sok z imbiru, kurkumy i amli
Adobe Stock
Newsy

Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności? Spróbuj tego soku już dziś. Wszystkie składniki masz pod ręką

Odporność to słowo-klucz w trakcie sezonu grypowo-przeziębieniowego. Bez odporności nasz organizm będzie wystawiony na ciężką próbę. Jak wzmacniać swój system immunologiczny?

Obecny czas to nie tylko pandemia wirusa COVID-19. Oprócz koronawirusa, który przewrócił nasze życie do góry nogami, dalej musimy uważać na inne choroby, infekcje i wirusy.

Jak co roku, na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną, swoje żniwo zbiera grypa. Jak sobie z nią radzić? Oczywiście rozwiązaniem jest szczepienie. Warto jednak zadbać o wzmocnienie swojego układu odpornościowego.

Sposobów na to jest bez liku. Od spożywania świeżego czosnku, aż do różnego rodzaju syropów z cytryną, miodem czy imbirem. Ważnym elementem jest także prowadzenie aktywnego trybu życia z nieodzownymi spacerami na świeżym powietrzu i obowiązkowym codziennym ruchem.

Oprócz tego, na pewno nie zaszkodzi wypróbować kilku innych metod. Dzisiaj proponujemy wam nieco egzotyczny sposób na wzmocnienie odporności pochodzący z dalekich Indii.

Będzie to sok na bazie kurkumy, imbiru, miodu, ostrej papryki i amli. Na pewno zwróciliście uwagę na tę ostatnią nazwę. Amla to nic innego jak agrest indyjski. Dość rzadka w Polsce roślina ma jednak niezwykłe właściwości. Często wykorzystuje się ją do walki ze zbędnymi kilogramami.

Warto poszukać olejku, syropu lub proszku z amli w dobrych sklepach zielarskich i na własnej skórze wypróbować jego zdrowotne działanie.

Teraz pora już na obiecany przepis na indyjski sok na odporność. Czego będziecie potrzebowali? Rzućcie okiem na listę składników:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 25 dag kurkumy
  • 20 dag owoców amli
  • 10 dag imbiru
  • Kilka łyżeczek miodu do smaku
  • Szczypta papryki ostrej lub chilli

Przygotowanie:

  • Ścieramy na tarce wszystkie składniki.
  • Miksujemy całość  z dodatkiem wody w blenderze, a następnie odcedzamy powstały sok.
  • Dodajemy miód i paprykę do smaku.
  • Sok podajemy w bardzo małych ilościach – jego smak jest niezwykle ostry i intensywny!
Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
Sposób na chrupiącą skórkę na pieczonym mięsie jest tylko jeden. Potrzebujecie trzech składników, a pieczona skórka na kurczaku lub pieczeni będzie chrupiąca i przepyszna. To najlepsza glazura do mięsa.

Idealne mięso pieczone? Takie, które jest miękkie i soczyste wewnątrz, ale ma chrupiącą skórkę na zewnątrz. Jest wiele sposobów osiągania chrupiącej skórki na mięsie, ale większość z nich opiera się na dostosowaniu sposobu pieczenia . W tym przypadku wystarczy prosta mikstura z trzech łatwo dostępnych składników. Metodę możecie zastosować do zrobienia kurczaka, wieprzowiny i innych mięs. Sposób na chrupiącą skórkę Żeby skórka na mięsie była chrupiąca , musi być przede wszystkim podpieczona. Na pewno będziecie potrzebowali więc piekarnika nastawionego na dość dużą moc. Możecie też wykorzystać grill, szczególnie teraz, w letnim sezonie. Najlepszym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki na każdym mięsie jest posmarowanie go pod koniec pieczenia marynatą, która zawiera w sobie cukier. Dzięki temu na mięsie pod wpływem ciepła powstaje pyszna glazura z karmelizowanego cukru . Zamiast cukru możecie skorzystać też z substancji, które go zawierają: Miodu Syropu klonowego Melasy Brązowego cukru. Przyprawy do pieczonego mięsa Dobrze, jeśli skórka oprócz chrupkości ma oczywiście pyszny smak. Samo mięso nie wystarcza, trzeba użyć dobrych przypraw. Proponujemy dobrać przyprawy do typu mięsa , który pieczecie. Bezpiecznym wyborem, który zawsze się sprawdza, jest dodatek: Słodkiej papryki Ostrej papryki Ziół prowansalskich Oregano Bazylii Rozmarynu Przyprawy curry Pieprzu Kurkumy. Mikstura do powstania chrupiącej skórki na mięsie Możecie oczywiście skomponować własną miksturę, mieszając syrop cukrowy z wybranymi przyprawami. Mamy jednak o wiele smaczniejszą propozycję. Zmieszajcie te składniki: Łyżkę miodu 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki...

zielony koktajl.
Flickr
Newsy
Ten pyszny koktajl to prawdziwa bomba dla zdrowia. Pijcie go regularnie a wasz brzuch będzie płaski jak deska
Szukacie pomysłu na zrzucenie brzuszka po długiej i mroźnej zimie? Dobrym sposobem będzie regularne picie tego zielonego koktajlu.

Zima sprzyja tłustszej i treściwszej diecie. Wiele osób po upływie grudnia, stycznia i lutego, wita się z wiosną, mając kilka kilogramów więcej. Nic w tym dziwnego, że wiele z was szuka szybkich możliwości szybkiego zrzucenia zbędnego balastu. Mamy na to rozwiązanie. Zielony koktajl to sposób na walkę z kilogramami i wzdęty brzuch Jest nim prawdziwa bomba dla waszego zdrowia – pyszny, zielony koktajl, który należy pić regularnie. Oprócz pomocy w odchudzaniu, jego picie pozwoli na uniknięcie problemu z wzdęciami. Nieraz na pewno na własnej skórze poczuliście tę przykrą dolegliwość. Wzdęty brzuch pęcznieje z minuty na minutę z samego rana? Czas na działanie. Tego typu problemy mogą być związane z brakiem dostatecznego nawodnienia organizmu, a także ze spożywanej w zbyt dużych ilościach soli. Picie zielonego koktajlu nie tylko pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami, ale także pozwoli wam na przyspieszenie pracy waszego metabolizmu i pozbycie się z organizmu nadmiaru toksyn. Wszystko to za sprawą wspaniałych, różnorakich prozdrowotnych właściwości poszczególnych składników naszego koktajlu. Ogórek – pomoże w nawodnieniu organizmu Kurkuma – ma działanie przeciwzapalne Seler naciowy – wykazuje działanie moczopędne Imbir – przyspieszy przemianę materii Ananas – wspiera odchudzanie Szpinak – łagodzi objawy zdenerwowania Przepis na prozdrowotny zielony koktajl Składniki: 1 ogórek 20 dag szpinaku 2 łodygi selera naciowego 20 dag ananasa 1 limonka lub mała cytryna 1 cm kawałek świeżej kurkumy (lub 1 łyżeczka sproszkowanej) 1 cm świeżego imbiru Przygotowanie: Ogórek umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Łodygi selera oczyśćcie. Ananasa...

 Zróbcie dzbanek tej herbaty i popijajcie przez cały dzień. Doskonale oczyszcza cały organizm
unsplash.com/@mattseymour
Newsy
Zróbcie dzbanek tej herbaty i popijajcie przez cały dzień. Doskonale oczyszcza cały organizm
Szukacie ulgi dla żołądka po świętach? Przygotujcie smaczny, oczyszczający napar z naturalnych składników!

