To uzależniające połączenie. Przez nie objadacie się i tyjecie. Unikajcie go!
AdobeStock
Newsy

To uzależniające połączenie. Przez nie się objadacie i tyjecie. Unikajcie go!

Dowiedzcie się jaki jest powód waszego tycia. Objadanie się jest spowodowane najczęściej tym szczególnym połączeniem.
Anna Urbańska
czerwiec 02, 2021

Wasze mózgi przez tysiące lat ewolucji przystosowały was do tego, żeby lubić takie połączenia smakowe, które będą dostarczać wam wielu kalorii. W przeszłości faktycznie było to ważne. Za pomocą smaku ludzie w dawnych czasach rozpoznawali jedzenie, które dostarczyłoby im największej ilości kalorii i pozwoliło na przetrwane.

Nie żyjecie już jednak w tych czasach, a całe społeczeństwo cierpi raczej na nadmiar kalorii, a nie na ich niedomiar. Pożywienia nie zdobywacie raczej na co dzień w lesie, biegając za zwierzyną z samodzielnie zrobioną bronią, albo nie szukacie w buszu jadalnych roślin. Zmieniła się więc wasza aktywność fizyczna w porównaniu do aktywności waszych przodków. Oni znacznie więcej się ruszali i musieli naprawdę napracować się, żeby zdobyć kaloryczne pożywienie.

Obecnie jedyny wysiłek jaki należy w to włożyć to wizyta w supermarkecie lub krótki spacer do własnej lodówki. Przez to społeczeństwo staje się coraz bardziej otyłe. Kolejny powód to sztuczki, jakie przeprowadza na was wasz własny mózg…

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uzależniające połączenie

Jak już wspomnieliśmy, jesteście ewolucyjnie przystosowani do wybierania pokarmów o dużej gęstości energetycznej. Okazuje się jednak, że mózg ma swoje ulubione połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Chodzi o połączenie cukrów (węglowodanów) z tłuszczem.

Przykładem dań i produktów, w którym połączone są właśnie węglowodany z tłuszczem są na przykład:

  • Kremowe lody (cukier, źródło węglowodanów, śmietanka, źródło tłuszczu)
  • Czekolada (masło lub tłuszcz kakaowy – źródło tłuszczu, cukier – źródło węglowodanów)
  • Ziemniaki ze skwarkami (ziemniaki – źródło węglowodanów, boczek – źródło tłuszczu)
  • Pizza (ciasto – źródło węglowodanów, ser – źródło tłuszczu)
  • Chipsy (ziemniaki – źródło węglowodanów, olej – źródło tłuszczu)

To tylko kilka takich przykładów, które naprawdę można by mnożyć. Jeśli chcecie zadbać o linię unikajcie takich połączeń. Często naprawdę ciężko się im oprzeć i przestać jeść. Zamiast ziemniaków ze skwarkami lub masłem wybierajcie ziemniaki gotowane posypane koperkiem. To naprawdę dietetyczny składnik. Wszystko zależy od dodatków i waszych umiejętności samokontroli. Miejcie świadomość tego, jakie połączenia smakowe są szczególnie uzależniające i ich unikajcie.

Czytaj także:

