Kiedy ugotować żurek gessler radzi
Wikipedia Commons/ONS.pl
Newsy

Tydzień, a może miesiąc przed świętami? Kiedy powinno się przygotować wielkanocny żur na zakwasie? Magda Gessler wyjaśnia

Wiele gospodyń, w tym słynna Magda Gesler, planuje świąteczne potrawy na długie tygodnie przed samą Wielkanocą. Pamiętajcie tylko, by odpowiednio wcześnie zakisić wielkanocny żur!

Mazurki, babki, jajka faszerowane, jajka malowane, kraszone, kiełbasy białe i tradycyjne własnego wyrobu, a także ćwikła i oczywiście żur.

Lista tradycyjnych wielkanocnych potraw robi wrażenie. Jej długość i pewne skomplikowanie wymaga, by zabrać się za jej realizację już wcześniej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego żurek należy przygotować wcześniej?

Samo planowanie nie wystarczy w przypadku żurku. Ta tradycyjna, arcypolska zupa wymaga wcześniejszego zakiszenia.

Bez zakwasu na żurek przygotowanego z mąki żytniej, zupa nie będzie smakowała tak smakować powinna.

Wie dobrze o tym słynna restauratorka i ekspertka w dziedzinie kulinariów, Magda Gessler. 67-latka postanowiła podzielić się swoimi radami z innymi gospodyniami.

Magda Gessler uważa, że Wielkanoc to święto swojskich, mięsnych, czasem tłustych potraw. Nie inaczej powinno być z żurkiem.

Kiedy powinno się przygotowywać świąteczny żurek?

To właśnie żur powinien być przygotowany na bazie zbudowanej z tradycyjnej wędzonki, no i oczywiście z białej kiełbasy.

Dobry żurek nie obędzie się bez jeszcze innego filaru, czyli własnoręcznie zrobionego zakwasu z mąki żytniej.

Do przepisu na zakwas na żur przejdziemy za chwilę. Zanim do tego, dojdzie postarajmy odpowiedzieć  sobie na jedno bardzo ważne pytanie.

Na jak długo przed świętami powinno się przygotować żur? – Dwa tygodnie, a nawet miesiąc wcześniej – krótko i na temat odpowiedziała Magda Gessler w jednej z telewizji śniadaniowych.

Różnica między barszczem białym a żurkiem

Magda nie omieszkała jeszcze poinformować swoich fanów o tym, jaka jest różnica między barszczem białym, a żurkiem.

Żurek, jak już zostało powiedziane, musi być przygotowany na zakwasie. Z kolei barszcz biały, jak powiedziała Gessler, opiera się na dodatku chleba żytniego, który zakwasza zupę.

Co wybierzecie do gotowania na święta? Być może zamiast was, decyzję podyktuje wam nieuchronnie płynący czas.

Święta już za pasem, dlatego pora przygotowywać własny żur, by nie obudzić się po kilku tygodniach z ręką w nocniku!

Przepis na zakwas na żurek Magdy Gessler

Przygotowanie:

  • Do sporego garnka dodajcie 20 dag mąki żytniej i zalejcie ją szklanką wrzącej wody
  • Mieszajcie, aż mieszanka stanie się gładka.
  • Dolejcie po chwili następną szklankę wody.
  • Dodajcie trzy obrane i posiekane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Garnek przykryjcie gazą lub innym półprzepuszczalnym materiałem.
  • Odstawcie do zakiszenia na trzy dni w ciepłe miejsce.
  • Tak powstały zakwas należy co kilka dni pomieszać.
Czym się różni barszcz biały od żurku
Newsy
Prawie nikt nie wie, czym różni się żurek od białego barszczu. A wy znacie różnicę?
Często używacie tych terminów zamiennie? To błąd! Barszcz biały i żurek to inne zupy!

