Siła tkwi w prostocie – te słowa znajdują potwierdzenie również w świecie kulinarnym. W końcu prażonych jabłek w galaretce nie można nie kochać! Do przygotowania tego deseru potrzebujecie zaledwie 5 składników. Ich połączenie nie sprawi wam trudności, a efekt będzie powalający.
Waszych gości zachwyci nie tylko smak, ale również wygląd domowych słodyczy. Bowiem umieszczone w szklance będą do złudzenia przypominać piwo z pianką.
Przepis na jabłka w galaretce
Będziecie potrzebować
- 4 twarde i soczyste jabłka
- 1 galaretki o smaku gruszkowym (możecie też użyć każdej innej)
- 250 ml śmietany 30 proc.
- 100 ml wody
- Cukru pudru
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w niewielką kosteczkę.
- Tak przygotowane owoce umieśćcie w rondelku i podlejcie 100 ml wody. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez kilka minut, aż do miękkości jabłek.
- Po upływie tego czasu zdejmijcie rondelek z ognia, umieśćcie w nim galaretkę, a następnie dokładnie wymieszajcie. Jeśli wasze jabłka są dosyć kwaśne dodajcie do nich trochę cukru pudru. Całość odstawcie do wystudzenia.
- Po upływie kolejnych kilkunastu minut galaretkę z owocami przełóżcie do deserowych pucharków lub miseczek. Przysmaki umieśćcie w lodówce, tak aby całkowicie stężały.
- W tym czasie zajmijcie się ubiciem kremówki. W wysokiej misce umieśćcie śmietanę i cukier puder. Miksujcie aż do powstania sztywnej masy. Tak przygotowaną przełóżcie do rękawa cukierniczego (jeśli takowego nie macie, nic nie szkodzi).
- Ubitą śmietanę wyłóżcie na stężałą galaretkę z jabłkami.
Gotowe!
Źródło: gotujmy