zupa pieczarkowa z pulpecikami
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Sycąca zupa pieczarkowa z pulpecikami na chłodne dni. Rozgrzewa jak żadna inna

Dodatek mięsnych pulpecików ugotowanych w bulionie nadaje zupie wyjątkowego smaku.

W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci.

Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz.

W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość  z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania).  Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami

Składniki na zupę

  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • majerankiem
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka

Składniki na pulpeciki

  • Pół kg mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • Pół szklanki bułki tartej
  • Odrobina mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki.
  3. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Pora pokrój w półplasterki lub plasterki.
  5. Wstaw garnek z wodą i dopraw - dodaj listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, majeranek, sól i pieprz.
  6. Gdy woda się zagotuje wrzuć warzywa.
  7. W międzyczasie wyrób mięso mielone. Dodaj do niego bułkę tarą, jajko, mleko i przyprawy.
  8. Z mięsa zrób małe pulpeciki i otocz je w mące.
  9. Dodaj mięsne pulpeciki do zupy.
  10. Gotuj aż warzywa i mięso będą gotowe.

Źródło: gotujmy.pl

zupa golabkowa
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Zupa... gołąbkowa to kulinarne odkrycie roku. Raz spróbujecie i już zawsze będziecie ją przyrządzać
Nie gołąbki, a zupa gołąbkowa – smakuje tak samo dobrze, ale robi się o wiele szybciej!

Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, sycąca i dobrze rozgrzewa w chłodniejsze dni. Duży talerz gołąbkowej może z powodzeniem stanowić cały obiad dla mniej głodnej osoby! Na pewno posmakuje bliskim i będą prosić, żebyś przygotowywała ją częściej. Gołąbki z ryżem Kto z nas nie kocha gołąbków. Delikatny farsz z mięsa i ryżu, miękka kapusta i ten sos… Palce lizać! A te w wykonaniu naszych mam i babć to absolutna poezja. Niestety, gołąbki są czasochłonne i pracochłonne, a kapusta często nie chce z nami współpracować. Nie chce zmięknąć, nie jest elastyczna i trudno ją zwinąć, rwie się… Dlatego jeśli nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków przygotuj zupę gołąbkową. Jest o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale równie smaczna co tradycyjna wersja tej potrawy. To również ciekawe urozmaicenie pierwszego obiadowego dania. Przepis na zupę gołąbkową Składniki: 1,5 l bulionu 600 g mielonego mięsa 1 kapusta pekińska woreczek białego ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego duża cebula 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 pietruszka majeranek sól i pieprz ziele angielskie 2 liście laurowe 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mielone mięso podsmaż na patelni. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli. Warzywa (seler, marchewka i pietruszka) obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w drobne plasterki lub półplasterki. Kapustę pekińską pokrój w paski. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, podsmażone mięso oraz przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz) i zagotuj. Dosyp do rondla biały ryż; gdy...

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez niej zupa nigdy nie będzie udana
AdobeStock
Newsy
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez jednej zupa nigdy się nie uda
Jak zrobić smaczną, sycącą i aromatyczną grochówkę? Czym ją przyprawić, żeby wydobyć jej prawdziwy, swojski smak?

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad. Czym ją przyprawić, żeby wydobyć z niej głębię smaku? Jak zrobić idealną grochówkę? W czym tkwi sekret idealnej zupy grochowej? Najsmaczniejsza wychodzi, gdy ugotujemy ją na wędzonych żeberkach i nie zapomnimy o dodaniu podsmażonego na suchej patelni wędzonego boczku. Niezwykle ważnym elementem idealnej grochówki jest też wcześniejsze wymoczenie grochu – najlepiej dzień wcześniej. Warto też przesmażyć na oliwie starte na grubych oczkach warzywa – marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru. W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna. Czym przyprawić grochówkę? Najważniejszą przyprawą, bez której nie ma udanej grochówki, jest bez żadnych wątpliwości majeranek. Bez tej przyprawy o charakterystycznym wyglądzie i smaku grochówka po prostu się nie obędzie. Oprócz niej smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak: lubczyk tymianek czosnek w proszku oregano bazylię estragon kminek Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych Przygotujcie grochówkę z tego przepisu a na stałe zagości w waszym menu. Składniki:  300 gram wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 szklanka łuskanego grochu Sól Pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Majeranek 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia Przygotowanie: Do większego garnka włóżcie żeberka wędzone, zalejcie 3 litrami wody, dodajcie listki laurowe, ziarna...

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe
Pixabay
Newsy
Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 
Nie przepadacie za smakiem mięsa gotowanego w rosole? Możecie z niego zrobić pyszne i oryginalne danie, które posmakuje wszystkim domownikom - nawet tym najmłodszym!

Rosół gości na wielu polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na pyszne, kreatywne dania, które zrobicie z mięsa po rosole.  Klasyczny bulion z kury to wyjątkowo uniwersalne danie, które może posłużyć za bazę do wielu kolejnych potraw. Świetnie sprawdzi się przygotowanie tej zupy na początku tygodnia, aby przez następne kilka dni mieć gotowe alternatywy na inne dania: z mięsa przygotujecie np. pyszne pulpeciki, a z bulionu zupę pomidorową czy ogórkową. Przepis na pulpeciki z mięsa z rosołu Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko mleko sól, pieprz łyżeczka koperku 0,5 łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej masło klarowane mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej 0,5 szklanki rosołu Przygotowanie:  Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić.  Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.  Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki. Czytaj też: Jak zrobić pomidorową na wczorajszym rosole? Oto sprawdzony sposób Jacka Kuronia na pyszną zupę Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie

zupa brokułowa z klopsikami
Gotujmy.pl
Newsy
Pożywna zupa brokułowa z klopsikami. 1 składnik nadaje jej wyjątkowo cudownego i kremowego smaku
Marzy wam się pyszna i sycąca mięsna zupa? Dobrze trafiliście. Ta z naszego przepisu z pewnością przypadnie wam do gustu. Jej głównymi składnikami są brokuły i wieprzowe pulpeciki. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Okres zimowo-wiosenny to czas, gdy bardzo chętnie sięgamy po sycące i aromatyczne zupy. Co powiecie na naszą dzisiejszą propozycję – a konkretnie na zupę brokułową z pysznymi mięsnymi pulpecikami oraz aromatycznymi przyprawami? Zupa brokułowa z wieprzowymi pulpecikami Pożywna zupa brokułowa, zabielana serkiem topionym z dodatkiem cudownych wieprzowych pulpecików, to doskonała propozycja na sycący i smakowity obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to brokuły, serek topiony, dobrej jakości mięso mielone i garść ulubionych przypraw. Walory zdrowotne brokułów To za sprawą brokułów, zupa ta zyskuje mnóstwo walorów zdrowotnych. Brokuły są doskonałym źródłem błonnika i białka, zawierają żelazo, potas, wapń, selen i magnez, a także witaminy A, C, E, K i bogatą gamę witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Dodatek dobrej jakości mięsa będzie tylko dopełnieniem smaku i korzyści zdrowotnych tej zupy. Jak ją przygotować? Składniki: 1 brokuł 60 gramów mięsa mielonego wieprzowego 3/4 litra wody 1 jajko 1 cebula Pół kajzerki Biały pieprz 1 serek topiony 2 łyżki mleka Kostka bulionu 1 łyżeczka natki pietruszki Szczypta ostrej papryki mielonej Przygotowanie: Zagotować wodę z kostką rosołową. Brokuła umyć, obrać i podzielić na różyczki, po czym wrzucić do wywaru i ugotować al dente. Mięso mielone wymieszać z przyprawami - natką pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulą i kajzerką namoczoną w wodzie oraz z białkiem. Przygotowujemy malutkie klopsiki. Brokuła wyjmujemy z bulionu i wrzucamy do niego kuleczki mięsne. Klopsiki zdejmujemy po ugotowaniu z ognia, wyłączamy palnik i miksujemy wywar z serkiem topionym. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i odrobiną ciepłego...