Jeżeli lubicie mięsne dania, to na pewno posmakują wam ozorki. A już zwłaszcza z tego przepisu! Pyszny sos sprawia, że są bardzo aromatyczne. Wypróbujcie prostą recepturę na smaczne ozorki w sosie – palce lizać!
Ozorki w polskiej kuchni
Zwyczaj przyrządzania ozorów ma w Polsce długą tradycję. Przepis na te podroby można znaleźć w „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw”, pierwszej zachowanej polskiej książce kucharskiej, wydanej w 1682 roku! Przyrządza się ozory wieprzowe, wołowe i cielęce.
Przepis na ozorki w sosie
Do przygotowania tego smacznego dania potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 3 ozory wieprzowe
- 3 marchwie
- 1 cebula
- Ziarna jałowca
- Liście laurowe
- Majeranek
- Czosnek granulowany
- Mąka
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ozorki umyjcie i dokładnie oczyśćcie (trzeba wyciąć ślinianki).
- Marchewki oraz cebulę umyjcie i obierzcie.
- Włóżcie ozorki do garnka z wrzątkiem. Gdy woda się zagotuje, wylejcie ją.
- Zalejcie ozorki świeżą wodą i dodajcie 4 ziarna jałowca, jeden liść laurowy, szczyptę czosnku i majeranku oraz sól i pieprz. Dodajcie cebulę i marchewki.
- Gotujcie całość do miękkości.
- Następnie wyjmijcie z garnka marchewki oraz ozorki, a resztę przecedźcie.
- Ozorki obierzcie ze skóry i pokrójcie je w plasterki. Włóżcie plastry z powrotem do wywaru i zagotujcie.
- Gotujący się wywar zagęśćcie mąką lub, jeśli wolicie – zasmażką.
I gotowe! Ozorki smakują genialnie z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl