Strucla (z niem. der Strietzel) — jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma kształt długiego piroga, zwykle uplecionego w warkocz. To kruche i wielowarstwowe ciasto kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią austriacką i było bardzo popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Występuje najczęściej ze słodkim nadzieniem z jabłek lub wiśni. Jego wierzch często jest posypywany cukrem pudrem.
Strucla jest naprawdę pyszna i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser. Smakuje obłędnie zarówno solo, jak i z pyszną świąteczną herbatą.
Jak ją przygotować? Czytaj dalej!
Potrzebne składniki:
- pół kilograma mąki
- 1 drożdże instant
- odrobina soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- niecała szklanka mleka
- 10 kropli aromatu cytrynowego
- 200 g margaryny
- 150 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 g kandyzowanych ananasów
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Na początku należy przesiać 400 g mąki, dodać do niej drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko i mleko. Ciasto dobrze zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Margarynę ucieramy z pozostałą mąką i zagniatamy razem z wyrobionym ciastem. Do uzyskanej masy dodajemy skórkę cytrynową i ananasy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Zobacz także:
Ciasto dzielimy na dwie równe części i robimy z niego podłużne strucelki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.
Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl