sok z imbiru, kurkumy i amli
Adobe Stock
Newsy

Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności? Spróbuj tego soku już dziś. Wszystkie składniki masz pod ręką

Odporność to słowo-klucz w trakcie sezonu grypowo-przeziębieniowego. Bez odporności nasz organizm będzie wystawiony na ciężką próbę. Jak wzmacniać swój system immunologiczny?
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Obecny czas to nie tylko pandemia wirusa COVID-19. Oprócz koronawirusa, który przewrócił nasze życie do góry nogami, dalej musimy uważać na inne choroby, infekcje i wirusy.

Jak co roku, na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną, swoje żniwo zbiera grypa. Jak sobie z nią radzić? Oczywiście rozwiązaniem jest szczepienie. Warto jednak zadbać o wzmocnienie swojego układu odpornościowego.

Sposobów na to jest bez liku. Od spożywania świeżego czosnku, aż do różnego rodzaju syropów z cytryną, miodem czy imbirem. Ważnym elementem jest także prowadzenie aktywnego trybu życia z nieodzownymi spacerami na świeżym powietrzu i obowiązkowym codziennym ruchem.

Oprócz tego, na pewno nie zaszkodzi wypróbować kilku innych metod. Dzisiaj proponujemy wam nieco egzotyczny sposób na wzmocnienie odporności pochodzący z dalekich Indii.

Będzie to sok na bazie kurkumy, imbiru, miodu, ostrej papryki i amli. Na pewno zwróciliście uwagę na tę ostatnią nazwę. Amla to nic innego jak agrest indyjski. Dość rzadka w Polsce roślina ma jednak niezwykłe właściwości. Często wykorzystuje się ją do walki ze zbędnymi kilogramami.

Warto poszukać olejku, syropu lub proszku z amli w dobrych sklepach zielarskich i na własnej skórze wypróbować jego zdrowotne działanie.

Teraz pora już na obiecany przepis na indyjski sok na odporność. Czego będziecie potrzebowali? Rzućcie okiem na listę składników:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 25 dag kurkumy
  • 20 dag owoców amli
  • 10 dag imbiru
  • Kilka łyżeczek miodu do smaku
  • Szczypta papryki ostrej lub chilli

Przygotowanie:

  • Ścieramy na tarce wszystkie składniki.
  • Miksujemy całość  z dodatkiem wody w blenderze, a następnie odcedzamy powstały sok.
  • Dodajemy miód i paprykę do smaku.
  • Sok podajemy w bardzo małych ilościach – jego smak jest niezwykle ostry i intensywny!
Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Przeczytaj
Syrop z miodem i imbirem
Flickr/mimiczoko
Newsy Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach
Syrop imbirowy z miodem i kurkumą pomoże nawet w męczącym kaszlu. Siła jego składników oczyszcza płuca i pozwoli ci swobodnie oddychać
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Choroba, której skutkiem jest kaszel, nie daje ci spokoju? Spróbuj przygotować syrop imbirowy. Nie tylko się rozgrzejesz, ale skutecznie zabijesz wszystkie zarazki powodujące przeziębienie. Łatwy i skuteczny Przepis na syrop imbirowy jest przetestowany i bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy kilka minut i będziesz zdrowy całą zimę! Pierwsze objawy choroby można szybko zatrzymać. Nie potrzebujesz sięgania po tabletki i obciążania nimi wątroby. Gorący napar nie tylko rozprawi się z infekcją, ale także leczy kaszel, oczyszcza płuca i oskrzela ze śluzu. Dzięki niemu złagodzisz pierwsze objawy przeziębienia. Dobrze, jeśli zażyjesz go dwa razy w ciągu dnia. Najlepiej po śniadaniu i tuż przez snem! Błyskawiczna ulga Efektem syropu imbirowego z miodem i kurkumą jest natychmiastowe odczucie uzdrowienia. Wystarczy zaledwie doba, żebyś poczuł widoczną różnicę. Dzięki zawartości witamin i licznych składników odżywczych imbir jest perfekcyjnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła i gorączki. Herbatę imbirową dostaniesz w każdym większym sklepie spożywczym. Równie dobrze możesz zrobić syrop imbirowy, samodzielnie w domu. Poprawi ukrwienie i zmniejszy ryzyko chorób układu krążenia! W końcu imbir rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym wpływa na ukrwienie całego organizmu.  Masz zimne dłonie i stopy? Spróbuj imbiru. Rozgrzewa całe kończyny! Najbardziej znaną zaletą imbiru jest wspomaganie odporności. Wszystkie olejki eteryczne w nim zawarte wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc go przez różnymi chorobami. Dbanie i ciepło stóp i dłoni ma tu duże znaczenie! Skuteczna walka z zaparciami Imbir poprawi też trawienie, wpływając w pozytywny sposób na pracę żołądka i jelit. Pozwoli wam się swobodnie...

Przeczytaj
Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...

Przeczytaj
przeziębienie domowe sposoby
AdobeStock
Przepisy Wypij to NA CZCZO, a choroba cię nie dopadnie! Składniki masz w lodówce!
Przyszła jesień i czujesz się osłabiona? Wypróbuj ten przepis na prawdziwą bombę witaminową - domowy sok na wzmocnienie odporności!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny! Domowe soki na wzmocnienie odporności Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień. Domowy sok na odporność – przepis Do przygotowania tego soku potrzebujecie: 2-3 garści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 2 łodygi selera Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka. I gotowe!

Przeczytaj