Polacy wciąż jedzą za mało warzyw. Sytuacja wygląda trochę lepiej w lato, kiedy pod dostatkiem nowalijek i warzywa na targach robią się trochę tańsze. Świetnym pomysłem na przemycenie do diety warzyw jest przygotowanie tej wiosennej tarty. Prezentuje się bardzo wykwintnie, ale powstała z prostych składników. Zróbcie ją i zaskoczcie bliskich.
Przepis na wiosenną tartę warzywną
Tarta warzywna to dobra przekąska, deser dla osób, które nie przepadają za słodkościami albo kolacja. Na ciepło nada się nawet na obiad w upalny dzień, kiedy nie chce się jeść ciężkich mięs i kotletów. Wypróbujcie ten ciekawy przepis.
Składniki na tartę warzywną
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- ok. 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
Zobacz także:
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 jajo
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g mozzarelli (ok. 1 kulka)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie wiosennej tarty warzywnej
- Zróbcie kruche ciasto: na stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę. Dodajcie zimne masło.
- Zróbcie w mące mały dołek i dodajcie żółtko.
- Mieszajcie składniki nożem krojąc delikatnie masło, żeby składniki nie ogrzały się od ciepła waszych dłoni. Dodajcie ok. ¼ wody i szczyptę soli.
- Gdy składniki wymieszają się już trochę, a masło będzie pokrojone na małe kawałeczki, weźcie ciasto w dłonie i ugniatajcie ja przez chwile szybkimi i sprawnymi ruchami.
- Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Marchewkę i cukinie umyjcie.
- Pokrójcie marchew i cukinie w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski powinny być bardzo cienkie.
- Zasypcie paski łyżeczką soli i zostawcie na pół godziny.
- Jajo wymieszajcie ze śmietanką. Dodajcie rozerwaną na kawałki w palcach mozzarellę.
- Doprawcie śmietanę przyprawami.
- Ciasto włóżcie do foremki na tartę. Wyklejcie nim foremkę. Nakłujcie ciasto widelcem w kilku miejscach. Włóżcie do lodówki na co najmniej 15 minut. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni.
- Upieczcie ciasto przez ok. 20 minut.
- Warzywa osuszcie na ręczniku kuchennym. Na ciasto, które się podpiekło wylejcie masę śmietanową z serem. Wyłóżcie warzywa zawijając je w kółka.
- Zapieczcie w 170 stopniach przez ok. 45 minut.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: