pierś z kurczaka na kostce rosołowej przepis
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy

To danie zrobi furorę wśród waszych gości. 3 proste składniki. Chwila roboty

Pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej to istny hit! Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników. Możecie być pewni, że dzięki nim smak mięsa będzie fenomenalny. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu!
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Kostka rosołowa zawiera w sobie wszystkie niezbędne do przygotowania mięsa przyprawy. Dlatego też idealnie sprawdzi się jako marynata, na przykład do kurczaka. Ten przepis jest szybki, tani i prosty. Czego chcieć więcej!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pierś z kurczaka smażoną na kostce rosołowej

Będziecie potrzebować

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • Oliwa 

Przygotowanie

  1. W małej miseczce umieśćcie kostkę rosołową (najlepiej drobiową, ale może być też warzywna).
  2. Kostkę rosołową polejcie 2 łyżkami oliwy i rozdrobnijcie przy pomocy widelca.
  3. Tak przygotowaną jednolitą maź odstawcie na kilka minut i zajmijcie się mięsem.
  4. Pierś z kurczaka dokładnie opłukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oczyśćcie ją z błon i ścięgien.
  5. Mięso możecie przygotowywać w całości lub w kawałkach. Jeśli wolicie tę drugą wersję to teraz jest dobry czas, aby pokroić je w kostkę.
  6. Tak przygotowane mięso przełóżcie do miseczki z kostką rosołową i natrzyjcie je dokładnie powstałą mazią.
  7. Rozgrzejcie patelnię, ale nie umieszczajcie na niej już żadnego dodatkowego tłuszczu.
  8. Do gorącego naczynia przełóżcie zamarynowane mięso i smażcie przez kilka minut, z obu stron, aż do zarumienienia.

Gotowe!

Mięso możecie podawać zarówno z ryżem, kaszą, jak i ziemniakami. Danie wzbogaćcie o dodatek surówki. Będzie smakować wybornie!

Źródło: gotujmy

Komentarze
Kurczak pieczony w całości
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy Wyrzucacie tę część kurczaka? Robicie błąd, ma zaskakujące właściwości
Część osób wyrzuca ten fragment mięsa. Zupełnie niepotrzebnie - jest bardzo zdrowy!
Katarzyna Wyborska
styczeń 04, 2021

Zasadniczo kurczak jest zdrowym mięsem. Chude, delikatne, dobrze sprawdza się u osób będących na diecie oraz cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak większość ludzi przyrządzając kurczaka wyrzuca skórę – zupełnie potrzebnie! Dowiedzcie się, jakie ma wspaniałe właściwości. Nie taki kurczak straszny Część osób podczas przygotowywania mięsa pozbywa się różnych części. Nadają się one do jedzenia, ale ludzie z różnych powodów je usuwają. Mogą ich po prostu nie lubić lub obawiają się przytyć. Ten problem dotyczy skóry z kurczaka, którą bardzo wielu ludzi wyrzuca w trakcie przygotowywania tego mięsa lub dopiero na talerzu. Niektórym nie pasuje jej smak i struktura – bardzo miękka, ugotowana skórka nie ma wielu fanów. Dlatego warto ją podpiec lub usmażyć – smakuje wtedy znacznie lepiej! Innych odstręczają kurze pióra, które można znaleźć na skórce. Faktycznie, pozostałości piór to częsty widok, dlatego trzeba pamiętać o bardzo dokładnym oczyszczeniu skóry. Warto ją jeść, ponieważ zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów, które są niezwykle korzystne dla zdrowia! W skórze kurczaka można znaleźć między innymi: Aż 13 g białka na 100 g mięsa Wapno – wzmacnia kości Magnez – polepsza koncentrację Fosfor – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego Potas – obniża ciśnienie krwi oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu Ponadto skórka od kurczaka zawiera sporo tłuszczów nienasyconych oraz kwas omega-6. A ten odpowiedzialny jest za: Szybsze gojenie ran Przeciwdziałanie zakażeniom Zmniejszenie poziomu cholesterolu Wspomaganie pracy nerek i wątroby Poza tym, wystarczy pomyśleć...

Przeczytaj