sok z imbiru, kurkumy i amli
Adobe Stock
Newsy

Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności? Spróbuj tego soku już dziś. Wszystkie składniki masz pod ręką

Odporność to słowo-klucz w trakcie sezonu grypowo-przeziębieniowego. Bez odporności nasz organizm będzie wystawiony na ciężką próbę. Jak wzmacniać swój system immunologiczny?

Obecny czas to nie tylko pandemia wirusa COVID-19. Oprócz koronawirusa, który przewrócił nasze życie do góry nogami, dalej musimy uważać na inne choroby, infekcje i wirusy.

Jak co roku, na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną, swoje żniwo zbiera grypa. Jak sobie z nią radzić? Oczywiście rozwiązaniem jest szczepienie. Warto jednak zadbać o wzmocnienie swojego układu odpornościowego.

Sposobów na to jest bez liku. Od spożywania świeżego czosnku, aż do różnego rodzaju syropów z cytryną, miodem czy imbirem. Ważnym elementem jest także prowadzenie aktywnego trybu życia z nieodzownymi spacerami na świeżym powietrzu i obowiązkowym codziennym ruchem.

Oprócz tego, na pewno nie zaszkodzi wypróbować kilku innych metod. Dzisiaj proponujemy wam nieco egzotyczny sposób na wzmocnienie odporności pochodzący z dalekich Indii.

Będzie to sok na bazie kurkumy, imbiru, miodu, ostrej papryki i amli. Na pewno zwróciliście uwagę na tę ostatnią nazwę. Amla to nic innego jak agrest indyjski. Dość rzadka w Polsce roślina ma jednak niezwykłe właściwości. Często wykorzystuje się ją do walki ze zbędnymi kilogramami.

Warto poszukać olejku, syropu lub proszku z amli w dobrych sklepach zielarskich i na własnej skórze wypróbować jego zdrowotne działanie.

Teraz pora już na obiecany przepis na indyjski sok na odporność. Czego będziecie potrzebowali? Rzućcie okiem na listę składników:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 25 dag kurkumy
  • 20 dag owoców amli
  • 10 dag imbiru
  • Kilka łyżeczek miodu do smaku
  • Szczypta papryki ostrej lub chilli

Przygotowanie:

  • Ścieramy na tarce wszystkie składniki.
  • Miksujemy całość  z dodatkiem wody w blenderze, a następnie odcedzamy powstały sok.
  • Dodajemy miód i paprykę do smaku.
  • Sok podajemy w bardzo małych ilościach – jego smak jest niezwykle ostry i intensywny!
Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
Sposób na chrupiącą skórkę na pieczonym mięsie jest tylko jeden. Potrzebujecie trzech składników, a pieczona skórka na kurczaku lub pieczeni będzie chrupiąca i przepyszna. To najlepsza glazura do mięsa.

Idealne mięso pieczone? Takie, które jest miękkie i soczyste wewnątrz, ale ma chrupiącą skórkę na zewnątrz. Jest wiele sposobów osiągania chrupiącej skórki na mięsie, ale większość z nich opiera się na dostosowaniu sposobu pieczenia . W tym przypadku wystarczy prosta mikstura z trzech łatwo dostępnych składników. Metodę możecie zastosować do zrobienia kurczaka, wieprzowiny i innych mięs. Sposób na chrupiącą skórkę Żeby skórka na mięsie była chrupiąca , musi być przede wszystkim podpieczona. Na pewno będziecie potrzebowali więc piekarnika nastawionego na dość dużą moc. Możecie też wykorzystać grill, szczególnie teraz, w letnim sezonie. Najlepszym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki na każdym mięsie jest posmarowanie go pod koniec pieczenia marynatą, która zawiera w sobie cukier. Dzięki temu na mięsie pod wpływem ciepła powstaje pyszna glazura z karmelizowanego cukru . Zamiast cukru możecie skorzystać też z substancji, które go zawierają: Miodu Syropu klonowego Melasy Brązowego cukru. Przyprawy do pieczonego mięsa Dobrze, jeśli skórka oprócz chrupkości ma oczywiście pyszny smak. Samo mięso nie wystarcza, trzeba użyć dobrych przypraw. Proponujemy dobrać przyprawy do typu mięsa , który pieczecie. Bezpiecznym wyborem, który zawsze się sprawdza, jest dodatek: Słodkiej papryki Ostrej papryki Ziół prowansalskich Oregano Bazylii Rozmarynu Przyprawy curry Pieprzu Kurkumy. Mikstura do powstania chrupiącej skórki na mięsie Możecie oczywiście skomponować własną miksturę, mieszając syrop cukrowy z wybranymi przyprawami. Mamy jednak o wiele smaczniejszą propozycję. Zmieszajcie te składniki: Łyżkę miodu 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki...

zielony koktajl.
Flickr
Newsy
Ten pyszny koktajl to prawdziwa bomba dla zdrowia. Pijcie go regularnie a wasz brzuch będzie płaski jak deska
Szukacie pomysłu na zrzucenie brzuszka po długiej i mroźnej zimie? Dobrym sposobem będzie regularne picie tego zielonego koktajlu.

Zima sprzyja tłustszej i treściwszej diecie. Wiele osób po upływie grudnia, stycznia i lutego, wita się z wiosną, mając kilka kilogramów więcej. Nic w tym dziwnego, że wiele z was szuka szybkich możliwości szybkiego zrzucenia zbędnego balastu. Mamy na to rozwiązanie. Zielony koktajl to sposób na walkę z kilogramami i wzdęty brzuch Jest nim prawdziwa bomba dla waszego zdrowia – pyszny, zielony koktajl, który należy pić regularnie. Oprócz pomocy w odchudzaniu, jego picie pozwoli na uniknięcie problemu z wzdęciami. Nieraz na pewno na własnej skórze poczuliście tę przykrą dolegliwość. Wzdęty brzuch pęcznieje z minuty na minutę z samego rana? Czas na działanie. Tego typu problemy mogą być związane z brakiem dostatecznego nawodnienia organizmu, a także ze spożywanej w zbyt dużych ilościach soli. Picie zielonego koktajlu nie tylko pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami, ale także pozwoli wam na przyspieszenie pracy waszego metabolizmu i pozbycie się z organizmu nadmiaru toksyn. Wszystko to za sprawą wspaniałych, różnorakich prozdrowotnych właściwości poszczególnych składników naszego koktajlu. Ogórek – pomoże w nawodnieniu organizmu Kurkuma – ma działanie przeciwzapalne Seler naciowy – wykazuje działanie moczopędne Imbir – przyspieszy przemianę materii Ananas – wspiera odchudzanie Szpinak – łagodzi objawy zdenerwowania Przepis na prozdrowotny zielony koktajl Składniki: 1 ogórek 20 dag szpinaku 2 łodygi selera naciowego 20 dag ananasa 1 limonka lub mała cytryna 1 cm kawałek świeżej kurkumy (lub 1 łyżeczka sproszkowanej) 1 cm świeżego imbiru Przygotowanie: Ogórek umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Łodygi selera oczyśćcie. Ananasa...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...