Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
AdobeStock
Newsy

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego

Czy wiecie, jak rozpoznać dobry biały ser? Sprawdźcie, jak wybrać dobry twaróg i po czym poznać, że już się nie nadaje do jedzenia.

Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków, dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobry twaróg?

Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu:

  • Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie!
  • Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł.
  • Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty.
Zobacz także
Te dania ogromnie obciążają wątrobę. Niestety, uwielbia je większość Polaków

Te dania ogromnie obciążają wątrobę. Niestety, uwielbia je większość Polaków

Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia

Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia

Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą

Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 200 g białej czekolady
  • 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  2. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca.
  3. Następnie do miski przełóżcie twaróg i zmiksujcie, by zrobił się bardziej miękki. Wlejcie czekoladę i wymieszajcie.
  4. Do osobnej miski wlejcie śmietankę i ubijcie mikserem.
  5. Powoli wlewajcie sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i ubitą śmietanę do sera z czekoladą. Wymieszajcie delikatnie łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
  6. Gotową masę przełóżcie do tortownicy i wyrównajcie z wierzchu. Wstawcie do lodówki na całą noc.
  7. Podawajcie ciasto co najmniej pół godziny po wyjęciu go z lodówki. Posypcie świeżymi owocami. Smacznego!

Czytaj także:

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

twarog na sernik
Adobe Stock
Newsy
Z tego sera za każdym razem wyjdzie sernik idealny
Podstawą smacznego sernika jest dobry ser - dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni!

Święta to czas na pieczenie tradycyjnych ciast i wypieków. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca i sernika, obowiązkowych bożonarodzeniowych ciast! Z dodatkiem skórki z pomarańczy i innych przypraw przywodzących nam na myśl święta są po prostu idealnym deserem. Pewnie większość z was ma w planach pieczenie sernika na Boże Narodzenie. A czy wiecie, jak wybrać ser, by ciasto wyszło smaczne? Powszechnie wiadomo, że powodzenie sernika w dużej mierze zależy nie od umiejętności kulinarnych osoby, która go piecze, a od sera wykorzystanego do masy serowej. Jeśli będzie niesmaczny lub po prostu nieodpowiedni do pieczenia, to ciasto nie wyjdzie! A chyba nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki podczas Bożego Narodzenia – wtedy szczególnie staramy się, by wszystko wyszło perfekcyjnie. Także ciasta! Dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni ser do pieczenia świątecznego sernika. Jaki ser do sernika? Gdy wybieracie ser do sernika, koniecznie kierujcie się poniższymi zasadami. Dzięki temu wasze ciasto będzie naprawdę pyszne! Nie oszczędzajcie tłuszczu – to właśnie tłuszcz odpowiada za związanie się składników ciasta, a ponadto niesie smak! Im więcej tłuszczu, tym ciasto jest smaczniejsze. Dlatego do sernika wybieramy twaróg tłusty. Absolutnie do pieczenia nie nadaje się chudy twaróg! Masa się wtedy nie zwiąże i ciasto nie wyjdzie. Pieczenie ciast „fit” zostawmy na czas po świętach! Przetestujcie – aby mieć pewność, że twaróg wybrany do sernika będzie dobry, trzeba wybrać najsmaczniejszy. A do tego przyda się sporo cierpliwości, ponieważ jedynym sposobem na wybranie dobrego sera jest przetestowanie tego, co można kupić w sklepach! Nie kupujcie twarogu na ostatnią chwilę, tylko już kilka tygodni przed świętami poświęćcie czas na kupowanie różnych serów i ich...

jaki ser wybrać na sernik?
Adobe Stock
Newsy
Jaki ser jest najlepszy do sernika? Z innym ciasto się nie uda
Nie ma to jak dobry sernik. Wiedzą o tym na całym świecie, ale Polacy nie muszą absolutnie wstydzić się swoich wypieków.

Polskie serniki należą bez wątpienia do najlepszych na świecie. Duża w tym zasługa naszych gospodyń domowych. Nasze panie domu wciąż kontynuują piękną tradycję pieczenia ciast w domu, na czele oczywiście z wyśmienitymi sernikami. Coraz mocniej na rynku spożywczym prezentuje się jednak sprzedaż gotowych ciast i półproduktów, takich jak wiaderka z twarogiem sernikowym. O tym, że warto dalej piec serniki w domowym piekarniku, świadczy uśmiech i zadowolenie bliskich za każdym razem, gdy pokroicie im swoje cudo. Jak sprawić, by sernik się udał? Podstawą dobrego sernika jest oczywiście ser. To nie ulega wątpliwości i nie zmienią tego wspomniane twarogi sernikowe. Dlaczego? Odpowiedź jest krótka: wiaderko wiaderku nierówne. Jeden twaróg sernikowy może z powodzeniem zastąpić zwykły ser biały, inny nie. Wiąże się to oczywiście z kwestią składu danego kubełka z serem twarogowym. Powinien on zawierać jak najmniej dodatków. Zamiast wzmacniaczy smaku, konserwantów, masy cukru, skład ten powinien ograniczać się do tego, z czego powstaje biały ser. To jednak nie jedyny wyznacznik tego, czy dane wiaderko nada się do upieczenia dobrego sernika. W dużej mierze chodzi także o jego świeżość. Jaki twaróg i ser na sernik powinno się wybierać? Koniecznie sprawdzajcie dokładnie datę ważności danego opakowania wiaderka z twarogiem sernikowym. To samo tyczy się zwykłych kostek z twarogiem tłustym i półtłustym, który potem zechcecie zmielić w maszynce na masę do sernika. Twaróg do sernika musi być naturalnie słodki, jak najmniej kwaśny – tylko w ten sposób uda się wam upiec perfekcyjne ciasto. W przeciwnym wypadku nie pomoże nawet pół kilograma białej czekolady – na pewno słyszeliście o takich przepisach. Jeśli udało wam się zakupić...

sernik czekoladowy
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Mocno czekoladowy sernik bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie
Doskonały smak, który zachwyca i dużych i małych. Musicie go koniecznie zrobić na wielkanocny stół.

Takie przepisy lubimy najbardziej. Szybkie w przygotowaniu i bez zbędnego marnowania czasu na długie stanie w kuchni czy pieczenie i pilnowanie, czy wypiek się nie przypalił. Ten mocno czekoladowy sernik z bitą śmietaną z pewnością skradnie wasze serca. Jest piękny, doskonale smakuje, wygląda bardzo efektownie i robi wrażenie na zaproszonych gościach. Sprawdza się nie tylko jako deser podczas imienin lub urodzin; koniecznie podajcie go także na Wielkanoc. Będzie przyjemnym urozmaiceniem wśród innych deserów z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Czekoladowy sernik bez pieczenia - przepis Składniki na masę serową 1kg twarogu 100g gorzkiej czekolady 250ml likieru czekoladowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Składniki na masę śmietanową 350ml śmietanki kremówki 50ml likieru czekoladowego 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo Okrągłe biszkopty 50g startej białej czekolady 25g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie Ser zmielcie w maszynce do mięsa trzykrotnie. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i pozwólcie jej nieco ostygnąć. W dużej misce zmiksujcie zmielony twaróg z czekoladowym likierem i cukrem pudrem. Dodajcie ostudzoną roztopioną czekoladę, zmiksujcie na gładką masę. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody według instrukcji na opakowaniu. Dodajcie do masy i zmiksujcie. Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłóżcie biszkoptami i wylejcie na nie masę czekoladowo-serową. Wstawcie do lodówki, aby stężała. Śmietankę kremówkę ubijcie i połączcie z cukrem pudrem oraz likierem czekoladowym. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, a następnie czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Całość...