Jeżeli lubicie mięsne dania, to na pewno posmakują wam ozorki. A już zwłaszcza z tego przepisu! Pyszny sos sprawia, że są bardzo aromatyczne. Wypróbujcie prostą recepturę na smaczne ozorki w sosie – palce lizać!

Ozorki w polskiej kuchni

Zwyczaj przyrządzania ozorów ma w Polsce długą tradycję. Przepis na te podroby można znaleźć w „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw”, pierwszej zachowanej polskiej książce kucharskiej, wydanej w 1682 roku! Przyrządza się ozory wieprzowe, wołowe i cielęce.

Przepis na ozorki w sosie

Do przygotowania tego smacznego dania potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 3 ozory wieprzowe
  • 3 marchwie
  • 1 cebula
  • Ziarna jałowca
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Czosnek granulowany
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ozorki umyjcie i dokładnie oczyśćcie (trzeba wyciąć ślinianki).
  2. Marchewki oraz cebulę umyjcie i obierzcie.
  3. Włóżcie ozorki do garnka z wrzątkiem. Gdy woda się zagotuje, wylejcie ją.
  4. Zalejcie ozorki świeżą wodą i dodajcie 4 ziarna jałowca, jeden liść laurowy, szczyptę czosnku i majeranku oraz sól i pieprz. Dodajcie cebulę i marchewki.
  5. Gotujcie całość do miękkości.
  6. Następnie wyjmijcie z garnka marchewki oraz ozorki, a resztę przecedźcie.
  7. Ozorki obierzcie ze skóry i pokrójcie je w plasterki. Włóżcie plastry z powrotem do wywaru i zagotujcie.
  8. Gotujący się wywar zagęśćcie mąką lub, jeśli wolicie – zasmażką.

I gotowe! Ozorki smakują genialnie z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl