Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają

Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku 

Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe.

Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu.

W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał:

Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym.

Zobacz także
Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita

Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita

Dwa składniki, zero miksowania. Ten zdrowy koktajl spowalnia procesy starzenia i hamuje rozwój raka (młody jęczmień)

2 składniki i zero miksowania. Ten koktajl hamuje rozwój raka i spowalnia procesy starzenia

Częstotliwość występowania raka przełyku

Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu. Przykładowo, stwierdzono, że polifenole zawarte w zielonej herbacie hamują powstawanie nowotworów przełyku, podczas gdy napar mate i kofeina, mogą  wywoływać efekty mutagenne.

W ostatnich latach coraz więcej badań badało możliwy związek między temperaturą napojów i żywności a ryzykiem wystąpienia raka przełyku. Wykazano, że nawracające urazy termiczne błony śluzowej przełyku spowodowane spożywaniem zbyt gorących napojów lub pokarmów uważa się za czynnik ryzyka dla tego typu nowotworu.

Opinia WHO w sprawie picia gorących napojów

Opinię tę potwierdziła Światowa Agencja Badań nad Rakiem, należąca do Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która podała, że napoje, które mają temperaturę powyżej 65 stopni Celsjusza, faktycznie mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Normalna temperatura kawy czy herbaty, które spożywane są w krajach Europy i Ameryki Północnej, jest znacznie niższa. Napoje te mają około 60 stopni Celsjusza. Ale już na Bliskim Wschodzie, w Afryce i Ameryce Południowej preferuje się napoje o wysokiej temperaturze – to tam rak przełyku występuje częściej – powiedział Christopher Wild, Dyrektor Międzynarodowego Centrum Badań nad Rakiem (IARC).

Źródło: abczdrowie.pl

herbata szkodzi
Pixabay
Newsy
Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza
Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza! Badania nad rakotwórczością herbaty W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku! Wyniki badania Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju. Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent! Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań: Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku). Rak przełyku Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową. Najczęściej na raka przełyku chorują...

Taki rosół może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie chodzi o ten z kostki
AdobeStock
Newsy
Taki rosół może powodować raka. Nie chodzi o ten z kostki
Jeśli lubicie jadać rosół w ten sposób, lepiej szybko skończcie! Może się to dla was fatalnie skończyć!

Rosół to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków. Chętnie jadacie go pewnie z makaronem na niedzielny lub sobotni obiad. Rosół jest ogólnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Podaje się go przecież przy przeziębieniach, albo leczy nim infekcje. Okazuje się jednak, że jeden drobny szczegół, może uczynić rosół wręcz szkodliwym dla zdrowia! Dlaczego rosół może być niebezpieczny dla zdrowia? Chodzi przede wszystkim o jedzenie zbyt gorącego rosołu. Jeśli uwielbiacie gorący, parujący rosół, który jeszcze przed chwilą dosłownie wrzał w garnku, nie mamy dla was dobrych informacji. Jedzenie gorących potraw oraz picie gorących napojów, jest skorelowane ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku. To udowodnione przez naukowców! Okazuje się, że osoby, które uwielbiają picie gorącej kawy, bardzo ciepłej herbaty i gorących zup, mają znacznie wyższe ryzyko rozwoju nowotworu przełyku. Lepiej poczekać chwilę i zjeść rosół lub inną zupę, gdy lekko ostygną. Właściwość ta jest szczególnie zauważalna przy rosole. Przez warstwę tłuszczu na wierzchu zupy, trzyma on ciepło, wolniej stygnie i dłużej jest gorący. To z jednej strony pożądana właściwość, ale z drugiej może powodować, że będziecie sięgać po zbyt gorący rosół i szkodzić swojemu zdrowiu. Nie oznacza to, że musicie jeść jednak zimny rosół! Naukowcy mówią o granicy 60 stopni. Nie powinno się ogólnie jadać pokarmów cieplejszych niż 60 stopni Celsjusza. Pamiętajcie o tym sięgając po ciepłą zupę. Jak zrobić zdrowy rosół? Wiele osób twierdzi, że rosół to jeden z najzdrowszych pokarmów. Nie do końca tak jednak jest. Rosół faktycznie jest przydatny przy walce z przeziębieniem, gdy trzeba ogrzewać organizm, ale dla większości...

Półki sklepowe
Pixabay/Peggy cci
Newsy
Lekarze ostrzegają. Nadmiar tych produktów w diecie może powodować raka
Naukowcy odkryli, które produkty mogą się przyczyniać do powstawania raka prostaty!

