Dla wielu osób idealnym wspomnieniem dzieciństwa jest zapach chleba, jaki unosił się po domu. Kromka świeżego chleba z odrobiną masła to wręcz niebo w gębie, smak nie do podrobienia.

Wbrew pozorom przygotowanie własnego bochenka chleba nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i zaskoczcie bliskich podczas wielkanocnego śniadania.

Chleb żytni

Przygotowanie chleba kojarzy się głównie ze sporą ilością pracy i trudem, dlatego też większość osób decyduje się na zakup pieczywa w piekarni czy sklepie.

Nic bardziej mylnego! Przygotujcie chleb żytni z poniższego przepisu, a nigdy więcej nie wstąpicie do piekarni.

Zobacz także:

Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a smak jest nie do podrobienia. Taki bochenek idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania.

Przepis na szybki i prosty chleb żytni

Składniki:

  • 450 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 8 g soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 g słodu jęczmiennego
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania

Przygotowanie:

  1. Do letniej wody dodajcie pokruszone świeże drożdże oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek i odstawcie na chwilę do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski przesiejcie mąkę żytnią chlebową. Dodajcie do niej słód jęczmienny oraz sól. Wymieszajcie suche składniki. Następnie wlejcie wodę z drożdżami, oliwę i za pomocą miksera całość mieszajcie przez około 10 minut.
  3. Miskę z ciastem na chleb przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie do ciepłego miejsca do podwojenia swojej objętości na około godzinę.
  4. Po upływie danego czasu, przełóżcie ciasto do podłużnej foremki. Wierzch delikatnie wyrównajcie za pomocą łyżki lub szpatułki zwilżoną wodą. Na koniec chleb posypcie gruboziarnistą solą i odstawcie ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z wodą, a także nagrzejcie go do temperatury 220 stopni. 
  6. Formę z chlebem wstawcie do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczcie przez 35 minut.
  7. Gdy chleb będzie upieczony, wyjmijcie go z blachy. Bochenek spryskajcie wodą oraz pozostawcie na kratce do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!