Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy

To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop

Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów.

W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naturalnie zdrowy sposób

Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór?

Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni.

Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm?

  • Działa przeciwzapalne
  • Działa bakteriobójczo
  • Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu)
  • A nawet przeciwbólowo

Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów.

Składniki:

  • 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg
  • 0,5 l wody
  • 50 dag cukru

Przygotowanie:

  • Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe.
  • Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy.
  • Gotujemy przez 5 minut, do momentu aż bez popęka.
  • Przecedzamy przez sito bez dociskania.
  • Dodajemy cukier do owoców i gotujemy je z cukrem.
  • Gotowy syrop zlewamy do słoiczków i ewentualnie pasteryzujemy.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Jest zdrowy, ale źle przygotowany może być bardzo trujący. Uważajcie!
AdobeStock
Newsy
Czarny bez: czy i kiedy jest jadalny?
Uważajcie, żeby nie popełnić tego błędu! Zamiast wspomóc swoje zdrowie możecie otruć siebie lub swoje dzieci!

Często chcąc wspomóc swoje zdrowie, sięgamy po naturalne metody leczenia i wzmacniania odporności. Wiele z nich naprawdę działa i ma sens. Musicie jednak uważać, żeby nie zrobić sobie więcej szkody niż pożytku, kiedy będziecie wybierać naturalne substancje. W tym przypadku zatrucie może być nawet śmiertelne! Uwaga na zdrowy produkt, może być trujący Chodzi tutaj o czarny bez. Robi się z niego bardzo zdrowy syrop, który pomaga w infekcjach i wspiera zdrowie. Trzeba jednak zadbać, żeby owoce czarnego bzu były dobrze ugotowane. Inaczej naprawdę są trujące. Surowe owoce czarnego bzu zawierają sambunigrynę i prunazynę. To substancje, które mogą wywołać zatrucie. Objawami są najczęściej silne mdłości, które mogą zamienić się też w wymioty. Wymioty mogą być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie kiedy stosujecie syrop z bzu już u chorych osób, by poprawić ich odporność. Uważajcie zatem i robiąc samodzielnie syrop z owoców bzu, zawsze upewnijcie się, że owoce są ugotowane lub ususzone. Czarny bez – czy jest jadalny? Jak najbardziej jadalne są kwiaty czarnego bzu . Można jeść je nawet na surowo – w sałatkach, dekorować nimi potrawy i ciasta. Korzenie i liście czarnego bzu nie są jadalne, gdyż też zawierają te substancje, które są w owocach i mogą powodować zatrucie. Trzeba zawsze je ugotować. Owoce czarnego bzu – właściwości Nie rezygnujcie całkiem z jedzenia owoców czarnego bzu, ponieważ są one bardzo zdrowe. Po prostu upewnijcie się, że zostały wcześniej ugotowane lub ususzone. Owoce czarnego bzu są pomocne w: Chorobach skórnych Infekcjach wirusowych Chorobach reumatycznych objawiających się bolącymi stawami Pomagają łagodzić stany zapalne jelit i żołądka Działają przeciwbólowo w niektórych nerwobólach...

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .
Adobe Stock
Newsy
Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy
Pachnące kwiaty i smaczne owoce czarnego bzu, mają właściwości lecznicze. O czym pamiętać, żeby faktycznie leczyły?

Jeśli spełnicie ten jedyny warunek i zbierzecie odpowiednie owoce, ich leczniczymi właściwościami będziecie się cieszyć przez całą zimę. Podpowiadamy jak zrobić sok, który w największe mrozy nie tylko rozgrzeje, ale też pomoże w walce z przeziębieniem. Skąd się biorą opowieści o trującym czarnym bzie? Wszystko zaczęło się od doniesień, że po zjedzeniu przetworów z czarnego bzu ktoś poczuł się źle, ktoś miał bóle brzucha, a ktoś nawet wymioty. Specjaliści potwierdzają, że wystąpienie takich dolegliwości jest możliwe. Mają jednak miejsce wyłącznie wtedy, gdy zjemy niedojrzałe owoce rośliny. Wniosek z tego taki, że przetwory należy przygotowywać, gdy upewnimy się, że używamy dojrzałych jagód. Dodatkowo trzeba pamiętać, że owoce bzu, to twarde jagody, których nie jada się na surowo.  Dolegliwości po zjedzeniu niedojrzałych owoców czarnego bzu nie są bardzo silne, to raczej objawy niestrawności niż poważnego zatrucia, lepiej jednak ich unikać i cieszyć się wyłącznie zdrowotnym działaniem owoców tego krzewu.  Na co pomaga czarny bez? Właściwości zdrowotne tej rośliny są przydatne szczególnie jesienią. Przetwory z czarnego bzu nie tylko pomogą obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel, ale dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wzmocnią organizm i pozwolą szybciej zwalczyć infekcje. Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu Owoce tej rośliny to prawdziwa roślinna apteczka. Zawierają szereg witamin, w tym: witaminę C i A, sole mineralne, w tym: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Ponadto, zawierają glikozydy, pektyny, garbniki i kwasy owocowe. Owoce czarnego bzu mają też działanie napotne i przeciwbólowe oraz moczopędne i lekko przeczyszczające. Powstają z nich preparaty doskonale oczyszczające z produktów...

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają mnóstwo korzystnych właściwości
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają za to mnóstwo korzystnych właściwości
Natrafiliście w lesie lub parku na takie owoce? Lepiej ich nie jedzcie!

W lasach i parkach pojawiły się już pierwsze owoce koralowego bzu . Mimo iż wyglądają one niezwykle apetycznie i kusząco, pod żadnym pozorem nie jedzcie ich na surowo. Czym może grozić zjedzenie na surowo koralowego bzu? Bez koralowy (Sambucus racemosa) zwykle jest sadzony jako roślina ozdobna, ale możemy go też spotkać w dzikich warunkach. Surowe owoce są bardzo toksyczne. Mogą one być spożywane jedynie po obróbce termicznej i bez nasion, ponieważ to właśnie one są najbardziej trujące. Gdy zjemy takie owoce na surowo, możemy się poważnie zatruć. Mogą wówczas wystąpić takie objawy, jak bóle brzucha, bóle głowy, wymioty i biegunka. Co ciekawe, roślina ta z powodzeniem może być wykorzystana do produkcji zdrowego syropu, dżemu albo galaretki, ponieważ jej owoce tracą po zagotowaniu wszystkie trujące właściwości. Przepis na syrop z bzu koralowego Składniki: 3-4 kg owoców bzu koralowego 3-4 szkl. cukru Przygotowanie: Owoce myjemy i zasypujemy 3-4 szklanki cukru. Pozostawiamy pod przykryciem na 5-8 godz. Po upływie tego czasu należy zagotować owoce we własnym soku przez 15 minut. Sok przecedzamy przez nylonowe sito i na gorąco słodzimy do smaku (syrop uzyskamy, jeżeli na każdy 1 litr soku damy 1 kg cukru). Przelewamy gotowy syrop do butelek i pasteryzujemy przez 20 minut w wodzie o temp. 80-90 stopni C. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Działanie syropu z bzu koralowego Syrop z bzu koralowego wykorzystuje się przy wielu chorobach i dolegliwościach. Ma działanie: napotne przeciwgorączkowe wykrztuśne jest stosowany w chorobach przeziębieniowych w chorobach zakaźnych w skąpomoczu w niektórych chorobach skóry związanych z zaburzeniami przemiany materii reguluje wypróżnienia...