rozmiarze. Ile zdołacie zjeść za jednym zamachem?

Mało które danie na świecie, ma tak militarno-wojskowe konotacje jak cepeliny. No może poza żołnierską grochówką…

Skąd nawiązanie do sztuki wojennej w nazwie tych niewinnych przecież kluchów, chętnie jedzonych na Kresach i na Podlasiu?

Przez ich spore rozmiary często nazywa się je także kartaczami, czyli dawnymi pociskami artyleryjskimi.

Pierwsza nazwa, czyli cepeliny, pochodzi oczywiście od nazwy niemieckiego sterowca Graf Zeppelin, który szokował przed ponad 100 latami ówczesnych ludzi swoimi rozmiarami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile zjecie na raz?

Kartacze-cepeliny wywołują  chyba ciut mniejszy szok na degustujących, niż słynny obiekt latający niemieckiej produkcji.

Tak czy siak, ciemne kluski z mięsnym nadzieniem wciąż robią duże wrażenie, zwłaszcza na osobach spoza Podlasia.

Podane z okrasą przygotowaną z boczku, naprawdę smakują wybornie. Mięciutkie, puszyste i naprawdę pożywne.

A ile wy zdołacie zjeść za jednym podejściem? Ostrzegamy, są tak pyszne, że chyba nie skończy się na kilku sztukach!

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Przepis na cepeliny                              

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól

Składniki na farsz: 

  • 80 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • Pół szklanki mleka do zamoczenia bułki
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na okrasę:

  • 10 dag boczku
  • 1 mała cebula - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od farszu. Mielone mięsa wymieszajcie dokładnie z namoczoną bułką, pokrojonym czosnkiem i cebulą.
  2. Doprawcie farsz majerankiem, pieprzem i solą.
  3. 1,5 kg ziemniaków obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie.
  4. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę.
  5. Pozostałe ziemniaki zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  6. Wymieszajcie ugotowane i utłuczone ziemniaki z mąką ziemniaczaną i startymi surowymi ziemniakami, wyrabiajcie z ciasta kluski.
  7. Kluski sporych rozmiarów nadziewajcie mięsem i gotujcie w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut do wypłynięcia na wierzch.
  8. Okraście cepeliny podsmażonym boczkiem lub boczkiem z cebulką.
  9. Smacznego!
Kotlety z ziemniaków i kaszy
Gotujmy.pl/Kuchenny świat
Newsy
Wyglądają, jak mielone, ale są o wiele zdrowsze. Gdy je podacie w mig znikną ze stołu
Schabowe, mielone. Mielone, schabowe i tak dalej, i tak dalej. Nuda? Pora na przełamanie schematu. Pora na kotlety jaglano-ziemniaczane.

Kasza jaglana i ziemniaki tylko na pozór wyglądają jak dodatek do mięsa i surówki. W połączeniu mogą stanowić główną treść waszego obiadu. Aromat i smak temu nietypowemu połączeniu nada dodatek w postaci cebulki podsmażanej z boczkiem. Jeżeli jednak chcielibyście zjeść kotlety jaglano-ziemniaczane w wersji wegetariańskiej, to użyjcie zamiast boczku pieczarek lub innych grzybów. Wygląd mielonych nadaje tym kotletom charakterystyczna panierka z bułki tartej. Dzięki niej kotlety będą także bardziej zwarte. Przepis na kotlety jaglano-ziemniaczane Składniki: 10 dag kaszy jaglanej 20-25 dag ugotowanych ziemniaków 1 cebula 10 dag boczku 1 jajko Ok. 5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania kaszy jaglanej. Powinna być ugotowana na dość miękko – w tym celu zalejcie ją dwiema częściami wody i doprawcie solą. Po zagotowaniu wody, zmniejszcie ogień na minimalny i gotujcie kaszę pod przykryciem do wyparowania całości wody. Cebulkę pokrójcie drobno, podobnie boczek. Podsmażcie jedno i drugie razem na patelni. Ziemniaki przepuście przez praskę lub uduście je widelcem. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszajcie, tworząc farsz na kotlety. Formujcie kotlety w formie tradycyjnych kotletów mielonych i obtaczajcie je w bułce tartej. Smażcie kotlety na gorącym oleju na złoty kolor. Podawajcie z surówką.

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
Jesteście fanami gołąbków? To tradycyjne polskie danie na stałe wpisało się w kanon kuchni polskiej. Co powiecie na gołąbki z dodatkiem... ziemniaków i boczku? Spróbujcie ich, a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Zwykle goszczą na naszych stołach podczas niedzielnego obiadu lub z okazji świąt, ale nie brakuje osób, które przygotowują je nawet na co dzień. Spróbujcie zrobić je nieco inaczej: gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku smakują wybornie. Gołąbki z ziemniakami i boczkiem W tradycyjnej wersji gołąbki przygotowuje się poprzez połączenie mięsa mielonego, ugotowanego białego ryżu i przypraw z liśćmi podgotowanej w osolonej wodzie białej kapusty , w którą zawija się farsz. Nie brakuje jednak różnych gołąbkowych wariacji – np. gołąbków meksykańskich ,  gołąbków z siekanej kapusty , gołąbków z farszem z prażonego ryżu . Niektórzy robią gołąbki z młodej kapusty , a inni zawijają farsz w liście kalafiora lub botwinki !  Do farszu do gołąbków można dodać również ziemniaki i boczek. Boczek, zwłaszcza ten wędzony, będzie świetnym dopełnieniem farszu. Warto dodać, że w naszym przepisie nie ma mielonego mięsa – farsz stanowi właśnie boczek i starte na tarce ziemniaki. Jak przygotować to smaczne danie? Czytajcie dalej! Składniki: 1 średnia główka kapusty 1 kg ziemniaków 30 dag boczku 1 duża cebula 2 jajka sól, pieprz do smaku 3 łyżki octu 1 łyżka mąki olej 1/2 szklanki bulionu Przygotowanie gołąbków z ziemniakami i boczkiem: Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu. Ściągamy po kolei liści i zostawiamy do ostygnięcia. Grube nerwy na liściach możemy lekko ściąć nożykiem. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Lekko odciskamy powstały sok. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków. Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami Składniki na krupnik: 1 kg kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 25 dag kaszy pęczak 2 łyżki masła Natka pietruszki do posypania Składniki na kluski gugle 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia 2 jajka 20 dag mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki. Przystąpcie do przygotowania klusek. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto. Za pomocą dwóch...

Pyzy ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy
Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci
Pyzy kochają mali i duzi. Zwykle przyrządza się je z mięsnym nadzieniem. Dzisiaj polecamy wam jednak pyzy przypominające nieco kluski śląskie.

Jednym nasze pyzy ziemniaczane przypomną kluski śląskie, drugim być może bardziej podlaskie i litewskie cepeliny czy też kartacze. Dlaczego? Chodzi oczywiście o surową masę ziemniaczaną dodawaną do ciasta. Właściwie trzeba sobie jasno powiedzieć, że surowe ziemniaki są nawet podstawą ciasta na pyzy. Jak podawać pyzy ziemniaczane? Dzięki surowym ziemniakom kluski, czyli nasze pyzy będą miały nieco inny kolor – będzie on bardziej szary niż ten charakterystyczny dla klusek śląskich. Niewątpliwie wyczuwalna różnica będzie także w smaku. Czy na plus, czy na minus? To ocenicie sami po ich ugotowaniu. Pyzy bez nadzienia świetnie odnajdą się w roli dodatku do mięsnego dania, na przykład sosu lub gulaszu. Doskonałym wyjściem jest także podanie tych ziemniaczanych klusek z omastą w postaci roztopionego smalcu ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Uważajcie tylko na ilość zjedzonych klusek! Są dość tuczące, a naprawdę niełatwo się im oprzeć. Zwłaszcza z opisanymi przez nas dodatkami! Przepis na pyzy ziemniaczane Składniki: 1,2 kg obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Smalec Cebula Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. 1/3 ziemniaków ugotujcie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki przepuśćcie dwa razy przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyjcie na tarce o małych oczkach lub za pomocą malaksera na masę. Odsączcie powstałą masę z nadmiaru wody. Połączcie w misce lub w garnku ziemniaki gotowane i surowe. Do masy ziemniaczanej dodajcie jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszajcie razem całą masę. Z masy ziemniaczanej formujcie pyzy o wielkości sporego orzecha włoskiego. Zagotujcie wodę w garnku z dodatkiem soli. Gotujcie pyzy we wrzątku przez ok. 2 min po wypłynięciu....