Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów.
W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć.
Naturalnie zdrowy sposób
Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór?
Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni.
Zobacz także:
Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm?
- Działa przeciwzapalne
- Działa bakteriobójczo
- Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu)
- A nawet przeciwbólowo
Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów.
Składniki:
- 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg
- 0,5 l wody
- 50 dag cukru
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe.
- Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy.
- Gotujemy przez 5 minut, do momentu aż bez popęka.
- Przecedzamy przez sito bez dociskania.
- Dodajemy cukier do owoców i gotujemy je z cukrem.
- Gotowy syrop zlewamy do słoiczków i ewentualnie pasteryzujemy.
Źródło: gotujmy.pl