To uzależniające połączenie. Przez nie objadacie się i tyjecie. Unikajcie go!
AdobeStock
Newsy

To uzależniające połączenie. Przez nie się objadacie i tyjecie. Unikajcie go!

Dowiedzcie się jaki jest powód waszego tycia. Objadanie się jest spowodowane najczęściej tym szczególnym połączeniem.

Wasze mózgi przez tysiące lat ewolucji przystosowały was do tego, żeby lubić takie połączenia smakowe, które będą dostarczać wam wielu kalorii. W przeszłości faktycznie było to ważne. Za pomocą smaku ludzie w dawnych czasach rozpoznawali jedzenie, które dostarczyłoby im największej ilości kalorii i pozwoliło na przetrwane.

Nie żyjecie już jednak w tych czasach, a całe społeczeństwo cierpi raczej na nadmiar kalorii, a nie na ich niedomiar. Pożywienia nie zdobywacie raczej na co dzień w lesie, biegając za zwierzyną z samodzielnie zrobioną bronią, albo nie szukacie w buszu jadalnych roślin. Zmieniła się więc wasza aktywność fizyczna w porównaniu do aktywności waszych przodków. Oni znacznie więcej się ruszali i musieli naprawdę napracować się, żeby zdobyć kaloryczne pożywienie.

Obecnie jedyny wysiłek jaki należy w to włożyć to wizyta w supermarkecie lub krótki spacer do własnej lodówki. Przez to społeczeństwo staje się coraz bardziej otyłe. Kolejny powód to sztuczki, jakie przeprowadza na was wasz własny mózg…

Zobacz także
Japońska dieta wodna. Dieta-cud na schudnięcie i leczenie poważnych chorób?

Japońska dieta wodna. Dieta-cud na schudnięcie i leczenie poważnych chorób?

Odchudzająca dieta ryżowa

Dzięki diecie ryżowej schudniecie nawet 3 kg w 3 dni. Obniża też wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uzależniające połączenie

Jak już wspomnieliśmy, jesteście ewolucyjnie przystosowani do wybierania pokarmów o dużej gęstości energetycznej. Okazuje się jednak, że mózg ma swoje ulubione połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Chodzi o połączenie cukrów (węglowodanów) z tłuszczem.

Przykładem dań i produktów, w którym połączone są właśnie węglowodany z tłuszczem są na przykład:

  • Kremowe lody (cukier, źródło węglowodanów, śmietanka, źródło tłuszczu)
  • Czekolada (masło lub tłuszcz kakaowy – źródło tłuszczu, cukier – źródło węglowodanów)
  • Ziemniaki ze skwarkami (ziemniaki – źródło węglowodanów, boczek – źródło tłuszczu)
  • Pizza (ciasto – źródło węglowodanów, ser – źródło tłuszczu)
  • Chipsy (ziemniaki – źródło węglowodanów, olej – źródło tłuszczu)

To tylko kilka takich przykładów, które naprawdę można by mnożyć. Jeśli chcecie zadbać o linię unikajcie takich połączeń. Często naprawdę ciężko się im oprzeć i przestać jeść. Zamiast ziemniaków ze skwarkami lub masłem wybierajcie ziemniaki gotowane posypane koperkiem. To naprawdę dietetyczny składnik. Wszystko zależy od dodatków i waszych umiejętności samokontroli. Miejcie świadomość tego, jakie połączenia smakowe są szczególnie uzależniające i ich unikajcie.

Czytaj także:

Czy można zamrozić sernik? Tak, ale pod 1 warunkiem
Pixabay
Newsy
Czy można zamrozić sernik? Tak, ale pod 1 warunkiem
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy mrożenie sernika to dobry pomysł? Jak najbardziej możecie to robić, ale pamiętajcie o jednej zasadzie.