Komentarze
Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy Co zrobić, żeby w Sylwestra się szybko nie upić? Znamy skuteczne triki
Mimo najszczerszych chęci zdarzyło się wam skończyć Sylwestra przed północą? Gdy alkohol zbyt szybko uderza do głowy, trzeba wykorzystać stare sposoby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Zbliżający się koniec roku to dla wielu osób okazja do naprawdę hucznego świętowania. Wprawieni imprezowicze bez problemu wytrwają do rana w dość dobrej formie, jednak jeżeli na co dzień nie pijecie alkoholu, to sylwestrowa noc może się dla was skończyć jeszcze przed północą! Umiar to podstawa, a w Nowy Rok ta zasada naprawdę się sprawdza. Jeśli chcecie dobrze wspominać nadchodzącego Sylwestra i czuć się dobrze w trakcie zabawy, to zastosujcie znane triki, dzięki którym alkohol nie uderzy wam za mocno do głowy! Przedsylwestrowy trening Jakkolwiek by to nie brzmiało, dobrze przed sylwestrową zabawą zrobić sobie… trening w piciu! Powinniście kilka dni przed imprezą zacząć pić alkohol w niewielkich ilościach, żeby organizm mógł się do niego nieco przyzwyczaić. To dobra metoda jeśli na co dzień jesteście raczej abstynentami, a chcecie hucznie powitać Nowy Rok. Dużo wody w trakcie Ponieważ alkohol wypłukuje wodę i zawarte w niej minerały z organizmu, należy w trakcie spożywania alkoholu pić dużo wody. Dzięki temu będziecie mniej odwodnieni oraz dużo wolniej będziecie się upijać dzięki dużej zawartości wody w waszych żołądkach. Przyjmuje się, że powinno się pić niecałą szklankę wody na jeden kieliszek wódki. Pamiętajcie o tym, że ta rada sprawdza się tylko wtedy, gdy pijecie czystą wodę bez dodatków! Jeśli popijacie alkohol słodkimi napojami lub sokami, to efekty będą mizerne. Za to na drugi dzień kac będzie dużo bardziej intensywny przez sporą ilość cukrów zawartych w napojach. Odpowiedni podkład Imprezowi weterani doskonale wiedzą, że grunt to dobry podkład przed piciem. To oznacza oczywiście solidny posiłek, składający się głównie z tłuszczu i białka. Nie ma nic gorszego niż alkohol na pusty żołądek – takie zachowanie gwarantuje, że bardzo szybko się upijecie i...

Przeczytaj
Dieta keto czy jest zdrowa
pixabay.com
Zdrowie Ta dieta może zrujnować twoje zdrowie! Uważaj, zanim przetestujesz!
W pogoni za smukłą sylwetką sięgamy po drastyczne rozwiązania, które mogą źle się odbić na naszym zdrowiu. Złe stosowanie tej popularnej diety może być katastrofalne w skutkach!
Katarzyna Wyborska
listopad 03, 2020

Wielu z nas w pogoni za smukłą sylwetką jest w stanie zrobić naprawdę dużo. Zdesperowani sięgamy po drastyczne diety, które obiecują nam szybki spadek wagi. Ostatnio rosnącą popularnością cieszy się dieta ketogeniczna. Jej zwolennicy twierdzą, że to idealny sposób odżywiania dla osób, które chcą schudnąć. Czy mają rację? Dieta keto – co to jest? Określenie „dieta” jest trochę mylące, ponieważ keto jest sposobem odżywiania. Polega on na tym, że całkowicie rezygnuje się z jedzenia węglowodanów i cała dieta opiera się na białkach i tłuszczach. Takie odżywianie ma doprowadzić do tego, że organizm przejdzie w stan ketozy. O ketozie mówimy wtedy, gdy nasze ciało do funkcjonowania nie zużywa już glukozy (bo jej nie ma, gdy nie jemy węglowodanów), tylko tłuszczu zgromadzonego w tkankach. Ryzyko związane z dietą keto Dieta ketogeniczna jest dużym wyzwaniem dla organizmu, dlatego trzeba o tym pamiętać przed jej rozpoczęciem i najlepiej skonsultować to najpierw z lekarzem. Katastrofalne skutki stosowania tej diety są najczęściej spowodowane niewiedzą dotyczącą dobierania zdrowych produktów. Przykładowo osoba cierpiąca na choroby układu krążenia może sobie zrobić dużą krzywdę, jeśli przejdzie na dietę ketogeniczną i zacznie jeść produkty bogate w tłuszcze nasycone – są one bardzo niezdrowe w chorobach serca. Inne niebezpieczne skutki stosowania diety keto to: Kamienie nerkowe, Zaparcia, Awitaminoza, Obniżone ciśnienie krwi. Przeciwwskazania do stosowania diety ketogenicznej Diety tej nie powinny stosować osoby cierpiące m.in. na cukrzycę, choroby wątroby, kamicę nerek i kobiety w ciąży.  

Przeczytaj
sposoby na odgrzanie pierogów
Adobe Stock
Newsy 3 najlepsze sposoby na odgrzanie pierogów. Będą smakować jak świeżo zrobione
Odgrzewanie pierogów, wbrew pozorom, nie należy do łatwych. Włożone do wody mogą się rozlecieć, wyjęte z mikrofalówki mogą okazać się zimne w środku, z kolei smażone mogą być za twarde i przypalone. Na szczęście znamy kilka trików, które sprawią, że danie będzie idealne!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Polacy kochają pierogi! Szczególnie te przygotowane na święta Bożego Narodzenia! Z farszem kapuściano-grzybowym smakują wyjątkowo. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć i każdy prosi o dokładkę. Można więc powiedzieć, że obok barszczu i śledzi to właśnie pierogi stanowią jedną z najważniejszych potraw tego wieczoru. Przygotowanie pierogów zazwyczaj odbywa się z wyprzedzeniem, na kilka dni przed Wigilią. Po ulepieniu wiele pań domu je gotuje, a następnie umieszcza w lodówce. Tam czekają na przybycie ukochanych gości. Zanim jednak pojawią się na stole, należy je przecież odgrzać. Jak zrobić to najlepiej i najszybciej? Oto kilka sposobów! Pierogi z patelni W waszej rodzinie z pewnością nie brakuje osób, które uwielbiają pierogi właśnie w tej wersji. Ich przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak jest najbardziej absorbujące.  Najlepszym sposobem na to, by odgrzewane na patelni pierogi stały się nie tylko chrupiące, ale również miękkie jest podsmażenie ich z obu stron na tłuszczu, a następnie dolanie niewielkiej ilości wody i przykrycie pokrywką. Możecie być pewni, że wyjdą genialne! Nie zapomnijcie posypać ich chrupiącymi skwarkami lub zeszkloną cebulką! Pierogi z wody To, że już wcześniej gotowaliście je w wodzie, nie oznacza, że nie możecie ich odgrzać w ten sposób. To bardzo prosta i szybka metoda, która sprawi, że pierogi będą smakować jak świeżo ulepione.  Wystarczy, że umieścicie je we wrzącej wodzie na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu będą sprężyste i pyszne. Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować ich dłużej. Inaczej ciasto się rozpadnie, farsz wypłynie, a goście będą zawiedzeni. Pierogi z mikrofali O ile odgrzewane w ten sposób pierogi nie są dobrym pomysłem na Wigilię, o tyle po świętach śmiało możesz wykorzystać tę...

Przeczytaj
jedzenie jakiego nie można łączyć
AdobeStock
Zdrowie Tych produktów nigdy nie spożywaj razem. Skutki mogą być katastrofalne!
Łączenie pewnych produktów może się naprawdę źle skończyć! Czy zwracasz uwagę na to, co jesz?
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Płatki z mlekiem, mięso z ziemniakami i chleb z masłem. Pewne połączenia produktów od razu same się nasuwają! Aby jedzenie nie było monotonne, chętnie łączymy ze sobą różne składniki. Tak powstają znane połączenia jak oliwa z pomidorami lub łosoś z czosnkiem. Ale wiele z nich może być groźnych dla zdrowia! Sprawdź, czy ty też niewłaściwie łączysz ze sobą produkty! Hamburger z frytkami Pewnie dziwisz się widząc te produkty w naszym zestawieniu. W końcu to jedno z najpopularniejszych połączeń! A jednak – popularne nie znaczy zdrowe. Zarówno mięso w hamburgerze, jak i frytki, przygotowywane są w głębokim tłuszczu. Takie potrawy gwałtownie obniżają poziom cukru we krwi, co w efekcie sprawia, że stajemy się bardzo ospałe, zmęczone i bez energii. Kwaśne owoce ze słodkimi Nigdy, przenigdy nie powinno się łączyć ze sobą owoców, które są kwaśne i słodkie! Przykładowe połączenie to banan i pomarańcze albo jabłka i rodzynki. Dlaczego? Ponieważ są one bardziej ciężkostrawne dla organizmu i powodują różne nieprzyjemne dolegliwości, jak ból brzucha, odbijanie, zaparcia i wzdęcia. Mleko i banany To połączenie jest jednym z najgorszych dla naszego organizmu. Mleko jest ciężkostrawne dla wielu osób z powodu laktozy, której większość z nas nie trawi i już samo jego spożycie w dużych ilościach często powoduje ból brzucha, wzdęcia i biegunkę. Gdy spożywa się je razem z bananem, wówczas dochodzi do uwalniania się toksyn. Te są odpowiedzialne za uczucie ciężkości w żołądku, ospałość i zmęczenie. Herbata z cytryną Pewnie czytając to unosisz brwi ze zdziwienia. Jak to, nie można pić herbaty z cytryną? Otóż to! W czarnej herbacie znajduje się glin – to substancja, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Gdy dodamy do naparu plasterek...

Przeczytaj