Obecny czas to nie tylko pandemia wirusa COVID-19. Oprócz koronawirusa, który przewrócił nasze życie do góry nogami, dalej musimy uważać na inne choroby, infekcje i wirusy.
Jak co roku, na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną, swoje żniwo zbiera grypa. Jak sobie z nią radzić? Oczywiście rozwiązaniem jest szczepienie. Warto jednak zadbać o wzmocnienie swojego układu odpornościowego.
Sposobów na to jest bez liku. Od spożywania świeżego czosnku, aż do różnego rodzaju syropów z cytryną, miodem czy imbirem. Ważnym elementem jest także prowadzenie aktywnego trybu życia z nieodzownymi spacerami na świeżym powietrzu i obowiązkowym codziennym ruchem.
Oprócz tego, na pewno nie zaszkodzi wypróbować kilku innych metod. Dzisiaj proponujemy wam nieco egzotyczny sposób na wzmocnienie odporności pochodzący z dalekich Indii.
Zobacz także:
Będzie to sok na bazie kurkumy, imbiru, miodu, ostrej papryki i amli. Na pewno zwróciliście uwagę na tę ostatnią nazwę. Amla to nic innego jak agrest indyjski. Dość rzadka w Polsce roślina ma jednak niezwykłe właściwości. Często wykorzystuje się ją do walki ze zbędnymi kilogramami.
Warto poszukać olejku, syropu lub proszku z amli w dobrych sklepach zielarskich i na własnej skórze wypróbować jego zdrowotne działanie.
Teraz pora już na obiecany przepis na indyjski sok na odporność. Czego będziecie potrzebowali? Rzućcie okiem na listę składników:
Składniki:
- 25 dag kurkumy
- 20 dag owoców amli
- 10 dag imbiru
- Kilka łyżeczek miodu do smaku
- Szczypta papryki ostrej lub chilli
Przygotowanie:
- Ścieramy na tarce wszystkie składniki.
- Miksujemy całość z dodatkiem wody w blenderze, a następnie odcedzamy powstały sok.
- Dodajemy miód i paprykę do smaku.
- Sok podajemy w bardzo małych ilościach – jego smak jest niezwykle ostry i intensywny!