Niestety, konsekwencje beztroskiego obżarstwa to ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności w żołądku i inne nieprzyjemne objawy. By je nieco złagodzić, warto sięgnąć po naturalne rozwiązania. W aptekach jest sporo polecanych preparatów na przejedzenie, ale większość z nich opiera się na naturalnych składnikach – po co więc kupować tabletki, jeśli można przygotować oczyszczający napar samodzielnie w domu? Poznajcie przepis na świetny napój, który przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie! Właściwości oczyszczającego naparu Poniżej podajemy wam przepis na napar, który opiera się na cytrynie i imbirze – składnikach znanych ze swoich leczniczych właściwości. Dodajcie do naparu nieco kurkumy, miodu i pieprzu, a szybko odczujecie jego dobroczynny wpływ na organizm: Lepsze trawienie Oczyszczanie z toksyn Wspomaganie układu odpornościowego Równowaga pH w organizmie Wyrównanie ciśnienia krwi Przyśpieszenie metabolizmu Ponadto, wszystkie składniki naparu mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Przepis na oczyszczający napar z cytryny i imbiru Do przygotowania tego zdrowego i oczyszczającego naparu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 cytryny Świeży korzeń imbiru Kurkuma Pieprz cayenne lub czarny pieprz 2 łyżki miodu Przygotowanie: Umyjcie cytryny i obierzcie korzeń imbiru. Pokrójcie w plastry. Do niewielkiego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączcie podgrzewanie i włóżcie do garnka pokrojone cytryny, korzeń imbir, łyżeczkę kurkumy i opcjonalnie szczyptę ostrego pieprzu (wówczas napar będzie jeszcze bardziej rozgrzewający i oczyszczający). Wymieszajcie i odstawcie na 30 minut. Po tym czasie wymieszajcie napar jeszcze raz. Możecie wypić...

Doprawiacie schabowego przed czy po ubijaniu? Jedna z metod jest o wiele lepsza i podkręca jego smak
Adobe Stock
Newsy
Doprawiacie schabowego przed czy po ubijaniu? Jedna z metod jest o wiele lepsza i podkręca jego smak
Na dobrego schabowego składa się kilka rzeczy - w tym sposób jego przyprawiania! A wy dajecie przyprawy przed, czy po ubijaniu kotletów?

Sekret smacznych kotletów tkwi w kilku prostych czynnościach. Jeżeli będziecie ich przestrzegać, to wasze kotlety schabowe zawsze wyjdą smaczne! Dowiedzcie się, kiedy doprawiać schabowego, by wyszedł idealny oraz poznajcie kilka innych pomocnych wskazówek. Jak zrobić idealne schabowe? Do zrobienia dobrych schabowych wystarczy kilka porad, dzięki którym kotlety zawsze wyjdą przepyszne. Zebraliśmy je poniżej: Panierka – złota, chrupiąca panierka to wizytówka smacznych schabowych! By wyszła bardziej delikatna, możecie użyć więcej jajka. Wystarczy najpierw zamoczyć kotlet w jajku, następnie w mące i ponownie w jajku. Możecie także wypróbować panierki z płatków kukurydzianych albo mąki gryczanej. Spróbujcie też dodać do niej nieco przypraw, na przykład ostrej papryki. Pikantna panierka będzie ciekawą odmianą! Marynata – sekretem każdego soczystego mięsa jest dobra marynata i… czas! Musi ono leżeć w niej odpowiednio długo, by całe przeszło przyprawami. Najlepiej marynować kotlety całą noc. Przyprawy – większość z was pewnie doprawia kotlety jedynie solą i pieprzem. Warto jednak wypróbować inne przyprawy, które nadadzą schabowym ciekawego smaku. Następnym razem poeksperymentujcie i dodajcie do nich na przykład oregano i curry. Wyjdą bardzo smaczne! Kiedy doprawiać kotlety schabowe? Poza tym, jak przyprawiać schabowe, ważne jest także to, kiedy to robić! Być może najpierw za pomocą tłuczka ubijacie kotlety, a dopiero później dodajecie przyprawy. To błąd! Należy najpierw posolić i przyprawić schabowe, a dopiero później rozbić je tłuczkiem. Wiedzieliście, że ta metoda jest o wiele lepsza dla wydobycia ich smaku?