Placki ziemniaczane po rosyjsku przepis
Newsy

Pyszne placki ziemniaczane po rosyjsku. Te przepis trzeba wypróbować

Placki ziemniaczane po rosyjsku zaskakują swoim smakiem. Zawierają 1 składnik, którego nigdy nie dodawaliście do tej potrawy.

Wydaje się, że placki ziemniaczane to typowo polska potrawa. Faktycznie, są bardzo popularne w naszym kraju. Okazuje się jednak, że plackami ziemniaczanymi zajadają się też inne narody. CO prawda, przygotowuje się je tam trochę inaczej, ale narodowe potrawy z tartych ziemniaków w innych krajach naprawdę przypominają nasze znane i lubiane placki ziemniaczane.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Placki ziemniaczane w innych krajach

W Wielkiej Brytanii bardzo znane są swego rodzaju placki ziemniaczane zwane „hash browns” przygotowywane z tartych drobno ziemniaków. Przypominają bardziej ciasteczka ziemniaczane niż placki ziemniaczane, ale są podobne. Jada się je bardzo często na śniadanie.

W kuchni żydowskiej placki ziemniaczane znane są pod nazwą Latkes. Przygotowuje się je tak samo, jak znane wam plaski ziemniaczane.

Na Ukrainie i Białorusi też jada się placki ziemniaczane. Tam nazywają się one „deruny” lub „draniki”. Placki ziemniaczane znane są też dalej na wschód: w Rosji. Przygotowuje się je tam w ciekawy sposób. Poznajcie placki ziemniaczane po rosyjsku.

Placki ziemniaczane po rosyjsku

Placki ziemniaczane w wersji po rosyjsku nie są jadane z cukrem i śmietaną. Dodaje się do nich jeden składnik, który czyni przepis naprawdę sycącym. Do placków ziemniaczanych po rosyjsku dodaje się bowiem… mielone mięso! Taka modyfikacja przepisu na placki zadowoli każdego mięsożercę. Mają one naprawdę ciekawy smak!

Składniki na placki ziemniaczane po rosyjsku

  • Kilogram ziemniaków
  • Pół kilograma mięsa mielonego
  • Olej do smażenia
  • 2 cebule
  • Jajko
  • Ok. 100 g mąki (w zależności od rodzaju ziemniaków)
  • Sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie placków ziemniaczanych po rosyjsku

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodajcie do ziemniaków jajko, sól, mąkę i wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Zetrzyjcie na tarce cebulę, wymieszajcie ją z mięsem. Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą i majerankiem.
  4. Na rozgrzaną patelnię wylejcie porcję masy ziemniaczanej. Nałóżcie na nią porcję farszu mięsnego i wylejcie kolejna porcje ziemniaków.
  5. Usmażcie placki z obydwu stron.
placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
Genialna sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o 1 szczególe
Nie znamy nikogo, kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Zwłaszcza takimi, które chrupią w ustach przy jedzeniu!

Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława. Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków.  Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach? Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy. Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu. To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju . Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za...

Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Ilu kucharzy, tyle przepisów na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Znany polski kucharz dodaje do nich coś nietypowego.

Jakub Kuroń jest ostatnio jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Swoją miłość do gotowania odziedziczył po swoim ojcu, Macieju, który także był kucharzem. Przepisy Jakuba Kuronia zachwycają swoją prostotą, a składniki do ich przygotowania większość z nas zawsze ma pod ręką. Nie oznacza to jednak, że nie wkrada się do nich czasem nutka oryginalności. Jak w przypadku placków ziemniaczanych, o których zaraz przeczytacie. Placki ziemniaczane to przysmak Polaków Polacy wprost uwielbiają placki ziemniaczane. To nie tylko proste, ale też bardzo smaczne danie, które świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielna potrawa. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Kucharz dodaje do masy ziemniaczanej pewien bardzo nietypowy składnik. Chodzi o kozi ser: Coś czuję, że placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonym łososiem, musicie przyznać, że brzmi to dobrze. Większość z was przytakuje i bardzo mnie to cieszy, bo mam dla Was kolejną kulinarną inspiracje. Tym razem jest to pomysł na wytrawne, chrupiące placki z dodatkiem wędzonego łososia. Do ciasta dodałem również solidną porcję żółtego sera. Ja użyłem twardego koziego sera, ale śmiało może być to ser z mleka krowiego np. gouda, ementaler czy cheddar. Dzięki temu dodatkowi placki są jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne - mówi o swoim przepisie Kuroń. Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem Do przygotowania placków ziemniaczanych z przepisu Jakuba Kuronia, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 700 g ziemniaków np. odmiany bryza 1 mała cebula 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste...

Placki ziemniaczane z marchwią
Newsy
Dodajcie do masy na placki ziemniaczane to warzywo. Będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze
Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić placków ziemniaczanych w ten sposób, dużo traciliście!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przygotowujecie je z tartych ziemniaków i podajecie z różnymi dodatkami. Czy wpadliście na to, że do masy oprócz ziemniaków, można dodać jeszcze jedno warzywo, które podkręci wygląd i smak placków ziemniaczanych, a na dodatek sprawi, że będą zdrowsze? Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane smakują wielu pokoleniom. Zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i seniorzy i najmłodsi. Zazwyczaj w masie na placki ziemniaczane znajdziecie: Tarte ziemniaki Jajko Odrobinę mąki Cebulę Sól To konieczne dodatki do placków ziemniaczanych. Czasami, jeśli chcecie podać je w wersji na słodko, możecie pominąć dodatek cebuli do placków ziemniaczanych. Jeśli macie zamiar jeść placki w wytrawnej wersji, koniecznie ją dodajcie, bo nadaje ona aromatu plackom ziemniaczanym. Nietypowe warzywo w plackach ziemniaczanych Oprócz ziemniaków i cebuli, do placków ziemniaczanych możecie dodać jeszcze… tartą marchewkę! Na pewno wiecie, że jest ona bardzo zdrowa, ale przy próbowaliście przemycić ją kiedyś w plackach ziemniaczanych? Placki ziemniaczane z marchewką będą miały piękny złocisty kolor, który zaintryguje waszych domowników lub gości. To nie jedyna zaleta dodawania marchewki do placków ziemniaczanych. Nadaje ona wyjątkowego smaku potrawie! Dzięki dodatkowi marchewki, placki ziemniaczane są delikatnie słodsze i trochę bardziej chrupiące. Dodając do placków marchewkę, zwiększacie też objętość potrawy, nie zwiększając za bardzo jej kaloryczności! Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki są więc też trochę mniej tuczące. Marchewka w plackach ziemniaczanych to też oczywiście dodatkowa porcja witamin. Pewnie wiecie, że trzeba jeść codziennie co najmniej 5 porcji warzyw i...

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane
Adobe Stock/Gotujmy.pl
Newsy
Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki ziemniaczane? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. Od razu rzuci wam się w oczy
Wybór ziemniaków do placków ziemniaczanych, musi być przemyślany. Bez tego wasze placki nie będą smakowały tak, jak należy.

Stare kulinarne prawidło mówi wprost – jeśli dysponujecie dobrymi składnikami, z pewnością ugotujecie dobre danie. Nie inaczej jest z plackami ziemniaczanymi. Ukochane przez wszystkich danie, które jak Polska długa i szeroka je się ze śmietaną wymaga dobrego surowca. Chodzi więc o odpowiedni dobór ziemniaków, które potem zetrzecie na tarce. Jakie kartofle więc wybrać podczas zakupów na targu? Jakich ziemniaków unikać podczas przygotowania placków? Jeśli traficie na zbyt słodką odmianę, placki nie będą smakowały tak jak należy. Być może przypadną co najwyżej do gustu tym, którzy lubią eksperymenty z jedzeniem placków na słodko. Nie ma mowy o udanych plackach ziemniaczanych z wodnistych ziemniaków. Dlatego też placków zwykło się nie przygotowywać choćby z młodych ziemniaków. Co prawda, sprytne gospodynie po starciu takich ziemniaków odsączają wodę i z powrotem wrzucają do placków skrobię, ale nawet taki patent nie zastąpi dobrych, zwartych ziemniaków. Jakie więc ziemniaki wybrać do smażenia placków ziemniaczanych. Spróbujemy pomóc wam w poszerzeniu wiedzy w tym zakresie. Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane? Najprościej byłoby powiedzieć, że do placków konieczne będą ziemniaki typu B. Ani nie za bardzo mączyste, ani nie wodniste. Ziemniaki typu B to tak zwany typ ogólnoużytkowy, o średniej twardości, który po starciu na tarce, nie rozpadnie się podczas smażenia. Tego rodzaju odmiany będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku po usmażeniu. Jednak sama literka „B” niewiele większości osób mówi. O jakich więc kartoflach mowa? Ziemniaki typu B to między innymi takie odmiany jak flaming, irga, sante czy orlik i irys. Nazwy pomogą wam w...