W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci.

Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz.

W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość  z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania).  Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne.

Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami

Składniki na zupę

  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • majerankiem
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka

Składniki na pulpeciki

  • Pół kg mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • Pół szklanki bułki tartej
  • Odrobina mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki.
  3. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Pora pokrój w półplasterki lub plasterki.
  5. Wstaw garnek z wodą i dopraw - dodaj listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, majeranek, sól i pieprz.
  6. Gdy woda się zagotuje wrzuć warzywa.
  7. W międzyczasie wyrób mięso mielone. Dodaj do niego bułkę tarą, jajko, mleko i przyprawy.
  8. Z mięsa zrób małe pulpeciki i otocz je w mące.
  9. Dodaj mięsne pulpeciki do zupy.
  10. Gotuj aż warzywa i mięso będą gotowe.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: