Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule. Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski.
Wigilijne makówki
Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami.
Przepis na kluski z makiem
Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:
Zobacz także:
Do ciasta:
- 50 dag mąki pszennej
- 3 jaja
- Płaska łyżeczka soli
- Łyżka oleju
Do masy makowej:
- 25 dag maku suchego
- Mleko
- 100 ml miodu
- 1 szklanka bakalii
- Łyżka masła
Przygotowanie
- Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia.
- Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku.
- Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie.
- Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie.
- Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski.
- Gotowe kluski wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie do miękkości. Odcedźcie, wyłóżcie na półmisek albo do miski, dodajcie masę makową i wymieszajcie. Smacznego! Kluski smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło: gotujmy.pl