pierś z kurczaka na kostce rosołowej przepis
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy

To danie zrobi furorę wśród waszych gości. 3 proste składniki. Chwila roboty

Pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej to istny hit! Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników. Możecie być pewni, że dzięki nim smak mięsa będzie fenomenalny. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu!

Kostka rosołowa zawiera w sobie wszystkie niezbędne do przygotowania mięsa przyprawy. Dlatego też idealnie sprawdzi się jako marynata, na przykład do kurczaka. Ten przepis jest szybki, tani i prosty. Czego chcieć więcej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pierś z kurczaka smażoną na kostce rosołowej

Będziecie potrzebować

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • Oliwa 

Przygotowanie

  1. W małej miseczce umieśćcie kostkę rosołową (najlepiej drobiową, ale może być też warzywna).
  2. Kostkę rosołową polejcie 2 łyżkami oliwy i rozdrobnijcie przy pomocy widelca.
  3. Tak przygotowaną jednolitą maź odstawcie na kilka minut i zajmijcie się mięsem.
  4. Pierś z kurczaka dokładnie opłukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oczyśćcie ją z błon i ścięgien.
  5. Mięso możecie przygotowywać w całości lub w kawałkach. Jeśli wolicie tę drugą wersję to teraz jest dobry czas, aby pokroić je w kostkę.
  6. Tak przygotowane mięso przełóżcie do miseczki z kostką rosołową i natrzyjcie je dokładnie powstałą mazią.
  7. Rozgrzejcie patelnię, ale nie umieszczajcie na niej już żadnego dodatkowego tłuszczu.
  8. Do gorącego naczynia przełóżcie zamarynowane mięso i smażcie przez kilka minut, z obu stron, aż do zarumienienia.

Gotowe!

Mięso możecie podawać zarówno z ryżem, kaszą, jak i ziemniakami. Danie wzbogaćcie o dodatek surówki. Będzie smakować wybornie!

Źródło: gotujmy

pierś z kurczaka
AdobeStock
Newsy
To danie zrobi furorę wśród waszych dzieci. 3 proste składniki. Będziecie chcieli robić je codziennie
Dzieciaki w drzwiach a ty nie masz pomysłu na obiad? Z naszą pomocą przygotujesz posiłek, który od tej pory będą chciały jeść codziennie!

Pierś z kurczaka to pyszne i łatwe w przygotowaniu mięso. Jednym z najprostszych i zarazem najbardziej efektownych przepisów na to danie, jest pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej. Jak się za to zabrać? Czytaj dalej! Do przygotowania tego dania będziesz potrzebowała:  1 średnią pierś z kurczaka oliwę z oliwek 1 kostkę rosołową (drobiową) Sposób wykonania Przygotuj w miarę głębokie naczynie i włóż do niego kostkę rosołową a następnie polej ją oliwą z oliwek.  Dokładnie rozetrzyj kostkę w oliwie, tak, żeby na koniec powstała jednolita papka. Teraz możesz się zabrać za przygotowanie mięsa. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie włóż pierś do naczynia z rozpuszczoną w oliwie kostką rosołową i bardzo dokładnie natrzyj całe mięso marynatą. Tak przygotowaną pierś odstaw na 20 minut do lodówki.  Rozgrzej patelnię teflonową a następnie połóż na nią pierś z kurczaka. Nie musisz już polewać patelni oliwą. Wystarczy ta, w której został zamarynowany nasz filet. Usmaż pierś z obu stron na złoty kolor.  Pierś możesz podawać ze świeżym pieczywem oraz ulubioną sałatką warzywną.  Smacznego!

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...

sałatka chrzanowa
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy
Wielkanocna sałatka chrzanowa z jajkami. Jej smak podkręca 1 tajemny składnik
Wielkanoc to wyjątkowy czas dla wszystkich, dlatego na stole nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkowym punktem jest sałatka chrzanowa z jajkami i sekretnym składnikiem, który podkręca jej smak.

Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem. Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek. Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika , dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza. Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami  To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki. Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki . Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc , a wasi bliscy przepadną za tym smakiem! Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kostka rosołowa 5 jajek 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebulki marynowanej 2 słoiki chrzanu 5 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia. Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek. Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę...

Domowa kostka rosołowa? To możliwe. Już nigdy nie kupicie sklepowej SEO: Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Pyszna i aromatyczna kostka rosołowa bez konserwantów? To jak najbardziej możliwe. Przygotujcie ja z tego przepisu. Będziecie zachwyceni.

Nie jest łatwo zamknąć aromat warzyw i przypraw w małej objętości. Kostki rosołowe i bulionowe w dalszym ciągu są bardzo popularne w społeczeństwie, choć wiele osób już ich nie używa. Motywacja jest różna. Po pierwsze, kostki rosołowe są niezdrowe. Sklepowa kostka rosołowa jest pełna niezdrowego tłuszczu trans , soli i innych składników, których lepiej unikać we własnej diecie. Kolejnym powodem rezygnacji z kostek bulionowych jest ich smak. Po ich dodaniu wiele potraw faktycznie zyskuje głębszy aromat, jednak smak takich dań jest powtarzalny i identyczny. Jeśli przyprawiacie swoje zupy kostką bulionową, zagłuszacie smak świeżych składników, które zastosowaliście w zupie. Domowa kostka rosołowa Na szczęście jest możliwe skomponowanie domowej kostki rosołowej . Ma więcej smaku, jest naturalna i o wiele zdrowsza. Poznajcie najlepszy przepis na domową kostkę bulionową. Składniki na domową kostkę rosołową 2 korzenie pietruszki 3 marchewki Pół selera 2 łodygi selera naciowego Cebula 100 g pora Kilka ząbków czosnku 3 łyżki koperku 3 łyżki natki pietruszki 3łyżki lubczyku Kilka łyżeczek soli 2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek papryki słodkiej Łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej pietruszki Przygotowanie kostki rosołowej Warzywa obierzcie i oczyśćcie. Posiekajcie je za pomocą blendera lub tarki do warzyw. Cebulę i pora podsmażcie na oleju przez kilka minut. Dodajcie pozostałe warzywa i ok. 50 ml wody. Zmniejszcie gaz i duście przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajcie koperek, natkę pietruszki i lubczyk. Wyłączcie gaz. Dodajcie: sól, pieprz, paprykę słodką, suszoną bazylię i suszoną pietruszkę. Wymieszajcie z ciepłymi warzywami na patelni. Wyłóżcie do miseczki i...