Tradycyjne polskie gołąbki to podstawa naszej rodzimej kuchni. Danie to wymaga jednak czasu i nie robi się w przysłowiowe „5 minut”. Dzięki naszemu przepisowi możecie jednak znacznie skrócić czas przygotowywania tej potrawy. Wystarczy, że zamiast tradycyjnego mięsnego farszu użyjecie... gotowej kaszanki.

Przygotowanie takich gołąbków zamiast 2 godzin, zajmie wam połowę tego czasu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zawinąć gołąbki, a następnie włożyć je do piekarnika.

Składniki (na 8 sztuk):

  • główka kapusty
  • 600 gram kaszanki
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku
  • pół kostki rosołowej
  • ¾ szklanki wody

Przygotowanie:

Na początku myjemy kapustę i usuwamy z niej głąb. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wkładamy do niej kapustę. Parzymy ją, aż wierzchnie liście staną się miękkie. Delikatnie zdejmujemy poszczególne liście. Do naszych gołąbków potrzebujemy ich 8. Kilka przyda się nam do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem.

Pora, aby zająć się przygotowaniem farszu. Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie rumienimy na maśle lub oleju. Kaszankę przekładamy do miski a następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także:

Kiedy liście nieco ostygną, nakładamy w nie farsz i zawijamy szczelnie gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy licie kapusty, a następnie wykładamy na nie gołąbki.

W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy gołąbki. Na wierzch dania kładziemy liście kapusty i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Gołąbki należy piec przez około 40 minut w 180°C.

Smacznego!