Nie ma to jak galaretka z rosołu! Aromatyczna i rozpływająca się w ustach, smakuje doskonale podczas wszelkich przyjęć. Niestety, jej przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale przecież, jeśli macie wielką ochotę na galaretkę i mało czasu, to łatwo możecie przygotować szybkie „mini galaretki”!
Wystarczy ugotować trochę więcej rosołu niż zwykle i zrobić tymbaliki, czyli galaretki w kubeczkach. Większość składników jest już w rosole – będziecie potrzebowali między innymi ugotowanych marchewek, przynajmniej litr czystego, przecedzonego bulionu, kilka udek z kurczaka, a także kawałka golonki wieprzowej (trzeba ją oczywiście wcześniej ugotować).
Dodatek wieprzowiny wspaniale podkręci smak tymbalików i sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze! Podane z odrobiną soku z cytryny lub octu, smakują fenomenalnie. Zróbcie je sami z poniższego przepisu!
Przepis na tymbaliki drobiowo-wieprzowe
By zrobić smaczne galaretki z rosołu, czyli tymbaliki, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- 2 udka z kurczaka z rosołu
- 1 golonka wieprzowa
- 2 marchewki z rosołu
- Pół puszki kukurydzy
- 1 litr bulionu
- 50 g żelatyny
- Sok z cytryny
- 10 plastikowych kubeczków
Przygotowanie:
- Ugotujcie golonkę wieprzową w osolonej wodzie.
- Odcedźcie dokładnie rosół za pomocą gęstego sitka tak, by zupa po odcedzeniu była zupełnie klarowna.
- Podgrzejcie rosół. Kiedy będzie już gorący, wsypcie do niego 10 łyżeczek żelatyny (około 50 g). Mieszajcie, aż się rozpuści i zostawcie do wystudzenia.
- Weźcie udka z rosołu i oddzielcie mięso od kości, a następnie pokrójcie je drobno. To samo zróbcie z ugotowaną golonką.
- Marchewkę z rosołu pokrójcie w drobną kostkę.
- Następnie do każdego kubeczka wsypcie po równo kukurydzy, pokrojonej marchewki i mięsa z kurczaka.
- Zalejcie wszystko rosołem z żelatyną i odstawcie do lodówki na minimum dwie godziny do stężenia. Podawajcie skropione sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Możecie też przyozdobić je świeżą pietruszką.