Pomimo pandemii koronawirusa, wiele katolickich rodzin nie rezygnuje z posyłania dzieci do Pierwszej Komunii Świętej. Jeżeli w waszej rodzinie szykuje się przyjęcie komunijne, polecamy wam zrobić pyszny tort owocowy, który sprawdzi się idealnie na tę okazję. Zrobicie go z przepisu autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na tort śmietanowy z owocami
Do przygotowania tego smacznego tortu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- 4 jajka
- 5 łyżek oleju
- Pół łyżki octu
- Pół łyżki proszku do pieczenia
Masa:
- 600 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie zielonej galaretki
- 1 opakowanie czerwonej galaretki
- 2 łyżki cukru pudru
Oraz świeże mandarynki, banan i winogrona.
Przygotowanie:
- Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno.
- Następnie do białek powoli dodawajcie żółtka oraz cukier, cały czas ubijając mikserem.
- Później do masy jajecznej dodajcie 5 łyżek oleju, łyżkę mąki oraz po pół łyżki proszku do pieczenia i octu. Pamiętajcie, że wszystkie te składniki trzeba dodawać do masy stopniowo, nie przerywając mieszania.
- Gotową masę przełóżcie do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 35 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie ciasto, ostudźcie i przekrójcie je na trzy blaty.
- W jednej szklance wrzątku rozpuśćcie zieloną galaretkę i ostudźcie.
- 200 ml zimnej śmietany kremówki ubijcie na sztywno za pomocą miksera i dodajcie do niej tężejącą galaretkę. Zmiksujcie i wyłóżcie na jeden blat biszkoptu. Odstawcie, by masa stężała i przykryjcie drugim biszkoptem.
- Czerwoną galaretkę także rozpuśćcie w szklance wrzątku i po ostudzeniu dodajcie do kolejnych 200 ml ubitej śmietanki kremówki. Wyłóżcie na biszkopt, odstawcie do stężenia i przykryjcie trzecim blatem ciasta.
- Resztę śmietany ubijcie na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Tak powstałą masą posmarujcie wierzch i boki tortu, a brzegi ozdóbcie.
- Na sam koniec na wierzchu tortu ułóżcie świeże owoce. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: