Zapiekany makaron z mięsem i z serem to po prostu niebo w gębie. Jeśli dodacie do tego kilka ciekawych składników, otrzymacie rewelacyjny obiad dla całej rodziny.

Jaki rodzaj makaronu wybrać? Pod tym względem panuje spora dowolność. Lepiej unikać jednak różnego rodzaju nitek, które mogą zbytnio posklejać się podczas zapiekania.

Nadadzą się tradycyjne świderki lub rurki, znane także pod włoską nazwą penne. Ważne, by makaron nie był po prostu za cienki.

Uważajcie także na to, by nie gotować makaronu w sosie zbyt długo. Postarajcie się, by przed włożeniem do piekarnika był ugotowany na ząb, jak mawiają Włosi – al dente.

Zobacz także:

Zapiekanka makaronowa z mięsnymi kuleczkami

Składniki na kulki:

  • ok. 60 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu (mięsne kulki będą wtedy bardziej delikatne w smaku)
  • Sól i pieprz

Składniki na zapiekankę:

  • 1 opakowanie makaronu (ok. 40-50 dag)
  • Papryka żółta i czerwona
  • Cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki masła
  • Szklanka śmietany 12% tłuszczu
  • 15 dag sera żółtego tartego
  • Kostka rosołowa
  • 2 łyżki musztardy

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od kulek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie i formujcie okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Makaron podgotujcie al. dente w delikatnie osolonej wodzie.
  3. Kulki podsmażcie delikatnie na maśle i zdejmijcie z ognia.
  4. Cebulę podsmażcie na patelni.
  5. Do cebuli dodajcie pokrojoną na paski paprykę i ogórki.
  6. Zalejcie całość szklanką wody, dodajcie kostkę rosołową, musztardę i śmietanę.
  7. Ugotowany makaron wymieszajcie z sosem i kulkami, następnie przełóżcie całość do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i pieczcie w piekarniku przez ok. 20-25 min w temp. 180 st. C.
  8. Przed końcem pieczenia posypcie całość startym żółtym serem. Ser można dodać do potrawy także i wcześniej.

Źródło: gotujmy.pl