cepeliny kartacze
Adobe Stock
Newsy

Ugotujcie przepyszne cepeliny z mięsem z receptury babci. Okraszone boczkiem skuszą każdego

Cepeliny to kresowe, przepyszne kluski o naprawdę słusznym rozmiarze. Ile zdołacie zjeść za jednym zamachem?

Mało które danie na świecie, ma tak militarno-wojskowe konotacje jak cepeliny. No może poza żołnierską grochówką…

Skąd nawiązanie do sztuki wojennej w nazwie tych niewinnych przecież kluchów, chętnie jedzonych na Kresach i na Podlasiu?

Przez ich spore rozmiary często nazywa się je także kartaczami, czyli dawnymi pociskami artyleryjskimi.

Pierwsza nazwa, czyli cepeliny, pochodzi oczywiście od nazwy niemieckiego sterowca Graf Zeppelin, który szokował przed ponad 100 latami ówczesnych ludzi swoimi rozmiarami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile zjecie na raz?

Kartacze-cepeliny wywołują  chyba ciut mniejszy szok na degustujących, niż słynny obiekt latający niemieckiej produkcji.

Tak czy siak, ciemne kluski z mięsnym nadzieniem wciąż robią duże wrażenie, zwłaszcza na osobach spoza Podlasia.

Podane z okrasą przygotowaną z boczku, naprawdę smakują wybornie. Mięciutkie, puszyste i naprawdę pożywne.

A ile wy zdołacie zjeść za jednym podejściem? Ostrzegamy, są tak pyszne, że chyba nie skończy się na kilku sztukach!

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Przepis na cepeliny                              

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól

Składniki na farsz: 

  • 80 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • Pół szklanki mleka do zamoczenia bułki
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na okrasę:

  • 10 dag boczku
  • 1 mała cebula - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od farszu. Mielone mięsa wymieszajcie dokładnie z namoczoną bułką, pokrojonym czosnkiem i cebulą.
  2. Doprawcie farsz majerankiem, pieprzem i solą.
  3. 1,5 kg ziemniaków obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie.
  4. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę.
  5. Pozostałe ziemniaki zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  6. Wymieszajcie ugotowane i utłuczone ziemniaki z mąką ziemniaczaną i startymi surowymi ziemniakami, wyrabiajcie z ciasta kluski.
  7. Kluski sporych rozmiarów nadziewajcie mięsem i gotujcie w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut do wypłynięcia na wierzch.
  8. Okraście cepeliny podsmażonym boczkiem lub boczkiem z cebulką.
  9. Smacznego!
Kartacze cepeliny
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują z boczkiem. Obiad petarda
Kiedy cała Polska gotuje pyzy, na Podlasiu i na Suwalszczyźnie wybierają kartacze. Co to takiego? W skrócie: dużo smaku w dużym kluchu!

Kartacze albo cepeliny to narodowa potrawa Litwinów. Bliskość geograficzna sprawiła, że te ziemniaczane kluski z nadzieniem są też specjałem kuchni podlaskiej. Dawne terytoria Wielkiego Księstwa Litewskiego, dziś znajdujące się po dwóch stronach granicy, łączą więc dalej kulinaria. Ulubiony przysmak Litwinów i mieszkańców Podlasia różni się od znanych wszystkim Polakom pyz. Kiedy pyzy przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, do kartaczów wykorzystuje się także kartofle surowe. Starte na tarce surowe bulwy zapewniają temu daniu charakterystyczny szary wygląd. Różnicą w stosunku do pyz jest także rozmiar cepelinów. Niektóre gospodynie przyrządzają nawet 10-centymetrowe kluchy! I tu właśnie leży tajemnica nazwy tego dania. Kartacze to spore dawne pociski artyleryjskie, a cepeliny to przedwojenne sterowce… Przepis na kartacze Składniki 1,5 kg mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz Ok. 40 dag mielonego mięsa wieprzowego Cebula Majeranek Boczek Liść laurowy i ziele angielskie Śmietana Przygotowanie 1/3 ziemniaków obierzcie, ugotujcie w osolonej wodzie, utłuczcie na puree i ostudźcie. Pozostałe 2/3 kartofli zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Połączcie ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę i surowe, świeżo starte na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Czas na farsz. Cebulę skrójcie drobno, dodajcie do mięsa, doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie dobrze farsz. Formujcie kartacze z ciasta wielkości jajka. Rozpłaszczcie ciasto i nadziewajcie je farszem, a następnie nadajcie ciastu podłużny kształt (długość ok. 8-10 cm). Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez nawet 20-25 min....

kartacz przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Tradycyjne polskie kartacze z mięsem. Tym daniem zachwycisz wszystkich. Decyduje jeden składnik
Przepadasz za kartaczami? To tradycyjne w polskiej i litewskiej kuchni danie przygotowywane jest naprawdę na wiele sposobów. Najważniejszy jest dobry farsz - ten cię zachwyci!

Popularne we wschodniej Polsce kartacze możesz z łatwością przyrządzić w domu! Zwykle przygotowuje się je z wieprzowego mięsa mielonego i podaje z boczkiem i cebulką. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu smak kartaczy będzie naprawdę wyjątkowy! Wypróbuj go, a wszyscy będą cię pytać, co do nich dodałaś! Kartacz polsko-litewski Kartacze (lub cepeliny) to tradycyjne danie polskiej kuchni na wschodzie. Przyrządza się je na Podlasiu, Mazurach i na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie potrawa ta przywędrowała do nas z Litwy, gdzie jest daniem narodowym! Litwini przygotowują kartacze w sosie z leśnych grzybów ze śmietaną i boczkiem. To jedno z najpopularniejszych dań w tamtejszych restauracjach, także można pokusić się o stwierdzenie, że kartacze rządzą litewską kuchnią tak jak pierogi z mięsem polską. W naszym kraju cepeliny przyrządzane są na wiele sposobów. Najczęściej farsz przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, ale całkiem popularne są też kartacze w wersji jarskiej z nadzieniem z twarogu, grzybów lub kapusty. Przepis na kartacze z mięsem Sekret smaku dobrego kartacza tkwi w jego wnętrzu – farsz nie może składać się z byle czego! Proponujemy wam przepis na kartacze nadziewane gęsiną. Są niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach! Oto składniki: 1 kg ziemniaków gotowanych 0,5 kg ziemniaków surowych 2 jaja 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 2 udka z gęsi 1 cebula Łyżka smalcu z gęsi Sól Pieprz Przygotowanie Ciasto: Przez praskę przeciśnij ugotowane ziemniaki, a surowe zetrzyj na tarce. Dokładnie je odciśnij z wody! W misce wymieszaj ziemniaki, dodaj jajka, mąkę i sól. Wyrób ciasto. Farsz: Oddziel mięso od kości i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę...

Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Adobe Stock
Newsy
Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Słowaków i Polaków łączą nie tylko bardzo podobne do siebie języki. Razem z naszymi południowymi sąsiadami dzielimy także kulinarne upodobania. Np. do klusków na bazie ziemniaków, takich choćby jak słowackie haluszki.

Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie. Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze . Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie. Przepis na haluszki z bryndzą Składniki: 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi Jajko 2-3 mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Ok. 15 dag słoniny 15 dag bryndzy Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody. Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię. Wbijcie do ziemniaków 1 jajko. Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą. Wymieszajcie całość na gładką masę. Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć. Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki. Gotujcie kluski przez ok. 5 min. Na patelni wysmażcie skwarki. Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie...

Kotlety z ziemniaków i kaszy
Gotujmy.pl/Kuchenny świat
Newsy
Wyglądają, jak mielone, ale są o wiele zdrowsze. Gdy je podacie w mig znikną ze stołu
Schabowe, mielone. Mielone, schabowe i tak dalej, i tak dalej. Nuda? Pora na przełamanie schematu. Pora na kotlety jaglano-ziemniaczane.

Kasza jaglana i ziemniaki tylko na pozór wyglądają jak dodatek do mięsa i surówki. W połączeniu mogą stanowić główną treść waszego obiadu. Aromat i smak temu nietypowemu połączeniu nada dodatek w postaci cebulki podsmażanej z boczkiem. Jeżeli jednak chcielibyście zjeść kotlety jaglano-ziemniaczane w wersji wegetariańskiej, to użyjcie zamiast boczku pieczarek lub innych grzybów. Wygląd mielonych nadaje tym kotletom charakterystyczna panierka z bułki tartej. Dzięki niej kotlety będą także bardziej zwarte. Przepis na kotlety jaglano-ziemniaczane Składniki: 10 dag kaszy jaglanej 20-25 dag ugotowanych ziemniaków 1 cebula 10 dag boczku 1 jajko Ok. 5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania kaszy jaglanej. Powinna być ugotowana na dość miękko – w tym celu zalejcie ją dwiema częściami wody i doprawcie solą. Po zagotowaniu wody, zmniejszcie ogień na minimalny i gotujcie kaszę pod przykryciem do wyparowania całości wody. Cebulkę pokrójcie drobno, podobnie boczek. Podsmażcie jedno i drugie razem na patelni. Ziemniaki przepuście przez praskę lub uduście je widelcem. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszajcie, tworząc farsz na kotlety. Formujcie kotlety w formie tradycyjnych kotletów mielonych i obtaczajcie je w bułce tartej. Smażcie kotlety na gorącym oleju na złoty kolor. Podawajcie z surówką.