Szukacie ciekawego przepisu na tłusty czwartek, ale nie chcecie przygotowywać pączków, bo ich zrobienie zajmuje wam zbyt dużo czasu? Zróbcie klasyczne serowe oponki z przepisu Tomasza Strzelczyka, autora bloga Oddasz Fartucha. Oponki z jego przepisu są smaczne, lekkie i ładnie rosną przy smażeniu. Jak je przygotować? To bardzo proste.
Przepis na oponki serowe Tomasza Strzelczyka
Przepisy Tomasza Strzelczyka biją rekordy popularności w sieci. Jakiś czas temu autor kulinarnego wideobloga podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pyszne serowe oponki. Zróbcie je na tłusty czwartek. Przepis jest naprawdę prosty, zajmuje mało czasu, a oponki smakują naprawdę wyśmienicie:
- Oponki serowe przygotowane na bazie mielonego twarogu to idealna propozycja na tłusty czwartek. Są banalnie proste, puszyste i bardzo apetyczne. Oponki z serem to słodka przekąska, którą z powodzeniem możemy serwować przez cały rok – jako smakołyk dla dzieci lub do popołudniowej kawy. Najlepiej smakują świeże, ale podane również następnego dnia zadowolą każdego łasucha. Do cukru pudru można dodać też odrobinę cynamonu - zachwala swój przepis Strzelczyk.
Składniki:
- mąka pszenna 0,5 kg
- twaróg 0,5 kg
- śmietana 18% 200 ml
- cukier 80 g
- cukier wanilinowy 15 g
- soda 2 łyżeczki
- ocet 2 łyżeczki
- cukier puder
- alkohol do oleju
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Przesiejcie mąkę, dodajcie zmielony twaróg, kwaśną śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i ocet.
- Ciasto starannie wyróbcie, rozwałkujcie na grubość 1,5-2 cm i wytnijcie kształt oponek przy pomocy szklanki i kieliszka.
- Oponki smażcie na oleju z dodatkiem alkoholu, dzięki czemu oponki nie napiją się tłuszczu.
- Gotowe posypcie cukrem pudrem.
- Do cukru pudru możecie dodać też odrobinę cynamonu.
- Oponki najlepiej smakują świeże, ale podane również następnego dnia zadowolą każdego łasucha.
Jak przechowywać oponki serowe?
Przygotowaliście całą stertę oponek i nie chcecie, żeby wyschły? Pamiętajcie, żeby trzymać je pod przykryciem – na przykład w paterze ze szklanym kloszem lub w misce, zakryte bawełnianą ścierką.
Niektóre gospodynie domowe obsypują oponki cukrem pudrem dopiero przed podaniem, a przechowują je bez niego.
Zobacz także:
Źródło: oddaszfartucha.pl