Takiej sytuacji jeszcze w McDonald's nie było. To wideo to prawdziwy hit sieci!
Pixabay
Newsy

Zemsta pracowników McDonald's. To wideo to prawdziwy hit sieci!

Do takiej sytuacji jeszcze nigdy nie doszło w żadnym McDonald'sie na świecie. Zobaczcie nagranie, które stało się prawdziwym hitem sieci!

McDonald’s to jedna z najpopularniejszych sieci restauracji na świecie. Firma została założona w 1940 roku w Kalifornii przez dwóch braci - Richarda i Maurice’a McDonaldów i działa obecnie na zasadzie franczyzy.

McDonald's posiada na chwilę obecną prawie 37 tysięcy restauracji w 120 krajach świata. W Polsce sieć ma aż 435 lokali, w których zatrudnionych jest blisko 25 tysięcy osób.

Zobacz także
Wiceminister: „Klasa średnia zarabia ok. 4 tys. zł. brutto”. A wy ile macie na jedzenie i przeżycie?

Wiceminister: „Klasa średnia zarabia ok. 4 tys. zł. brutto". A wy ile macie na jedzenie i przeżycie?

Dlaczego powstaje tyle Żabek? Można zarobić całkiem spore pieniądze. Sprawdźcie ile!

Dlaczego powstaje tyle Żabek? Można zarobić całkiem spore pieniądze. Sprawdźcie, ile!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zemsta pracowników McDonald's

Ostatnio w jednym z lokali McDonald's miała miejsce bardzo nietypowa sytuacja. Co takiego się tam wydarzyło? Pewnego dnia wszyscy pracownicy jednego z lokali sieci, postanowili rzucić pracę, zwalniając się w połowie swojej zmiany. Sytuacja sprawiła, że nie było rąk do pracy i restauracja tymczasowo musiała zostać zamknięta. Wideo ukazujące zajście stało się prawdziwym hitem sieci.

@zoey.isback

Well that happened today and it was so funny 😭😂

♬ Nobody - Mitski

„Wszyscy odeszli, jesteśmy zamknięci"

Jak doszło do tej nietypowej sytuacji? Okazuje się, że powodem zachowania pracowników była wcześniejsza kłótnia z menedżerami lokalu. Pewnego dnia pracownicy kalifornijskiego McDonalds'a postanowili się na nich zemścić i w tym samym momencie wszyscy zwolnili się z pracy. Zostawili po sobie jedynie krótką notatkę ze słowami:

Wszyscy rezygnują, jesteśmy zamknięci.

Na TikToku pojawił się filmik ukazujący zatłoczoną, a następnie opustoszałą restaurację. Wideo obejrzano ponad 2,4 miliona razy.

Jaki był powód takiego zachowania?

Czy chodziło o zbyt niskie wynagrodzenie, czy może o coś zupełnie innego? Sytuację przybliżyła nieco jedna z pracownic lokalu, niejaka Zoey.

Restauracja zatrudniała bardzo młode osoby, nastolatków i było to dla nich okropne miejsce pracy. Przełożeni nie chcieli nam pomagać, kiedy potrzebowaliśmy pomocy. To kiepska praca na początek, ale właśnie tam większość nastolatków zaczyna zdobywać doświadczenie, więc właśnie tam się zatrudniłam - powiedziała była pracownica Zoey.

Popieracie ich protest? Przy okazji dowiedzcie się, które danie z McDonald's ma najwięcej kalorii.

Źródło: o2.pl

frytki z mcdonalds
Pixabay
Newsy
Przez całe życie źle jedliście frytki z McDonald’s. Wiedzieliście, że pudełko ma ukryte zastosowanie? Będziecie w szoku
Lubicie jeść w McDonald’s? Pewnie mało kto wiedział o tym, jak można wykorzystać pudełko na frytki!

Choć wiedza o szkodliwości fast-foodów jest w Polsce coraz szersza, to wciąż sieci restauracji sprzedające tego typu jedzenie są bardzo popularne. Najbardziej znany jest oczywiście McDonald’s, który wszystkim jednoznacznie kojarzy się z hamburgerami i solidną porcją frytek. Pewnie nie wiedzieliście, że kartonik, w którym podawane są frytki, ma sekretne zastosowanie! Początki McDonald’s Niewielu z was pewnie zna historię sieci McDonald’s. Początkowo był to po prostu jeden bar w Ameryce założony przez braci McDonald’s w 1940 roku w Stanach Zjednoczonych. Niedługo potem sprzedali oni swoją restaurację, która błyskawicznie zaczęła się rozwijać. W latach 50., dzięki systemowi franczyzowemu, zaczęło powstawać mnóstwo nowych lokali tej sieci. Rewolucyjna okazała się sprzedaż „drive-through”, czyli zamawianie i odbiór zamówień przez okienko bez wychodzenia z samochodu. Pierwszy McDonald’s w Polsce pojawił się dopiero w 1992 roku w Warszawie. Otwarcie było niesamowitym wydarzeniem – do lokalu ustawiła się gigantyczna kolejka, a jednego tylko dnia w warszawskim McDonald’s, pojawiło się aż 45 tysięcy ludzi! Choć dziś wzrosła świadomość na temat niezdrowego jedzenia, to wciąż McDonald’s i inne sieci sprzedające fast-foody cieszą się ogromną popularnością. Z pewnością pomocna okazała się lekka zmiana wizerunku – już od dobrych kilku lat McDonald’s poza hamburgerami, frytkami i smażonym kurczakiem sprzedaje także sałatki, dodaje owoce i zdrowe soki do zestawów dla dzieci, a także poszerzył asortyment o kawę i ciasta. Sekretna funkcja pudełka z frytkami Kto kupuje jedzenie w McDonald’s, ten na pewno kojarzy pudełka, w których sprzedaje się frytki. Czerwone kartoniki są bardzo wygodne, zwłaszcza jeśli zamówiliście je na wynos....

Używacie tego w McDonald's? Lepiej tego nie róbcie, roi się od groźnych bakterii
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego w McDonald's? Lepiej tego nie róbcie, roi się od groźnych bakterii
Mimo tego, że fastfoody nie należą do najlepszych żywieniowych wyborów, to wciąż są jednymi z najchętniej wybieranych posiłków "na mieście". Będąc w restauracji McDonald's uważacie na pewną rzecz, która jest zbiorowiskiem groźnych bakterii. O czym mowa? Przeczytajcie nasz artykuł.

Wiele osób nie wyobraża sobie długiej podróży samochodem bez przystanku w restauracji McDonald’s. Można przyznać, że dla wielu jest to już forma jakiejś tradycji. To szybkie, całkiem smaczne jedzenie, które  niestety nie jest zbyt zdrowe. Kolejnym czynnikiem odstraszającym od fast foodów mogą być bakterie. Siedlisko groźnych bakterii Już jakiś czas temu sieć popularnych restauracji z szybkim jedzeniem McDonald’s wprowadziła w swoich punktach możliwość zamawiania jedzenia poprzez specjalne kioski samoobsługowe. Tam można samodzielnie i szybko złożyć zamówienie, bez stania w długiej kolejce do kasy. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę iż właśnie taki ekran to istne siedlisko groźnych bakterii! Dzieje się tak, gdyż codziennie korzystają  z niego setki osób, a jego dezynfekcja nie zawsze jest regularna. Bezpieczne korzystanie z restauracji  Aby zminimalizować ryzyko zetknięcia się z groźnym siedliskiem bakterii, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze najlepszą opcją jest zamawianie dań z oferty poprzez DriveThru, wówczas nie wchodzi się do lokalu i unika się bezpośredniego kontaktu z innymi. Zamawiając w środku restauracji należy pamiętać o dezynfekcji dłoni, zarówno przed, jak i po wizycie. Takie działanie skutecznie uchroni was przed niebezpiecznymi bakteriami. W obecnych czasach nie wolno zapominać o maseczce zasłaniającej usta oraz nos, a także o odpowiednim dystansie społecznym. Restauracja Mcdonald’s w Polsce McDonald's to chyba najczęściej odwiedzana restauracja z szybkim jedzeniem w Polsce. Pierwszy lokal tej sieci otworzono 17 czerwca 1992 roku w Warszawie. W tym historycznym wydarzeniu brały udział tłumy warszawiaków. Wówczas padł również rekord zamówień. Marka szybko zdobyła...

W Warszawie powstała pierwsza restauracja dla zaszczepionych. Czy to dobry pomysł?
AdobeStock
Newsy
W Warszawie powstała pierwsza restauracja dla zaszczepionych. Czy to dobry pomysł?
1 października jedna z warszawskich restauracji, jako pierwsza zamieni się w lokal tylko dla zaszczepionych. Popieracie ten pomysł?

Jedna z warszawskich restauracji zdecydowała się na bardzo radykalny krok – 1 października planuje otworzyć swój lokal tylko i wyłącznie dla osób zaszczepionych , ozdrowieńców lub tych, którzy mają aktualny, negatywny wynik testu na koronawirusa . Popieracie takie idee? Znana warszawska restauracja tylko dla zaszczepionych Znana warszawska restauracja Der Elefant jako pierwsza w Polsce już 1 października będzie wpuszczać do środka tylko i wyłącznie osoby: zaszczepione na COVID-19 ozdrowieńców osoby z aktualnym (nie starszym niż 48 godzin), negatywnym testem na koronawirusa Wszyscy pozostali mogą zapomnieć o zjedzeniu posiłku w lokalu. Jak informuje portal dlahandlu.pl, wszyscy pracownicy restauracji Der Elefant oraz pozostałych lokali Grupy Jarczyński, są zaszczepieni i podczas pobytu w pracy co 2 godziny zmieniają maski . Tego samego będą teraz wymagać od swoich klientów. Dlaczego knajpa będzie zamknięta dla osób niezaszczepionych? Jak wyjaśnia właściciel lokalu, zmiany, które wprowadza w swojej restauracji mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa wszystkim pracownikom i gościom: W obliczu zagrożenia kolejną falą pandemii podjęliśmy bardzo trudną, ale dla nas bardzo ważną decyzję, że w restauracji będziemy przyjmowali jedynie gości zaszczepionych, ozdrowieńców lub osoby z negatywnym, nie starszym niż 48h, testem Covid. To wszystko, aby zagwarantować jak największe możliwe bezpieczeństwo pracownikom i odwiedzającym nas gościom. Pandemię i związane z nią zagrożenia traktujemy poważnie i czujemy się odpowiedzialni za naszych gości. Tylko działając wspólnie i zachowując się odpowiedzialnie, jesteśmy w stanie bezpiecznie przetrwać – tłumaczy Artur Jarczyński, restaurator, właściciel Der Elefant. Jeżeli chcecie wybrać się do tego lokalu...

Ile można zarobić w gastronomii? Restauracje kuszą wysokimi zarobkami
AdobeStock
Newsy
Ile można zarobić w gastronomii? Restauracje kuszą wysokimi zarobkami
Restauracje prześcigają się w ofertach pracy dla kucharzy i kelnerów. Brakuje tylko rąk do pracy!

Po wielu miesiącach lockdownu i surowych obostrzeń, restauracje nareszcie mogą się otworzyć dla swoich gości – choć pod warunkiem zachowania reżimu sanitarnego. Początek wakacji to czas bardzo intensywnej pracy w gastronomii oraz poszukiwania pracowników. Tych obecnie na rynku brakuje, dlatego restauracje zachęcają ich naprawdę wysokimi pensjami. Sprawdźcie, ile można zarobić dziś jako kelner lub kucharz. Brakuje rąk do pracy Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, jak pracownicy gastronomii poradzili sobie podczas pandemii . Część z nich całkowicie zmieniła branżę i wcale nie zamierzają wracać do pracy w kuchni. To duży problem dla restauratorów, którzy obecnie na gwałt szukają pracowników do swoich lokali. W serwisach z ogłoszeniami o pracę można znaleźć bardzo wiele ofert dotyczących gastronomii. Lokale poszukują osób do pracy na stanowisku kelnera, kucharza i barmana. Na portalu ogłoszeniowym OLX aż 5 tysięcy ogłoszeń dotyczy ofert pracy dla kucharza! Nieco mniej poszukiwani są kelnerzy i barmani, jednak i dla nich pracy nie brakuje. W porównaniu z poprzednim rokiem, na portalu OLX znajduje się o 11 tysięcy więcej ofert pracy, niż rok temu w tym samym okresie. Najwięcej wakatów jest w województwie mazowieckim (ok. 1000 ofert) oraz dolnośląskim i śląskim (ok. 600 ofert pracy w gastronomii). Ile można zarobić w gastronomii? By zachęcić kucharzy i kelnerów do pracy, restauracje oferują bardzo atrakcyjne warunki pracy. W zależności od lokalu, wynagrodzenie kelnera waha się od 17 zł do nawet 25 zł brutto za godzinę. W jeszcze lepszej sytuacji są kucharze, których zachęca się kwotą w wysokości 6 tysięcy złotych brutto za pracę w restauracji. Z kolei szef kuchni w Warszawie może liczyć na 8,5 tysiąca złotych brutto wynagrodzenia. Do tych kwot należy jeszcze doliczyć napiwki,...