Zupa z buraków – na takie zestawienie dla większości z was prawdopodobnie istnieje tylko jedna odpowiedź. Barszcz czerwony.

To prawda, barszcz czerwony czy też barszcz ukraiński, to najbardziej klasyczny przepis na buraczaną zupę.

Z tego wspaniałego czerwonego warzywa można wyczarować jeszcze inne cuda. Takie jak choćby zupa krem.

Dieta pana Tomka

Wie coś o tym Tomasz Sekielski. Reporter i dziennikarz śledczy, znany ostatnio z filmów dotyczących wypaczeń i nieprawidłowości w kościele katolickim, schudł aż 90 kg. Niebywałe.

Zobacz także:

Tak wielka metamorfoza oczywiście w dużej mierze wynika z przeprowadzonej operacji zmniejszenia żołądka.

Oprócz tego, Sekielski musiał znieść sporo wyrzeczeń i zmienić swoje dotychczasowe żywieniowe zwyczaje.

Jedną ze zmian było wprowadzenie znacznie zdrowszych posiłków. Takich jak choćby wspomniana zupa krem z buraków.

Zobaczcie sami, jak zajadał ją nie tak dawno pan Tomek:

Przepis na zupę krem z buraków

Składniki:

  • 50 dag buraków czerwonych
  • 20 dag marchwi
  • 1 pietruszka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • Papryka czerwona
  • Puszka pomidorów
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka pestek z dyni
  • Opcjonalnie – łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki, marchew i pietruszkę obierzcie.
  2. Obrane warzywa ugotujcie do miękkości.
  3. Pokrojoną paprykę, cebulę i jabłka podsmażcie na oliwie.
  4. Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie w malakserze lub za pomocą blendera.
  5. Doprawcie całość solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  6. Podawajcie posypane pestkami z dyni i opcjonalnie z kleksem jogurtu naturalnego.
  7. Smacznego!