Najlepsi szefowie kuchni uczą się nie tylko o tym, jak przygotowywać pyszne potrawy, łączyć ze sobą składniki czy szlifują techniki kulinarne. Równie ważna jest bogata kulinarna wiedza! Dotyczy ona oczywiście składników i przypraw, ale także fachowego nazewnictwa. Kucharz amator także powinien wykazywać się wiedzą o kulinariach! Poznajcie ten często popełniany w nazewnictwie błąd i już nigdy nie mylcie tych dwóch zup. Barszcz biały i żurek Terminy te często używane są zamiennie. Barszcz biały i żurek to jednak dwie zupełnie różne zupy! Dzieli je sposób przygotowania, ale przede wszystkim: smak. Smak żurku jest inny niż smak barszczu białego. Potraficie je od siebie odróżnić? Czym się różni żurek od barszczu białego? Największym podobieństwem żurku z barszczem białym jest ich wygląd. Wytrawni kucharze już na pierwszy rzut oka odróżnią od siebie te dwie zupy, ale normalnym jest ich mylenie. Nie ułatwia sprawy fakt, że zupy te podawane są w różny sposób w różnych regionach Polski. Największe różnice pomiędzy żurkiem a barszczem białym to: Zakwas – zakwas to sfermentowana mąka. Barszcz biały jest gotowany zwyczajowo na zakwasie pszennym, bardzo jasnym. Żurek musi być gotowany na zakwasie żytnim. Różnica ta może wydawać się subtelna, jednak ma ogromny wpływ na smak powstającej zupy. Co ciekawe, w jednym regionie Polski gotuje się barszcz biały na zakwasie owsianym a nawet na zakwasie z kiszonej kapusty! To jednak naprawdę wyjątek. Dodatek innego zakwasu wpływa też na jaśniejszy kolor barszczu białego w porównaniu do żurku. Warzywa dodawane do barszczu i żurku – obydwie zupy różnią także dodawane do nich warzywa. W barszczu białym znajdziecie włoszczyznę. Do żurku nie dodaje się często wcale warzyw, a jeśli są one tam obecne, to...

Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

żurek najlepszy przepis
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 
Żurek to jedna z najlepszych polskich zup. Jak przyrządzić to nasze sztandarowe danie bez popełnienia błędu? Radą służy Magda Gessler.

Magda Gessler przez lata radziła restauratorom, podpowiadała jak przyrządzać przeróżne dania, przypominała podstawy i zdradzała triki. Sporo wiedzy o kulinariach dzięki swoim programom posiadaczka bujnych loków przekazała także i nam, telewidzom, fanom jej telewizyjnych programów. Magda nie unika dzielenia się swoją znajomością kulinarnych tajników. Podobnie było w przypadku żurku. Po pierwsze zakwas – Magda radzi, by nasz zakwas do żurku koniecznie był zrobiony z żytniej mąki. Po drugie sporo majeranku i czosnku. Po trzecie kiełbasa – obowiązkowo biała. Gessler podkreśla, że najlepsze żurki to te bez dodatku kwaśnej śmietany. Kwaśność należy uzyskać właśnie za pomocą zakwasu. Oprócz tego zupa będzie znacznie smaczniejsza i bardziej szlachetna. Przepis na żurek według Magdy Gessler Składniki: 6 łyżek mąki żytniej razowej 3-4 ząbki czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Garść suszonych borowików 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 4 jajka ugotowane na półtwardo 30 dag białej kiełbasy Natka pietruszki Sól i pieprz Majeranek Przygotowanie: Zacznijmy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy ją ok. 0,5 l wrzącej wody. Do zakwasu dodajemy 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy gazą i odstawiamy na przynajmniej 3 dni w ciepłe miejsce. Warto od czasu do czasu mieszać zakwas, przynajmniej raz dziennie. Po kilku dniach przystępujemy do przygotowania żurku. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie podsmażamy je na maśle. Do garnka wlewamy bulion, grzyby i zakwas, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zagotowujemy. Kiełbasę parzymy ok. 20 min i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotową zupę podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i białym...

Żurek na zakwasie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Super przepis na wielkanocny żurek z tajnym składnikiem. Wyjątkowy smak to jego zasługa
Przepis na żurek idealny istnieje! Zróbcie go w ten sposób, a zachwyci wszystkich!

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler! Domowy żurek na zakwasie Składniki na zakwas Litr wody 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej 3 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słoik na zakwas Przygotowanie zakwasu Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku. Składniki na żurek Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych 2 ząbki czosnku Łyżka masła Litr bulionu warzywnego 300 g białej kiełbasy 4 jajka do podania Sól Pieprz Chrzan 250 g śmietanki Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby . To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli...