W pewnym wieku chudnięcie staje się trudniejsze niż wcześniej. Menopauza to okres życia kobiety, kiedy zachodzą pewne nieuchronne zmiany hormonalne. Nadmiarowe kilogramy zaczynają coraz bardziej ciążyć, spodnie robią się ciaśniejsze. Sprawdźcie jakie produkty warto włączyć do diety, by ułatwić sobie odchudzanie przy menopauzie.

Zmiany w organizmie podczas menopauzy

Podczas menopauzy zachodzą przede wszystkim zmiany hormonalne związane z tym, że organizm traci zdolność posiadania potomstwa. Niektórym wydaje się, że przez to odchudzanie jest wręcz niemożliwe. To jednak nie do końca prawda. Wystarczy poznanie swojego ciała, przystosowanie się do nowej sytuacji i wytrwałość, a z pewnością uda wam się osiągnąć wymarzoną sylwetkę. 

Chudnięcie w trakcie menopauzy

Powody utrudnionego odchudzania w trakcie menopauzy jest kilka. To niektóre z nich:

  • Wahania wagi z powodu hormonów – estrogeny wpływają na masę ciała, ich nieustabilizowany poziom w organizmie jest najważniejszym winowajcą wahań masy ciała
  • Strata mięśni – utrata masy mięśniowej powoduje, że spalacie naturalnie coraz mniej energii. To naturalny proces występujący z wiekiem, ale też na skutek zmniejszenia aktywności fizycznej
  • Problemy z poziomem cukru i insuliny – insulinooporność zdecydowanie utrudnia odchudzanie. Przy jej występowaniu konieczne jest stosowanie diety z ograniczeniem cukrów prostych!
  • Stres i problemy ze snem – dobry sen jest konieczny do regeneracji organizmu. Wykazano, że zbyt mała ilość snu w ciągu doby sprzyja otyłości!

Najlepsza dieta w menopauzie

Najważniejsze jest słuchanie własnego organizmu i dobieranie diety pod jego potrzeby. Naukowcy zbadali kilka diet pod kątem przydatności w menopauzie i doszli do ciekawych wniosków. 

Zobacz także:

Najzdrowszą dietą w menopauzie jest dieta śródziemnomorska z ograniczeniem mięsa. Dieta ta pomaga w regulacji hormonów, a organizm uregulowany działa lepiej na każdym polu. Dieta śródziemnomorska zakłada jedzenie ogromnej ilości warzyw i owoców, chudych mięs, ryb i owoców morza (w wegetariańskiej wersji można je pominąć), chudego nabiału, jaj i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Głównym olejem stosowanym w tej diecie jest oliwa z oliwek. Używa się jej jednak tylko do duszenia potraw, bo smażenie nie jest polecane.

Najlepsze produkty dla odchudzania w trakcie menopauzy

  • Warzywa i owoce – niezastąpione i wcale nie przereklamowane. To naprawdę najlepsze składniki, które możecie sobie dostarczyć. Są one też niskokaloryczne, więc pomagają w utrzymywaniu niższej kaloryczności diety i utracie masy ciała.
  • Pełnoziarniste zboża – baza każdej zdrowej diety!
  • Chude źródła białka – chude mięsa, nabiał, ryby, owoce morza i jajka lub rośliny strączkowe.
  • Zdrowe tłuszcze w ograniczonej ilości – oliwa z oliwek, orzechy i inne oleje roślinne, ale stosowane z umiarem!