Mazurki, babki, jajka faszerowane, jajka malowane, kraszone, kiełbasy białe i tradycyjne własnego wyrobu, a także ćwikła i oczywiście żur.

Lista tradycyjnych wielkanocnych potraw robi wrażenie. Jej długość i pewne skomplikowanie wymaga, by zabrać się za jej realizację już wcześniej.

Dlaczego żurek należy przygotować wcześniej?

Samo planowanie nie wystarczy w przypadku żurku. Ta tradycyjna, arcypolska zupa wymaga wcześniejszego zakiszenia.

Bez zakwasu na żurek przygotowanego z mąki żytniej, zupa nie będzie smakowała tak smakować powinna.

Zobacz także:

Wie dobrze o tym słynna restauratorka i ekspertka w dziedzinie kulinariów, Magda Gessler. 67-latka postanowiła podzielić się swoimi radami z innymi gospodyniami.

Magda Gessler uważa, że Wielkanoc to święto swojskich, mięsnych, czasem tłustych potraw. Nie inaczej powinno być z żurkiem.

Kiedy powinno się przygotowywać świąteczny żurek?

To właśnie żur powinien być przygotowany na bazie zbudowanej z tradycyjnej wędzonki, no i oczywiście z białej kiełbasy.

Dobry żurek nie obędzie się bez jeszcze innego filaru, czyli własnoręcznie zrobionego zakwasu z mąki żytniej.

Do przepisu na zakwas na żur przejdziemy za chwilę. Zanim do tego, dojdzie postarajmy odpowiedzieć  sobie na jedno bardzo ważne pytanie.

Na jak długo przed świętami powinno się przygotować żur? – Dwa tygodnie, a nawet miesiąc wcześniej – krótko i na temat odpowiedziała Magda Gessler w jednej z telewizji śniadaniowych.

Różnica między barszczem białym a żurkiem

Magda nie omieszkała jeszcze poinformować swoich fanów o tym, jaka jest różnica między barszczem białym, a żurkiem.

Żurek, jak już zostało powiedziane, musi być przygotowany na zakwasie. Z kolei barszcz biały, jak powiedziała Gessler, opiera się na dodatku chleba żytniego, który zakwasza zupę.

Co wybierzecie do gotowania na święta? Być może zamiast was, decyzję podyktuje wam nieuchronnie płynący czas.

Święta już za pasem, dlatego pora przygotowywać własny żur, by nie obudzić się po kilku tygodniach z ręką w nocniku!

Przepis na zakwas na żurek Magdy Gessler

Przygotowanie:

  • Do sporego garnka dodajcie 20 dag mąki żytniej i zalejcie ją szklanką wrzącej wody
  • Mieszajcie, aż mieszanka stanie się gładka.
  • Dolejcie po chwili następną szklankę wody.
  • Dodajcie trzy obrane i posiekane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Garnek przykryjcie gazą lub innym półprzepuszczalnym materiałem.
  • Odstawcie do zakiszenia na trzy dni w ciepłe miejsce.
  • Tak powstały zakwas należy co kilka dni pomieszać.