Domowy sernik wyszedł tak dobry, że chcielibyście zatrzymać jego smak na dłużej? To oczywiście możliwe. Wystarczy go zamrozić. Jak zamrozić sernik? Musicie pamiętać o jednej zasadzie. Chodzi o to, żeby sernik bardzo szczelnie owinąć w specjalną folię do mrożenia lub włożyć go do przystosowanego pojemnika. Sernik bardzo łatwo przyciąga i zachowuje zapachy z lodówki i zamrażalki. Jeśli nie chcecie czuć w odmrożonym serniku nuty mięsnej lub cebulowej (pochodzącej z przechowywanych w lodówce posiłków), musicie uważać, żeby sernik był szczelnie opakowany. Wybierajcie najlepiej specjalną folię, woreczek lub pojemnik do zamrażania . Są one tak skonstruowane, że nie przyklejają się do jedzenia i łatwiej potem jeść potrawę w tym samym kształcie i formie. Odmrażanie sernika Żeby dobrze odmrozić sernik, musicie zrobić to wolno. Na pewno nie róbcie tego w mikrofali. Najlepiej przełóżcie go dzień wcześniej do lodówki i zostawcie go tam do odmrożenia. Dlaczego sernik uzależnia? Mrożenie sernika to też dobry pretekst, żeby nie zjeść całej blaszki na jeden raz. Ten przepyszny deser uzależnia. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. To przez specyficzną mieszankę smaku słodkiego z tłuszczem. Wasze mózgi są tak skonstruowane, że preferują smaki, które dodadzą ciału więcej energii. Dlatego czasami tak ciężko schudnąć. Ewolucja wyposażyła was w tak dobrane zmysły, że podążając tylko za nimi, ciężko jest jeść odpowiednią ilość pożywienia. Pokusy są na każdym kroku. Inne połączenia smakowe, które także uzależniają w sposób podobny do sernika to: Lody (mieszanka cukru z tłustą śmietanką) Bita śmietana (cukier plus tłuszcz z śmietany kremówki) Ziemniaki z masłem lub serem (węglowodany czyli cukry z ziemniaków połączone z masłem...

Dietetycy kiedyś je odradzali, dziś zmieniają zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
AdobeStock
Newsy
Dietetycy kiedyś je odradzali, teraz zmienili zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
Miewacie problemy ze zrzuceniem wagi? Warto włączyć do swojej diety te produkty, które do tej pory uchodziły wśród wielu osób za tuczące. O co chodzi? Dzisiaj przedstawimy wam kwestię węglowodanów w odchudzaniu.

Jeszcze nie tak dawno każdy dietetyk tłumaczył, że chęć schudnięcia wiążę się z rezygnacją z jedzenia wielu produktów – słodyczy, słodkich napojów, słonych przekąsek, a przede wszystkim węglowodanów. Niektóre osoby chcące schudnąć jak najszybciej praktycznie całkowicie odstawiają węglowodany, czyli pieczywo, kasze, makarony i ryż. A przecież wszystkie te produkty wciąż są potrzebne w diecie! Co więcej, część z nich pomoże wam schudnąć. Jak to możliwe? Ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju węglowodanów. Dzięki temu będziecie syci na dłużej, wasz organizm będzie miał energię do działania, a do tego schudniecie. Zdrowe węglowodany na odchudzanie Które produkty są bogate w zdrowe węglowodany? Sprawdźcie sami: Rośliny strączkowe – choć znane są głównie z wysokiej zawartości białka (i dlatego poleca się je osobom nieprzepadającym za mięsem), rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości oraz odpowiednią przemianę materii. Dieta bogata w błonnik sprawia, że czujecie się dłużej najedzeni i łatwiej wam będzie schudnąć. Kwaśne owoce – na diecie odchudzającej owoce należy traktować w kategorii słodkiej przekąski nie przesadzać z ich ilością. Zawierają one sporo cukru i kalorii, a spożywane w nadmiarze będą sabotować wasze wysiłki w walce o szczuplejszą sylwetkę. Dobrym wyborem są owoce o kwaskowatym smaku, które zawierają mniej cukru, a dzięki błonnikowi sycą na długo. To m.in. kwaśne jabłka, maliny , poziomki, truskawki , porzeczki, śliwki , brzoskwinie, jeżyny i aronia. Nie należy natomiast raczej jeść cytrusów na diecie odchudzającej. Bataty – czyli słodkie ziemniaki to genialny zamiennik polskich ziemniaków. Choć są nieco inne w smaku, to wspaniale pasują do...

Jak skutecznie schudnąć? Wymieńcie te produkty na bardzo podobne odpowiedniki i gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak skutecznie schudnąć? Wymieńcie te produkty na bardzo podobne odpowiedniki i gotowe
Ograniczenie ilości spożywanych kalorii to jedyny sposób na skuteczne schudnięcie. Zastosujcie się do tych rad, a uda wam się wreszcie skutecznie schudnąć.

Od zawsze próbujecie schudnąć, ale wokół za dużo różnych pokus? Wiele osób ma ten problem. Niestety żeby skutecznie schudnąć konieczne jest ograniczenie spożywania kalorii lub zwiększona aktywność fizyczna. Bardzo pomocne warzywne koktajle , mikstury i inne sposoby nie pomogą, jeśli nie zmienicie diety w całości. Jak schudnąć? W teorii odchudzanie jest bardzo proste. Należy jeść mniej niż się codziennie zużywa. Trudność zaczyna się jednak przy przełożeniu tej teorii w praktykę. Mamy dla was praktyczne rady, które pomogą wam zmniejszyć kaloryczność diety i schudnąć trwale. Nadmierna masa ciała nie pojawiła się u was z dnia na dzień, nie liczcie więc na bardzo szybki efekt. Najważniejsze są codzienne małe wybory, które w dłuższej perspektywie przybliża was do celu i pomogą wam osiągnąć wymarzone cele sylwetkowe. Proste zmiany duże efekty w odchudzaniu Najłatwiej rozpocząć jest zmniejszanie kaloryczności diety poprzez zamianę produktów, które obecnie stosujecie w kuchni na niskokaloryczne odpowiedniki. Mamy dla was kilka przykładów, które mogą wam bardzo w tym pomóc. Śmietanę zamieńcie na jogurt . Oczywiście smak śmietany jest inny niż smak jogurtu, jednak różnica ta nie jest aż tak duża. Jogurt ma nawet 15 razy mniej tłuszczu (i kalorii) niż śmietana. To więc naprawdę użyteczny produkt dla osób odchudzających się. Ograniczcie ilość tłuszczu dodawanego do smażenia i duszenia. Zamiast dodawać 2 łyżki masła do smażenia, dodajcie pół łyżki oliwy. Oszczędzicie aż 150 kcal, które możecie zjeść w znacznie smaczniejszy sposób. Zamieńcie sery na podobne o mniejszej zawartości tłuszczu. Sięgajcie w sklepie po chudy twaróg zamiast pełnotłustego. Dodawajcie do dań mozzarellę light zamiast pełnotłustej wersji i...

Czy herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Które herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Niektórych lepiej unikać
Chcecie schudnąć, więc sięgacie po herbaty na odchudzanie? Dowiedzcie się, jak one działają i czy są skuteczne.

Odchudzanie potrafi być sporym wyzwaniem dla wielu osób. Liczenie kalorii, przygotowywanie posiłków i ćwiczenia to dla niektórych za duży wysiłek lub po prostu nie mają na to czasu. Wówczas chętnie sięga się po reklamowane w telewizji specjalne herbaty na odchudzanie. Czy one rzeczywiście działają? Przekonajcie się sami. Właściwości herbat na odchudzanie Sprzedawane w sklepach produkty pod nazwą „herbata odchudzająca” to najczęściej mieszanki różnych odmian herbat oraz ziół, które mają przyspieszyć przemianę materii i oczyszczać organizm. Tak przygotowany napar zawiera teinę oraz mateinę – substancje znajdujące się m.in. w kawie, o nieco łagodniejszym i przedłużonym działaniu. Herbaty na odchudzanie mogą: Zredukować tkankę tłuszczową Przyspieszyć metabolizm Polepszyć przemianę materii Część z nich ma także działanie rozgrzewające, które zwiększa ilość spalonych przez cały dzień kalorii. Rodzaje herbat na odchudzanie Herbaty, które najczęściej poleca się na odchudzanie i które można znaleźć w popularnych mieszankach na zmniejszenie masy ciała to: Czerwona herbata (Pu-erh) – poddana procesowi fermentacji, czerwona herbata zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm, dzięki czemu może być skuteczna w dietach odchudzających.  Należy pić napar z czerwonej herbaty nie częściej niż dwa razy dziennie po posiłku. Zielona herbata – zawarta w niej katechina redukuje tkankę tłuszczową i zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Ponadto, dzięki polifenolom regularne picie zielonej herbaty zmniejsza przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, a tym samym przeciwdziała tyciu. Biała herbata – jest zdrowszym zamiennikiem kawy, ponieważ podobnie pobudza i zmniejsza apetyt, a przy tym jest...