Profilaktyka antynowotworowa jest bardzo ważna. Należy regularnie się badać, a z wiekiem częstotliwość badań powinna być coraz większa. Szczególnie w przypadku raka prostaty – mężczyźni, którzy skończyli 50 rok życia, znajdują się w grupie ryzyka i powinni się badać raz w roku! Poza badaniami niezwykle ważna jest zdrowia dieta, która pomoże ograniczyć szansę rozwinięcia się nowotworu. Najnowsze odkrycia naukowe wykazały, że rozwojowi raka prostaty sprzyjają bardzo popularne i często spożywane produkty! Na całym świecie stale prowadzone są badania nad rakiem. Naukowcy robią wszystko, co mogą by dowiedzieć się co prowadzi do pojawienia się nowotworu w organizmie i jak temu przeciwdziałać. Ostatnio doszli do zaskakujących wniosków. Okazało się, że na raka prostaty dużo częściej cierpią mężczyźni mieszkający w Stanach Zjednoczonych i Europie, natomiast o wiele rzadziej diagnozuje się go u mieszkańców Azji. Badacze zastanawiali się nad tym, skąd bierze się ta różnica. Doszli w końcu do wniosku, że to wszystko za sprawą… innej diety! Niezdrowa dieta Europejczyków Ludzie żyjący w krajach azjatyckich znani są z cieszenia się długim życiem w doskonałym zdrowiu. Zawdzięczają to przede wszystkim diecie, która składa się głównie z warzyw, ryżu i chudych ryb. Co ciekawe, mieszkańcy Azji, a zwłaszcza krajów Dalekiego Wschodu bardzo rzadko lub w ogóle nie spożywają mleka oraz przetworów mlecznych. Wszystko dlatego, że ich organizmy nie trawią w ogóle laktozy. Europejczycy nie mają takiego problemu, dlatego w Europie oraz Ameryce Północnej (w której mieszkają głównie potomkowie przybyszów z Europy) produkty mleczne są bardzo popularne. I właśnie one okazują się być jedną z przyczyn zachorowalności na raka prostaty! Badacze odkryli, że mleko i...

Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita
AdobeStock
Newsy
Macie ten objaw po jedzeniu? To może być oznaka raka jelita
Po zjedzeniu posiłku pojawia się u was ten charakterystyczny objaw? Lepiej go nie lekceważcie.

Rak jelit jest jednym z najczęstszych nowotworów w Polsce. Mimo iż przez dłuższy czas rozwija się w utajeniu i nie daje jakichkolwiek objawów, to daje pewien charakterystyczny symptom, który często jest bagatelizowany. Są nim wzdęcia. Na co jeszcze należy zwrócić szczególną uwagę? Charakterystyczny objaw raka jelit Według najnowszych danych Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2017 roku w Polsce na raka jelita grubego zachorowało 5073 kobiet oraz 5832 mężczyzn. Choroba ta dotyka najczęściej pacjentów po 60-tce, ale z roku na rok przybywa również o wiele młodszych pacjentów. Badania wykazały, że istnieje znaczne opóźnienie między momentem, w którym ludzie po raz pierwszy zauważą oznaki raka jelita grubego, a jego faktycznym rozpoznaniem. To opóźnienie może spowodować dalsze rozprzestrzenianie się raka na okrężnicę, co zmniejsza szanse na skuteczne leczenie. Jeżeli po jedzeniu zwykle pojawiają się u was wzdęcia, którym towarzyszy ból w dolnej części brzucha i dyskomfort, mogą być one objawem raka jelit. Jeśli sytuacja ta utrzymuje się dłużej niż miesiąc, konieczna jest wizyta u lekarza. Pozostałe objawy raka jelit Do innych objawów tego stanu należy również zaliczyć: utratę apetytu, chudnięcie bez wyraźnej przyczyny (co najmniej 5% masy ciała w okresie od sześciu do 12 miesięcy), luźne stolce lub trudności z oddawaniem stolca, krew w kale, biegunkę, nudności, wymioty, niewyjaśnione zmęczenie. Jeśli gazy i wzdęcia są związane z rakiem okrężnicy, zwykle są to późne objawy. Wzdęcia mogą również wystąpić w wyniku rozprzestrzeniania się raka do pobliskich węzłów chłonnych. Nie każde wzdęcie jest oznaką raka jelit Nie każde wzdęcie brzucha po jedzeniu musi...