zupa pieczarkowa z pulpecikami
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Sycąca zupa pieczarkowa z pulpecikami na chłodne dni. Rozgrzewa jak żadna inna

Dodatek mięsnych pulpecików ugotowanych w bulionie nadaje zupie wyjątkowego smaku.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci.

Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz.

W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość  z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania).  Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami

Składniki na zupę

  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • majerankiem
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka

Składniki na pulpeciki

  • Pół kg mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • Pół szklanki bułki tartej
  • Odrobina mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki.
  3. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Pora pokrój w półplasterki lub plasterki.
  5. Wstaw garnek z wodą i dopraw - dodaj listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, majeranek, sól i pieprz.
  6. Gdy woda się zagotuje wrzuć warzywa.
  7. W międzyczasie wyrób mięso mielone. Dodaj do niego bułkę tarą, jajko, mleko i przyprawy.
  8. Z mięsa zrób małe pulpeciki i otocz je w mące.
  9. Dodaj mięsne pulpeciki do zupy.
  10. Gotuj aż warzywa i mięso będą gotowe.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
zupa golabkowa
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy Raz spróbujesz, a już zawsze będziesz przyrządzać zupę… gołąbkową
Nie gołąbki, a zupa gołąbkowa – smakuje tak samo dobrze, ale robi się o wiele szybciej!
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, sycąca i dobrze rozgrzewa w chłodniejsze dni. Duży talerz gołąbkowej może z powodzeniem stanowić cały obiad dla mniej głodnej osoby! Na pewno posmakuje bliskim i będą prosić, żebyś przygotowywała ją częściej. Gołąbki z ryżem Kto z nas nie kocha gołąbków. Delikatny farsz z mięsa i ryżu, miękka kapusta i ten sos… Palce lizać! A te w wykonaniu naszych mam i babć to absolutna poezja. Niestety, gołąbki są czasochłonne i pracochłonne, a kapusta często nie chce z nami współpracować. Nie chce zmięknąć, nie jest elastyczna i trudno ją zwinąć, rwie się… Dlatego jeśli nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków przygotuj zupę gołąbkową. Jest o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale równie smaczna co tradycyjna wersja tej potrawy. To również ciekawe urozmaicenie pierwszego obiadowego dania. Zupa gołąbkowa Składniki 1,5 l bulionu 600 g mielonego mięsa 1 kapusta pekińska Woreczek białego ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 pietruszka majeranek sól i pieprz ziele angielskie 2 liście laurowe Pół łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mielone mięso podsmaż na patelni. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli. Warzywa (seler, marchewka i pietruszka) obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w drobne plasterki lub półplasterki. Kapustę pekińską pokrój w paski. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, podsmażone mięso oraz przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz) i zagotuj. Dosyp do rondla biały ryż; gdy zmięknie...

Przeczytaj
zupa z soczewicą przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy Prosta i sycąca warzywna zupa, która wspaniale rozgrzewa w zimne dni
Masz na sobie sweter i zimową kurtkę, a mimo to marzniesz? Spróbuj więc rozgrzać swój organizm od środka. Talerz pożywnej, sycącej i prostej zupy z soczewicą zjedzony zaraz przed wyjściem z domu sprawi, że od razu poczujesz różnicę!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

W okresie jesienno-zimowym wielu zapomina, jak ważne jest rozgrzewanie organizmu nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Syte posiłki i ostre przyprawy to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis na zupę z soczewicą powinien więc na stałe zagościć w twojej kuchni. Przepis na zupę z soczewicą Będziesz potrzebować 1 litr bulionu 300 gramów soczewicy gotowanej (może być z puszki) 1 marchew 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, suszona pietruszka, ostra papryka Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w garnku z rozgrzaną oliwą i zeszklij. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cebulą. Papryczkę chili pokrój drobno i również umieść w garnku. Soczewice odsącz z wody, a następnie dodaj do smażących się warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminkiem. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 7 minut. Marchewkę obierz i pokrój tak jak lubisz (mogą być talarki albo kosteczka). Następnie dodaj ją do soczewicy, wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 5 minut.  Po upływie tego czasu całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu, pod pokrywką, aż do miękkości warzyw, przez ok. 15 – 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i ugotuj. Tak przygotowane dodaj do gotującej się zupy. Na koniec posyp zupę suszoną lub, jeśli wolisz, świeżą pietruszką. Gotowe!

Przeczytaj