Ciężko znaleźć kogoś, kto odmówiłby pysznej domowej szarlotki. Ten deser ma naprawdę wielu miłośników. Warto poznać awaryjny przepis na szarlotkę, która nie wymaga pieczenia. Zrobicie ją w mig!

Szalotka to ukochane ciasto Polaków, ale też innych narodów. Tradycyjna szarlotka powstaje z wykorzystaniem jabłek z dodatkiem cynamonu, jest pieczona i bardzo często podawana na ciepło. Chętnie jadacie ją może z lodami waniliowymi. Podanie tego deseru w tradycyjnej wersji, wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na lżejszą wersję szarlotki, którą zrobicie bez włączania piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Szarlotkę przygotujecie na gotowych biszkoptach, które będą stanowiły podstawę ciasta. Pozostała część ciasta składa się z jabłek wymieszanych z galaretką i kremowej mlecznej masy. Ciasto udekorujecie tartą czekoladą, która nada mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru.

Składniki na szarlotkę bez pieczenia

  • Paczka okrągłych biszkoptów
  • Ok. 2,5 szklanki musu z prażonych jabłek lub jabłka z cynamonem, by zrobić domowy mus
  • Galaretka cytrynowa
  • Galaretka o smaku egzotycznych owoców
  • Opakowanie śnieżki 
  • Pół szklanki ziemnego mleka
  • Pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie szarlotki bez pieczenia

  1. Przygotujcie okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia.
  2. Na dnie tortownicy wyłóżcie warstwę biszkoptów.
  3. Mus z jabłek przełóżcie do garnka, podgrzewajcie by był gorący. Jeśli korzystacie ze świeżych jabłek, pokrójcie je w kostki, dodajcie odrobinę wody i gotujcie z cynamonem, aż uzyskacie konsystencję musu. Jabłka możecie dosłodzić do smaku, jeśli korzystacie z kwaśniej odmiany.
  4. Gdy jabłka zaczną lekko bulgotać, dodajcie do nich galaretkę cytrynową. Wymieszajcie dokładnie i odstawcie do wystudzenia.
  5. Tężejące już delikatnie jabłka wyłóżcie na biszkopty. Na masie jabłkowej wyłóżcie druga warstwę biszkoptów.
  6. Drugie opakowanie galaretki rozpuśćcie w gorącej wodzie i dobrze wystudźcie. 
  7. Śnieżkę ubijcie  ze szklanką ziemnego mleka. Ubitą śnieżkę zmiksujcie z wystudzoną galaretką. Masę wyłóżcie na biszkopty.
  8. Ciasto wsadźcie do lodówki do stężenia.
  9. Gdy wszystkie składniki stężeją, wierzch ciasta ozdóbcie mleczną czekoladą tartą za pomocą kuchennej tarki.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: