Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają

Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku 

Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe.

Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu.

W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał:

Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym.

Zobacz także
Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita

Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita

Dwa składniki, zero miksowania. Ten zdrowy koktajl spowalnia procesy starzenia i hamuje rozwój raka (młody jęczmień)

2 składniki i zero miksowania. Ten koktajl hamuje rozwój raka i spowalnia procesy starzenia

Częstotliwość występowania raka przełyku

Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu. Przykładowo, stwierdzono, że polifenole zawarte w zielonej herbacie hamują powstawanie nowotworów przełyku, podczas gdy napar mate i kofeina, mogą  wywoływać efekty mutagenne.

W ostatnich latach coraz więcej badań badało możliwy związek między temperaturą napojów i żywności a ryzykiem wystąpienia raka przełyku. Wykazano, że nawracające urazy termiczne błony śluzowej przełyku spowodowane spożywaniem zbyt gorących napojów lub pokarmów uważa się za czynnik ryzyka dla tego typu nowotworu.

Opinia WHO w sprawie picia gorących napojów

Opinię tę potwierdziła Światowa Agencja Badań nad Rakiem, należąca do Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która podała, że napoje, które mają temperaturę powyżej 65 stopni Celsjusza, faktycznie mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Normalna temperatura kawy czy herbaty, które spożywane są w krajach Europy i Ameryki Północnej, jest znacznie niższa. Napoje te mają około 60 stopni Celsjusza. Ale już na Bliskim Wschodzie, w Afryce i Ameryce Południowej preferuje się napoje o wysokiej temperaturze – to tam rak przełyku występuje częściej – powiedział Christopher Wild, Dyrektor Międzynarodowego Centrum Badań nad Rakiem (IARC).

Źródło: abczdrowie.pl

herbata szkodzi
Pixabay
Newsy
Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza
Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza! Badania nad rakotwórczością herbaty W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku! Wyniki badania Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju. Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent! Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań: Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku). Rak przełyku Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową. Najczęściej na raka przełyku chorują...

Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może skończyć się dla was tragicznie
Flickr
Newsy
Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może przynieść opłakane skutki
Badania wykazują, że statystyczny Polak każdego roku zaparza ponad kilogram herbaty, z której powstaje ok. 80 litrów napoju. Częstotliwość picia wzrasta szczególnie zimą. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze jak kubek gorącej herbaty. Okazuje się jednak, że pita w zbyt wysokiej temperaturze może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.

Picie herbaty bardzo mocno zakorzeniło się w kulturze Polaków. Od małego powtarzano nam, że napój potrafi nie tylko złagodzić objawy choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia, ale również niesamowicie szybko rozgrzać organizm. Dlatego też intensywność jej spożycia wzrasta szczególnie zimą. Pijemy ją do śniadania, obiadu, kolacji, zabieramy w termosie na narty. Czy słusznie? Dlaczego nie powinno się pić gorącej herbaty? Herbatę należy parzyć w temperaturze 90 – 100 st. C. Po zalaniu torebki wodą większość osób odczekuje zaledwie chwilę, w obawie przed poparzeniem języka, a następnie spożywa napój tak gorący, jak to możliwe. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by zaprzestać tego typu praktyk.  Bowiem z badań, przeprowadzonych przez światowej sławy naukowców i opublikowanych na łamach brytyjskiego czasopisma medycznego „International Journal of Cancer” wynika, że picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku.  Badania zostały przeprowadzone na grupie 50 tysięcy osób. Przez ostatnich 15 lat eksperci rejestrowali ich nawyki żywieniowe. Wzięli pod lupę między innymi picie herbaty. Okazało się, że respondenci, którzy pili napój w temperaturze przekraczającej 60 st. C ryzyko zachorowania na raka przełyku wzrosło aż do 90 proc. Najczęstsze przyczyny raka przełyku Według polskich portali, przyczyn zachorowania na raka przełyku może być wiele. Wywołuje go między innymi otyłość, długotrwałe zapalenie błony śluzowej, przebyte oparzenie przełyku substancjami chemicznymi, narażenie zawodowe na produkty wulkanizacji, azbest i pyły metali, a także czynniki dietetyczne takie jak niedobory witamin i częste spożywanie gorących pokarmów oraz napojów. Rak przełyku objawia się zaburzeniami połykania, nudnościami, wymiotami, spadkiem masy ciała, utratą apetytu, bólem w klatce piersiowej i...

Taki rosół może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie chodzi o ten z kostki
AdobeStock
Newsy
Taki rosół może powodować raka. Nie chodzi o ten z kostki
Jeśli lubicie jadać rosół w ten sposób, lepiej szybko skończcie! Może się to dla was fatalnie skończyć!

Rosół to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków. Chętnie jadacie go pewnie z makaronem na niedzielny lub sobotni obiad. Rosół jest ogólnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Podaje się go przecież przy przeziębieniach, albo leczy nim infekcje. Okazuje się jednak, że jeden drobny szczegół, może uczynić rosół wręcz szkodliwym dla zdrowia! Dlaczego rosół może być niebezpieczny dla zdrowia? Chodzi przede wszystkim o jedzenie zbyt gorącego rosołu. Jeśli uwielbiacie gorący, parujący rosół, który jeszcze przed chwilą dosłownie wrzał w garnku, nie mamy dla was dobrych informacji. Jedzenie gorących potraw oraz picie gorących napojów, jest skorelowane ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku. To udowodnione przez naukowców! Okazuje się, że osoby, które uwielbiają picie gorącej kawy, bardzo ciepłej herbaty i gorących zup, mają znacznie wyższe ryzyko rozwoju nowotworu przełyku. Lepiej poczekać chwilę i zjeść rosół lub inną zupę, gdy lekko ostygną. Właściwość ta jest szczególnie zauważalna przy rosole. Przez warstwę tłuszczu na wierzchu zupy, trzyma on ciepło, wolniej stygnie i dłużej jest gorący. To z jednej strony pożądana właściwość, ale z drugiej może powodować, że będziecie sięgać po zbyt gorący rosół i szkodzić swojemu zdrowiu. Nie oznacza to, że musicie jeść jednak zimny rosół! Naukowcy mówią o granicy 60 stopni. Nie powinno się ogólnie jadać pokarmów cieplejszych niż 60 stopni Celsjusza. Pamiętajcie o tym sięgając po ciepłą zupę. Jak zrobić zdrowy rosół? Wiele osób twierdzi, że rosół to jeden z najzdrowszych pokarmów. Nie do końca tak jednak jest. Rosół faktycznie jest przydatny przy walce z przeziębieniem, gdy trzeba ogrzewać organizm, ale dla większości...

Onkolog ostrzega przed 1 konkretnym rodzajem alkoholem. To on najczęściej powoduje nowotwory
Pixabay
Newsy
Onkolog ostrzega przed 1 konkretnym rodzajem alkoholu. To on najczęściej powoduje nowotwory
Z alkoholem nie ma żartów. Używka ta jest jedną z najczęstszych przyczyn nowotworów. Który alkohol zbiera największe żniwo?

O tym, jak szkodliwe w skutkach jest picie alkoholu, nie trzeba nikomu przypominać. Wielu ekspertów twierdzi, że nawet alkohol pity z umiarem, może nam szkodzić. Dlatego lepiej z nim nie przesadzać. A może by tak całkowicie z niego zrezygnować? Zgubne skutki picia alkoholu Alkohol to jedna z najpopularniejszych używek świata. Niestety, Polska jest jednym z krajów, w których od lat notuje się bardzo wysokie spożycie alkoholu. Wiele osób twierdzi, że wypicie od czasu do czasu piwa lub kieliszka wina do posiłku, nie stanowi żadnego zagrożenia. Niestety, jak pokazują badania, nawet picie niewielkich ilości alkoholu może potencjalnie prowadzić do niepożądanych konsekwencji dla naszego zdrowia. Długoterminowe skutki częstego picia alkoholu obejmują: utrzymujące się zmiany nastroju, w tym lęk i drażliwość bezsenność i inne problemy ze snem osłabiony układ odpornościowy zmiany libido i funkcji seksualnych zmiany apetytu i wagi problemy z pamięcią i koncentracją trudności w skupieniu się na zadaniach zwiększone napięcie konflikty rodzinne depresję samobójstwo Jeżeli zaś chodzi o problemy czysto zdrowotne związane z nadużywaniem alkoholu, to mamy w tym przypadku do czynienia z takimi dolegliwościami jak: wrzody żołądka choroby wątroby uszkodzenie mózgu wysokie ciśnienie krwi i udar nowotwory choroby sercowo-naczyniowe cukrzyca Alkohol zwiększa ryzyko nowotworów. Wiemy jakich Picie alkoholu zwiększa ryzyko kilkunastu różnych nowotworów. W wywiadzie dla Medonetu dr Dorota Kiprian, onkolog, zastępca kierownika oraz naczelny specjalista radioterapeuta Kliniki Nowotworów Głowy i Szyi w Warszawie, powiedziała, jaki alkohol jest najbardziej niebezpieczny dla zdrowia: - Jeśli chodzi o nowotwory rejonu głowy i...