Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków, dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.  

Jak wybrać dobry twaróg?

Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu:

  • Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie!
  • Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł.
  • Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty.

Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą

Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 200 g białej czekolady
  • 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  2. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca.
  3. Następnie do miski przełóżcie twaróg i zmiksujcie, by zrobił się bardziej miękki. Wlejcie czekoladę i wymieszajcie.
  4. Do osobnej miski wlejcie śmietankę i ubijcie mikserem.
  5. Powoli wlewajcie sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i ubitą śmietanę do sera z czekoladą. Wymieszajcie delikatnie łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
  6. Gotową masę przełóżcie do tortownicy i wyrównajcie z wierzchu. Wstawcie do lodówki na całą noc.
  7. Podawajcie ciasto co najmniej pół godziny po wyjęciu go z lodówki. Posypcie świeżymi owocami. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: