Mało które danie na świecie, ma tak militarno-wojskowe konotacje jak cepeliny. No może poza żołnierską grochówką… Skąd nawiązanie do sztuki wojennej w nazwie tych niewinnych przecież kluchów, chętnie jedzonych na Kresach i na Podlasiu?

Przez ich spore rozmiary często nazywa się je także kartaczami, czyli dawnymi pociskami artyleryjskimi. Pierwsza nazwa, czyli cepeliny, pochodzi oczywiście od nazwy niemieckiego sterowca Graf Zeppelin, który szokował przed ponad 100 latami ówczesnych ludzi swoimi rozmiarami.

Z czym podawać cepeliny?

Kartacze-cepeliny wywołują  chyba ciut mniejszy szok na degustujących, niż słynny obiekt latający niemieckiej produkcji. Tak czy siak, ciemne kluski z mięsnym nadzieniem wciąż robią duże wrażenie, zwłaszcza na osobach spoza Podlasia.

Podane z okrasą przygotowaną z boczku, naprawdę smakują wybornie. Mięciutkie, puszyste i naprawdę pożywne.

Zobacz także:

A ile wy zdołacie zjeść za jednym podejściem? Ostrzegamy, są tak pyszne, że chyba nie skończy się na kilku sztukach!

Przepis na cepeliny                              

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól

Składniki na farsz: 

  • 80 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • Pół szklanki mleka do zamoczenia bułki
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na okrasę:

  • 10 dag boczku
  • 1 mała cebula - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od farszu. Mielone mięsa wymieszajcie dokładnie z namoczoną bułką, pokrojonym czosnkiem i cebulą.
  2. Doprawcie farsz majerankiem, pieprzem i solą.
  3. 1,5 kg ziemniaków obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie.
  4. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę.
  5. Pozostałe ziemniaki zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  6. Wymieszajcie ugotowane i utłuczone ziemniaki z mąką ziemniaczaną i startymi surowymi ziemniakami, wyrabiajcie z ciasta kluski.
  7. Kluski sporych rozmiarów nadziewajcie mięsem i gotujcie w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut do wypłynięcia na wierzch.
  8. Okraście cepeliny podsmażonym boczkiem lub boczkiem z cebulką.
  9. Smacznego!