Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy

Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić

Truskawki są pyszne i bardzo zdrowe, ale nie każdy może je jeść. Te trzy grupy osób powinny zrezygnować z jedzenia tych owoców.

W jednym z wcześniejszych artykułów pisaliśmy, kto nie powinien jeść czereśni. A czy wiecie, kto powinien zrezygnować z jedzenia truskawek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto nie powinien jeść truskawek?

Z jedzenia truskawek powinny zrezygnować trzy grupy osób. Wyjaśniamy jakie.

1. Osoby, które są uczulone na truskawki

Mimo iż uczulenie na te owoce występuje dosyć rzadko, czasami się ono zdarza. Truskawki zawierają histaminy, substancje chemiczne, które mogą powodować swędzenie, świszczący oddech i pokrzywkę.

Do pozostałych objawów alergii na truskawki zaliczamy:

  • wymioty
  • biegunkę
  • stan zapalny

2. Osoby, które mają alergię na salicylany

Truskawek nie powinny też jeść osoby, które cierpią na alergię na salicylany, czyli na estry kwasu salicylowego, ponieważ owoce te zwierają duże ich ilości.

Do produktów spożywczych zawierających naturalne salicylany należą m.in.:

  • maliny
  • jeżyny
  • truskawki
  • poziomki
  • jabłka
  • cytrusy
  • morele
  • wiśnie
  • banany
  • śliwki
  • suszone i konserwowane owoce
  • pomidory
  • świeże i kiszone ogórki
  • groch

Zjedzenie przez taką osobę truskawek może skutkować ostrą wysypką i silnym pieczeniem twarzy.

Mogą też wystąpić takie objawy, jak:

  • alergiczny nieżyt nosa
  • obrzęk naczynioruchowy
  • reakcje anafilaktyczne
Zobacz także
5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni

3. Osoby przyjmujące beta-blokery

Pacjenci, którzy przyjmują na co dzień beta-blokery, również nie powinni spożywać truskawek. Jest to rodzaj leków, które lekarze najczęściej przepisują na choroby serca. Specyfiki te znane są z tego, że mogą zwiększać poziom potasu we krwi. Podczas przyjmowania beta-blokerów ludzie powinni spożywać z umiarem pokarmy bogate w potas, takie jak np. truskawki.

Właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich witaminę C, witaminy z grupy B, w tym witaminy B1 i B2 oraz witamina PP, która ma zbawienne działanie na układ pokarmowy. Owoce te zawierają również wapń i fosfor, dzięki czemu wzmacniają kości i zęby.

Dzięki zawartości bromeliny, truskawki oczyszczają i odtruwają organizm od środka. Obecne w nich żelazo doskonale wzmacnia organizm, chroni przed anemią i pomaga utrzymać piękną cerę i włosy.

Truskawki są też świetne na trawienie, obniżają poziom cholesterolu, leczą ból gardła, gaszą pragnienie, działają moczopędnie i przyspieszają przemianę materii.

Owoce te, mimo iż są bardzo słodkie, są niskokaloryczne. W 100 g truskawek znajdziemy tylko 32 kalorie.

Jak wykorzystać truskawki w kuchni?

Istnieje wiele ciekawych przepisów na wykorzystanie truskawek.

Możecie przykładowo zrobić z nich:

A jaki jest wasz ulubiony sposób na wykorzystanie truskawek?

Źródło: mp.pl, medicalnewstoday.com, doz.pl, livestrong.com

Czereśnie są pyszne, ale nie każdy może je jeść. Kto powinien z nich zrezygnować?
Pixabay
Newsy
Czereśnie są pyszne, ale nie każdy może je jeść. Kto powinien z nich zrezygnować?
Sezon na czereśnie trwa. Te pyszne, letnie owoce można teraz kupić w każdym warzywniaku. Jednak nie wszyscy powinni je jeść. Kto powinien się wystrzegać czereśni?

Od kilku tygodni trwa sezon na czereśnie . Te smaczne, letnie owoce kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych, jednak są osoby, które powinny się ich wystrzegać. Kto nie powinien jeść czereśni? Czereśnie są nie tylko pyszne i niskokaloryczne – w 100 gramach tych owoców znajdziemy tylko 60 kalorii – ale też skrywają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Niestety, nie wszyscy mogą je jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia czereśni? Przede wszystkim, są to osoby, które mają wrażliwy żołądek, ponieważ owoce te mogą u nich działać przeczyszczająco. Czereśnie są też ciężkostrawne, więc w przypadku osób z wrażliwym układem pokarmowym oraz mających wrzody, jedzenie tych owoców może być niewskazane. Spożywanie czereśni nie jest także zalecane w przypadku biegunki . Czereśnie popite wodą mogą wywołać u takich osób rozstrój żołądka. Z kolei, osoby z zespołem nadwrażliwego jelita, powinny jeść czereśnie lekko obgotowane, ale nigdy na surowo. Jeśli planujemy jeść mięso, także nie powinniśmy spożywać czereśni, ponieważ spowalniają one trawienie białka zawartego w mięsie. Jakie właściwości zdrowotne skrywają czereśnie? Czereśnie są smaczne i bardzo zdrowe. Oczyszczają organizm z toksy n, spowalniają procesy starzenia oraz są niezwykle orzeźwiające – aż w 80% składają się z wody. Owoce te skrywają w sobie mnóstwo witamin, m.in. wit. A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K oraz P. Są też bogate w sole mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź i jod. Jak wykorzystać czereśnie w kuchni?  Sposobów na wykorzystanie w kuchni czereśni jest naprawdę sporo.  Możecie zrobić:  czereśnie w cieście zupę czereśniową  ...

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Słyszeliście o takim zastosowaniu szypułek z truskawek? Okazuje się, że są jadalne i bardzo zdrowe.

Sezon na truskawki wkrótce się rozpocznie. To ulubiony czas w roku wielu osób. Polskie truskawki są wtedy bardzo tanie i pyszne. Można z nich przygotowywać wiele posiłków. Pewnie nie brakuje wam pomysłów na wykorzystanie truskawek. Możecie przecież dodawać je do owsianki, robić koktajl truskawkowy , makaron z truskawkami, knedle z truskawkami albo ciasto truskawkowe. W sezonie warto też zamrozić truskawki, żeby wykorzystać je w zimę, kiedy owoce te są niesmaczne i bardzo drogie. Czy wiedzieliście jednak, że wcale nie musicie pozbywać się szypułek z truskawek? Są bardzo zdrowe! Czy szypułki i liście truskawek są jadalne? Okazuje się, że szypułki i liście truskawek są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj pewnie się ich pozywacie, ale to tylko dlatego, że szypułki są twarde, a liście ciężko pogryźć i nie mają przyjemnego smaku. Jeśli chcecie jeść truskawki na surowo w niezmienionej formie, w sałatce, z jogurtem lub po prostu surowe, pewnie najlepiej jest pozbyć się też szypułek. Jeśli jednak miksujecie truskawki na mus lub koktajl i macie dobry blender, zostawcie truskawki z szypułkami! Zdziwicie się, jakie mają właściwości. Właściwości szypułek z truskawek Szypułki i listki z truskawek też zawierają witaminy i minerały: krzem, witaminę C, witaminy z grupy B Są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika z roślin, który jest korzystny dla zdrowia Napar z szypułek truskawek - właściwości Jeśli oderwiecie już szypułki od owoców truskawek, zostawcie je, nie wyrzucajcie ich! Możecie zrobić z nich zdrowy napar. Zalejcie kwiatki, liście lub szypułki truskawek gorącą wodą i zróbcie z nich napar, który możecie pić po przestygnięciu. Napary z liści truskawek lub szypułek pomagają w: zapaleniach jamy ustnej we wspomaganiu leczenia kamicy...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...

Kto nie powinien jeść karpia? Wystrzegajcie się go, jeśli cierpicie na tę przypadłość
AdobeStock
Newsy
Kto nie powinien jeść karpia? To zdrowa ryba, ale niektórzy powinni się go wystrzegać
Jeśli cierpicie na tę przypadłość, lepiej nie jedzcie karpia, tylko zastąpcie go innymi, równie smacznymi rybami.

Wigilia w niemal każdym polskim domu oznacza, że na stole pojawi się tradycyjny świąteczny karp. Mimo iż jedzenie tej ryby jest bardzo zdrowe, w przypadku pewnej przypadłości trzeba wystrzegać się jej jak ognia. Kto powinien zrezygnować z jedzenia karpia? Zdaniem dietetyczki, dr Hanny Stolińskiej, osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia. W ich przypadku o wiele lepiej jest włączyć do diety jedną z ryb morskich, np. makrelę, łososia, tuńczyka, śledzia lub halibuta: - Karp nie zawiera tyle, co ryby morskie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą łagodzić stany zapalne w organizmie. Karpia zwykle smażymy w panierce i przez to jest także ciężkostrawny i bardzo kaloryczny – wyjaśnia dr Hanna Stolińska. Co zrobić, by zminimalizować ryzyko niewydolności nerek? - Jeśli chcemy chronić nerki, powinniśmy wybrać jedną z ryb morskich, takich jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy halibut. Najlepiej pieczoną lub gotowaną, gdyż smażenie niweluje jej korzystne właściwości. Natomiast należy unikać również ryb wędzonych lub puszkowanych, bo zawierają zbyt dużo soli i fosforu - dodaje dietetyczka.  Dlaczego osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia? Wiele badań dowiodło, że ryby są bogate w wysokiej jakości białko, które jest lepsze niż te z innych rodzajów mięsa. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Niestety, osoby chore na nerki powinny się wystrzegać niektórych rodzajów ryb. Poza karpiem, powinny też unikać: ryb marynowanych, w tym ryb przetworzonych, takich jak ryby solone, ryby peklowane, konserwy rybne itp., ponieważ takie ryby zawierają duże ilości soli i innych dodatków, takich jak np. nieorganiczny fosfor,...