Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów.

W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć.

Naturalnie zdrowy sposób

Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór?

Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni.

Zobacz także:

Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm?

  • Działa przeciwzapalne
  • Działa bakteriobójczo
  • Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu)
  • A nawet przeciwbólowo

Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów.

Składniki:

  • 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg
  • 0,5 l wody
  • 50 dag cukru

Przygotowanie:

  • Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe.
  • Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy.
  • Gotujemy przez 5 minut, do momentu aż bez popęka.
  • Przecedzamy przez sito bez dociskania.
  • Dodajemy cukier do owoców i gotujemy je z cukrem.
  • Gotowy syrop zlewamy do słoiczków i ewentualnie pasteryzujemy.

Źródło: gotujmy.pl