Kostka rosołowa zawiera w sobie wszystkie niezbędne do przygotowania mięsa przyprawy. Dlatego też idealnie sprawdzi się jako marynata, na przykład do kurczaka. Ten przepis jest szybki, tani i prosty. Czego chcieć więcej!
Przepis na pierś z kurczaka smażoną na kostce rosołowej
Będziecie potrzebować
- 1 pierś z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- Oliwa
Przygotowanie
- W małej miseczce umieśćcie kostkę rosołową (najlepiej drobiową, ale może być też warzywna).
- Kostkę rosołową polejcie 2 łyżkami oliwy i rozdrobnijcie przy pomocy widelca.
- Tak przygotowaną jednolitą maź odstawcie na kilka minut i zajmijcie się mięsem.
- Pierś z kurczaka dokładnie opłukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oczyśćcie ją z błon i ścięgien.
- Mięso możecie przygotowywać w całości lub w kawałkach. Jeśli wolicie tę drugą wersję to teraz jest dobry czas, aby pokroić je w kostkę.
- Tak przygotowane mięso przełóżcie do miseczki z kostką rosołową i natrzyjcie je dokładnie powstałą mazią.
- Rozgrzejcie patelnię, ale nie umieszczajcie na niej już żadnego dodatkowego tłuszczu.
- Do gorącego naczynia przełóżcie zamarynowane mięso i smażcie przez kilka minut, z obu stron, aż do zarumienienia.
Gotowe!
Mięso możecie podawać zarówno z ryżem, kaszą, jak i ziemniakami. Danie wzbogaćcie o dodatek surówki. Będzie smakować wybornie!
Źródło: gotujmy