Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych
Flickr
Newsy

Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych

Cepeliny to kresowe, przepyszne kluski o naprawdę słusznym rozmiarze. Ile zdołacie zjeść za jednym zamachem?

Mało które danie na świecie, ma tak militarno-wojskowe konotacje jak cepeliny. No może poza żołnierską grochówką… Skąd nawiązanie do sztuki wojennej w nazwie tych niewinnych przecież kluchów, chętnie jedzonych na Kresach i na Podlasiu?

Przez ich spore rozmiary często nazywa się je także kartaczami, czyli dawnymi pociskami artyleryjskimi. Pierwsza nazwa, czyli cepeliny, pochodzi oczywiście od nazwy niemieckiego sterowca Graf Zeppelin, który szokował przed ponad 100 latami ówczesnych ludzi swoimi rozmiarami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać cepeliny?

Kartacze-cepeliny wywołują  chyba ciut mniejszy szok na degustujących, niż słynny obiekt latający niemieckiej produkcji. Tak czy siak, ciemne kluski z mięsnym nadzieniem wciąż robią duże wrażenie, zwłaszcza na osobach spoza Podlasia.

Podane z okrasą przygotowaną z boczku, naprawdę smakują wybornie. Mięciutkie, puszyste i naprawdę pożywne.

A ile wy zdołacie zjeść za jednym podejściem? Ostrzegamy, są tak pyszne, że chyba nie skończy się na kilku sztukach!

Zobacz także
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich

Przepis na cepeliny                              

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól

Składniki na farsz: 

  • 80 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • Pół szklanki mleka do zamoczenia bułki
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na okrasę:

  • 10 dag boczku
  • 1 mała cebula - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od farszu. Mielone mięsa wymieszajcie dokładnie z namoczoną bułką, pokrojonym czosnkiem i cebulą.
  2. Doprawcie farsz majerankiem, pieprzem i solą.
  3. 1,5 kg ziemniaków obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie.
  4. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę.
  5. Pozostałe ziemniaki zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  6. Wymieszajcie ugotowane i utłuczone ziemniaki z mąką ziemniaczaną i startymi surowymi ziemniakami, wyrabiajcie z ciasta kluski.
  7. Kluski sporych rozmiarów nadziewajcie mięsem i gotujcie w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut do wypłynięcia na wierzch.
  8. Okraście cepeliny podsmażonym boczkiem lub boczkiem z cebulką.
  9. Smacznego!
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda
Adobe Stock
Newsy
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda
Kiedy cała Polska gotuje pyzy, na Podlasiu i na Suwalszczyźnie wybierają kartacze. Co to takiego? W skrócie: dużo smaku w dużym kluchu!

Kartacze albo cepeliny to narodowa potrawa Litwinów. Bliskość geograficzna sprawiła, że te ziemniaczane kluski z nadzieniem są też specjałem kuchni podlaskiej. Dawne terytoria Wielkiego Księstwa Litewskiego, dziś znajdujące się po dwóch stronach granicy, łączą więc dalej kulinaria. Ulubiony przysmak Litwinów i mieszkańców Podlasia różni się od znanych wszystkim Polakom pyz. Kiedy pyzy przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, do kartaczów wykorzystuje się także kartofle surowe. Starte na tarce surowe bulwy zapewniają temu daniu charakterystyczny szary wygląd. Różnicą w stosunku do pyz jest także rozmiar cepelinów. Niektóre gospodynie przyrządzają nawet 10-centymetrowe kluchy! I tu właśnie leży tajemnica nazwy tego dania. Kartacze to spore dawne pociski artyleryjskie, a cepeliny to przedwojenne sterowce… Przepis na kartacze Składniki: 1,5 kg mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz Ok. 40 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki Cebula Majeranek Skwarki Liść laurowy i ziele angielskie Śmietana Przygotowanie: 1/3 ziemniaków obierzcie, ugotujcie w osolonej wodzie, utłuczcie na puree i ostudźcie. Pozostałe 2/3 kartofli zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Połączcie ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę i surowe, świeżo starte na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Czas na farsz. Cebulę skrójcie drobno, dodajcie do mięsa, doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie dobrze farsz. Formujcie kartacze z ciasta wielkości jajka. Rozpłaszczcie ciasto i nadziewajcie je farszem, a następnie nadajcie ciastu podłużny kształt (długość ok. 8-10 cm). Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez nawet 20-30 min (w zależności od rozmiaru kartaczy). Kartacze podawajcie...

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich
Adobe Stock
Newsy
Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich
Przepadacie za kartaczami? To tradycyjne w polskiej i litewskiej kuchni danie przygotowywane jest naprawdę na wiele sposobów. Najważniejszy jest dobry farsz - ten was zachwyci!

Popularne we wschodniej Polsce kartacze możecie z łatwością przyrządzić w domu! Zwykle przygotowuje się je z wieprzowego mięsa mielonego i podaje z boczkiem i cebulką. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu smak kartaczy będzie naprawdę wyjątkowy! Wypróbujcie go, a wszyscy będą was pytać, co do nich dodaliście! Skąd pochodzą kartacze? Kartacze (lub cepeliny) to tradycyjne danie polskiej kuchni na wschodzie. Przyrządza się je na Podlasiu, Mazurach i na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie potrawa ta przywędrowała do nas z Litwy, gdzie jest daniem narodowym! Litwini przygotowują kartacze w sosie z leśnych grzybów ze śmietaną i boczkiem. To jedno z najpopularniejszych dań w tamtejszych restauracjach, także można pokusić się o stwierdzenie, że kartacze rządzą litewską kuchnią tak jak pierogi z mięsem polską. W naszym kraju cepeliny przyrządzane są na wiele sposobów. Najczęściej farsz przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, ale całkiem popularne są też kartacze w wersji jarskiej z nadzieniem z twarogu, grzybów lub kapusty. Przepis na kartacze z mięsem Sekret smaku dobrego kartacza tkwi w jego wnętrzu – farsz nie może składać się z byle czego! Proponujemy wam przepis na kartacze nadziewane gęsiną. Są niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach! Składniki: 1 kg ziemniaków gotowanych 0,5 kg ziemniaków surowych 2 jaja 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 3-4 udka z gęsi 1 cebula Łyżka smalcu z gęsi Sól Pieprz Przygotowanie: Ciasto: Przez praskę przeciśnijcie ugotowane ziemniaki, a surowe zetrzyjcie na tarce. Dokładnie je odciśnijcie z wody! W misce wymieszajcie ziemniaki, dodajcie jajka, mąkę i sól. Wyróbcie ciasto. Farsz: Oddzielcie mięso od kości i...

Prażuchy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na swojskie prażuchy. Danie jak za dawnych lat najlepiej smakuje ze skwarkami ze słoniny
Zastanawialiście się kiedyś nad pochodzeniem znanych i lubianych dań? Wiele z nich wzięło się z ubogiej kuchni chłopskiej.

Włoska pizza, makarony, czy nasze pierogi i właśnie one – prażuchy. Wszystkie te dania łączą dwie rzeczy – fantastyczny smak i to samo pochodzenie. Nie ulega wątpliwości, że proste, mączne dania wzięły swoją popularność z dawnej biedy mieszkańców wsi. To zjawisko typowe dla całego świata. Jak kiedyś jadali polscy chłopi? Nie inaczej było więc i u nas. Wspomnieliśmy już o pierogach. Podobną drogę z chłopskich chałup na salony przeszły kluski śląskie, kopytka i np. pyzy. Większość Polaków zapomniała już jednak o prażuchach. Słyszeliście od swoich mam i babć o takim specjale? W niektórych rejonach Polski, to danie nosi czasami nieco inną nazwę. Na Lubelszczyźnie nazywa się je dla przykładu kulaszą. Inne obowiązujące gdzieniegdzie nazwy to m.in. fusier, prażocha, porka, pyrka, a nawet psiocha. Niech nie zmyli was jednak to niezbyt apetycznie brzmiące określenie. Z czym podaje się prażuchy? Jakkolwiek tej potrawy nie nazwiemy, jej smak zawsze będzie niezwykle ciekawy. Niezależnie od regionalnego wariantu. Docenicie go także w czasach dzisiejszego kulinarnego dobrobytu. Cały sekret prażuchów tkwi w dodaniu do gotujących się, obranych ziemniaków mąki. Zaparzoną mąkę później miesza się z utłuczonymi kartoflami i tak powstaje coś na kształt nietypowych klusków. Prażuchy mogą stanowić osobne danie, na przykład z dodatkiem skwarków, podsmażonego boczku czy też cebuli. Nie od rzeczy będzie podanie prażuchów w towarzystwie kawałka jakiegoś mięsa lub gęstego, zawiesistego sosu. Wybór należy do was. Przepis na prażuchy Składniki: 50 dag ziemniaków Ok. łyżka mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Łyżka masła 10 dag boczku 1 cebula Sól Pieprz Smalec lub olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie z...

Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Znacie żelazne kluski? Inaczej kluski szare to pyszne danie robione z surowych ziemniaków startych drobniutko na tarce. Ze skwarkami smakują genialnie!

Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli. Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych, koniecznie mączystych ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski? Przepis na kluski żelazne (szare kluski) Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota! Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: Kilogram mączystych ziemniaków Szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajko Sól Do skwarków: 1 cebula 200 g boczku wędzonego 100 g kiełbasy Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut. Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej. Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci. W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki. Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do...