Wydaje się, że placki ziemniaczane to typowo polska potrawa. Faktycznie, są bardzo popularne w naszym kraju. Okazuje się jednak, że plackami ziemniaczanymi zajadają się też inne narody. CO prawda, przygotowuje się je tam trochę inaczej, ale narodowe potrawy z tartych ziemniaków w innych krajach naprawdę przypominają nasze znane i lubiane placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane w innych krajach

W Wielkiej Brytanii bardzo znane są swego rodzaju placki ziemniaczane zwane „hash browns” przygotowywane z tartych drobno ziemniaków. Przypominają bardziej ciasteczka ziemniaczane niż placki ziemniaczane, ale są podobne. Jada się je bardzo często na śniadanie.

W kuchni żydowskiej placki ziemniaczane znane są pod nazwą Latkes. Przygotowuje się je tak samo, jak znane wam plaski ziemniaczane.

Na Ukrainie i Białorusi też jada się placki ziemniaczane. Tam nazywają się one „deruny” lub „draniki”. Placki ziemniaczane znane są też dalej na wschód: w Rosji. Przygotowuje się je tam w ciekawy sposób. Poznajcie placki ziemniaczane po rosyjsku.

Zobacz także:

Placki ziemniaczane po rosyjsku

Placki ziemniaczane w wersji po rosyjsku nie są jadane z cukrem i śmietaną. Dodaje się do nich jeden składnik, który czyni przepis naprawdę sycącym. Do placków ziemniaczanych po rosyjsku dodaje się bowiem… mielone mięso! Taka modyfikacja przepisu na placki zadowoli każdego mięsożercę. Mają one naprawdę ciekawy smak!

Składniki na placki ziemniaczane po rosyjsku

  • Kilogram ziemniaków
  • Pół kilograma mięsa mielonego
  • Olej do smażenia
  • 2 cebule
  • Jajko
  • Ok. 100 g mąki (w zależności od rodzaju ziemniaków)
  • Sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie placków ziemniaczanych po rosyjsku

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodajcie do ziemniaków jajko, sól, mąkę i wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Zetrzyjcie na tarce cebulę, wymieszajcie ją z mięsem. Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą i majerankiem.
  4. Na rozgrzaną patelnię wylejcie porcję masy ziemniaczanej. Nałóżcie na nią porcję farszu mięsnego i wylejcie kolejna porcje ziemniaków.
  5. Usmażcie placki z obydwu stron.