Mięsne kuleczki zapiekanka
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Sycąca zapiekanka makaronowa z mięsnymi kuleczkami. Tak dobra, że zrobicie ją dwa dni z rzędu

Makaron i mięso mielone to para idealnie do siebie pasująca. Tym razem przyrządźcie je wraz z delikatnym sosem w postaci zapiekanki.

Zapiekany makaron z mięsem i z serem to po prostu niebo w gębie. Jeśli dodacie do tego kilka ciekawych składników, otrzymacie rewelacyjny obiad dla całej rodziny.

Jaki rodzaj makaronu wybrać? Pod tym względem panuje spora dowolność. Lepiej unikać jednak różnego rodzaju nitek, które mogą zbytnio posklejać się podczas zapiekania.

Nadadzą się tradycyjne świderki lub rurki, znane także pod włoską nazwą penne. Ważne, by makaron nie był po prostu za cienki.

Uważajcie także na to, by nie gotować makaronu w sosie zbyt długo. Postarajcie się, by przed włożeniem do piekarnika był ugotowany na ząb, jak mawiają Włosi – al dente.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapiekanka makaronowa z mięsnymi kuleczkami

Składniki na kulki:

  • ok. 60 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu (mięsne kulki będą wtedy bardziej delikatne w smaku)
  • Sól i pieprz

Składniki na zapiekankę:

  • 1 opakowanie makaronu (ok. 40-50 dag)
  • Papryka żółta i czerwona
  • Cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki masła
  • Szklanka śmietany 12% tłuszczu
  • 15 dag sera żółtego tartego
  • Kostka rosołowa
  • 2 łyżki musztardy

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od kulek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie i formujcie okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Makaron podgotujcie al. dente w delikatnie osolonej wodzie.
  3. Kulki podsmażcie delikatnie na maśle i zdejmijcie z ognia.
  4. Cebulę podsmażcie na patelni.
  5. Do cebuli dodajcie pokrojoną na paski paprykę i ogórki.
  6. Zalejcie całość szklanką wody, dodajcie kostkę rosołową, musztardę i śmietanę.
  7. Ugotowany makaron wymieszajcie z sosem i kulkami, następnie przełóżcie całość do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i pieczcie w piekarniku przez ok. 20-25 min w temp. 180 st. C.
  8. Przed końcem pieczenia posypcie całość startym żółtym serem. Ser można dodać do potrawy także i wcześniej.

Źródło: gotujmy.pl

Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Gotujmy.pl
Newsy
Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Włoscy mistrzowie spaghetti uważają, że cała reszta świata źle przyrządza ich ulubioną carbonarę. Gdzie więc wszyscy popełniają kardynalne błędy?

Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom? Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu. Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy rodzaj spaghetti. Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać. Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka boczku. Jaki błąd Polacy popełniają podczas przygotowania spaghetti carbonara? Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobiną twardego – na tym właściwie kończą się główne składniki carbnonary. Włoskie gospodynie dostałyby białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany. Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary. Przepis na spaghetti carbonarę Składniki: Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti Ok. 40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku Pieprz Sól Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz 4 jaja wiejskie Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego Przygotowanie: Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.   Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy. Smażcie boczek lub podgardle na oliwie. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za...

Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
cris/Gotujmy.pl
Newsy
Makaron gryczany z pulpecikami - przepis na zdrowy i pyszny obiad [dieta SIRT]
Makaron gryczany to źródło błonnika oraz wielu makro i mikroelementów. Warto zastąpić nim biały makaron czy ziemniaki. Ten z pulpecikami nadaje się do jedzenia na diecie.

Makaron gryczany to składnik bardzo polecany w wielu dietach (lekkostrawnej, bezglutenowej, diecie sirt ). Ma on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go bezpiecznie spożywać także diabetycy. W 100 g makaronu gryczanego znajduje się mniej niż 200 kcal, a więc znacznie mniej niż w klasycznym makaronie czy ryżu. Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami To wyjątkowo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie, które sprawdzi się nawet u osób na lekkostrawnej czy odchudzającej diecie. Danie to można przygotować także na makaronie razowym lub orkiszowym. Składniki:  200 g makaronu gryczanego 200 g mięsa mielonego (mieszanego) 1 ząbek czosnku szczypta majeranku ¼ łyżeczki słodkiej papryki kilka kropli sosu sojowego mała cebula ostra papryczka 250 g kapusty włoskiej 100 g sera fontina (lub masdamer) 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól opcjonalnie kilka ziarenek kolorowego pieprzu do dekoracji Przygotowanie: Kapustę poszatkujcie i ugotujcie al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Dodajcie zmiażdżony czosnek, majeranek, paprykę i wyróbcie całość na gładką masę. Uformujcie z niej małe kuleczki. Posiekajcie cebulę, zeszklijcie na oliwie, dodajcie pokrojoną papryczkę. Kuleczki mięsa przełóżcie na patelnię z cebulą i smażcie chwilę z każdej strony. W międzyczasie ugotujcie makaron . Kapustę odsączcie z nadmiaru wody, przełóżcie na patelnię z mięsem, a następnie wsypcie ugotowany, odcedzony makaron oraz żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Trzymając patelnię na małym ogniu, całość delikatnie wymieszajcie. Możecie też dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu. Makaron przełóżcie na talerze. Źródło:...

Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca
Kapusta, makaron i jajka – do tych trzech tanich składników sprowadza się przepis na „polską carbonarę”. Tanio, łatwo i szybko – w sam raz na czas tuż przed wypłatą.

Nie będziemy owijać w bawełnę. To danie miałoby mizerne szanse na zdobycie wysokiego miejsca w kulinarnym konkursie „piękności”. Niezbyt efektowny wygląd makaronu z młodą kapustą i jajkami rekompensuje za to jego pożywność, prostota i niewielki koszt przygotowania. Ok. 2 zł za pół główki młodej kapusty, kilkadziesiąt groszy za porcję makaronu, 5 jajek za mniej niż 3 zł. Do tego sól, pieprz i trochę tłuszczu – da się taniej i prościej? Chyba nie za bardzo. Za niecałe 6-7 zł uda wam się nakarmić całą rodzinę. Makaron z młodą kapustą i jajkami to obiad w sam raz na koniec miesiąca. Tego rodzaju proste danie na myśl niektórym na pewno przyniesie włoską carbonarę . W odróżnieniu od włoskiego odpowiednika, w „polskim” makaronie z jajkami i kapustą brakuje mięsa – jego miejsce zajmuje wspomniana młoda kapusta. Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami Składniki: 20 dag makaronu świderki Pół główki mniejszej młodej kapusty 5 jajek Sól Pieprz Opcjonalnie - kminek 3-4 łyżki oliwy lub oleju, ewentualnie masła Przygotowanie: Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według wskazówek producenta. Kapustę poszatkujcie dość drobno i przełóżcie na patelnię. Dodajcie do niej nieco tłuszczu i duście do miękkości. Do miękkiej kapusty dodajcie świeżo ugotowany, gorący, odcedzony makaron . Wbijcie do środka jajka i wymieszajcie je razem z kapustą i z makaronem –ten etap przygotowań może niektórym przypomnieć proste włoskie danie znane pod nazwą spaghetti carbonara. Doprawcie całość solą i sporą ilością pieprzu, a także jeżeli macie na to ochotę – kminkiem. Kiedy jaja się już delikatnie zetną, danie będzie gotowe – poziom wysmażenia...

Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
AdobeStock
Newsy
Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Jak prawidłowo gotować makaron? Mimo iż czynność ta jest z pozoru łatwa, wiele osób popełnia przy niej błędy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą. Jak długo gotować makaron, żeby był al dente? Makaron, w zależności od formy, gotuje się od 5 do 12 minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Podstawowe zasady gotowania makaronu Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to odpowiednio dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest...