W jednym z wcześniejszych artykułów pisaliśmy, kto nie powinien jeść czereśni. A czy wiecie, kto powinien zrezygnować z jedzenia truskawek?

Kto nie powinien jeść truskawek?

Z jedzenia truskawek powinny zrezygnować trzy grupy osób. Wyjaśniamy jakie.

1. Osoby, które są uczulone na truskawki

Mimo iż uczulenie na te owoce występuje dosyć rzadko, czasami się ono zdarza. Truskawki zawierają histaminy, substancje chemiczne, które mogą powodować swędzenie, świszczący oddech i pokrzywkę.

Do pozostałych objawów alergii na truskawki zaliczamy:

Zobacz także:

  • wymioty
  • biegunkę
  • stan zapalny

2. Osoby, które mają alergię na salicylany

Truskawek nie powinny też jeść osoby, które cierpią na alergię na salicylany, czyli na estry kwasu salicylowego, ponieważ owoce te zwierają duże ich ilości.

Do produktów spożywczych zawierających naturalne salicylany należą m.in.:

  • maliny
  • jeżyny
  • truskawki
  • poziomki
  • jabłka
  • cytrusy
  • morele
  • wiśnie
  • banany
  • śliwki
  • suszone i konserwowane owoce
  • pomidory
  • świeże i kiszone ogórki
  • groch

Zjedzenie przez taką osobę truskawek może skutkować ostrą wysypką i silnym pieczeniem twarzy.

Mogą też wystąpić takie objawy, jak:

  • alergiczny nieżyt nosa
  • obrzęk naczynioruchowy
  • reakcje anafilaktyczne

3. Osoby przyjmujące beta-blokery

Pacjenci, którzy przyjmują na co dzień beta-blokery, również nie powinni spożywać truskawek. Jest to rodzaj leków, które lekarze najczęściej przepisują na choroby serca. Specyfiki te znane są z tego, że mogą zwiększać poziom potasu we krwi. Podczas przyjmowania beta-blokerów ludzie powinni spożywać z umiarem pokarmy bogate w potas, takie jak np. truskawki.

Właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich witaminę C, witaminy z grupy B, w tym witaminy B1 i B2 oraz witamina PP, która ma zbawienne działanie na układ pokarmowy. Owoce te zawierają również wapń i fosfor, dzięki czemu wzmacniają kości i zęby.

Dzięki zawartości bromeliny, truskawki oczyszczają i odtruwają organizm od środka. Obecne w nich żelazo doskonale wzmacnia organizm, chroni przed anemią i pomaga utrzymać piękną cerę i włosy.

Truskawki są też świetne na trawienie, obniżają poziom cholesterolu, leczą ból gardła, gaszą pragnienie, działają moczopędnie i przyspieszają przemianę materii.

Owoce te, mimo iż są bardzo słodkie, są niskokaloryczne. W 100 g truskawek znajdziemy tylko 32 kalorie.

Jak wykorzystać truskawki w kuchni?

Istnieje wiele ciekawych przepisów na wykorzystanie truskawek.

Możecie przykładowo zrobić z nich:

A jaki jest wasz ulubiony sposób na wykorzystanie truskawek?

Źródło: mp.pl, medicalnewstoday.com, doz.pl, livestrong.com