Polacy uwielbiają jajka. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko czy faszerowane. Do wyboru, do koloru. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ok. 160 jajek w różnej postaci.

Ta statystyka blado wypada jednak w porównaniu chociażby do Amerykanów. Przeciętny mieszkaniec USA zjada rocznie ok. 293 jajek!

Polacy z Amerykanami konkurować pod tym względem mogą chyba tylko przez jeden dzień w roku. A więc w niedzielę wielkanocną.

Śniadanie wielkanocne to niezliczona ilość jajek zjadana przez Polaków. A czy słyszeliście, że według statystyk, 1 na 1000 jajek jest zakażone salmonellą?

Zobacz także:

Kluczem do uniknięcia zakażenia jest kupno świeżych jaj w sklepie czy na bazarze, a także ich odpowiednie przechowywanie.

Jak przechowywać jajka?

  • Najbezpieczniej przechowywać jajka w lodówce, czyli w miejscu zimnym, ciemnym i suchym.
  • Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki lub do wytłaczanki, bo źle znoszą wilgoć. Mycie jajecznych skorupek zaleca się jedynie bezpośrednio przed użyciem.
  • Ze względu na porowatą skorupkę, jajka mają tendencję do przechodzenia różnymi intensywnymi zapachami – stawiajcie je w lodówce z dala np. od czosnki i cebuli.
  • W celu zabezpieczenia jajek przed zapachami warto zostawiać je w lodówce w wytłaczankach.
  • Jajka powinny leżakować w lodówce czubkiem do góry.

Co ze świeżością jajek? Oto nasza krótka lista, która pomoże wam oszacować czas przechowywania jajek w razie braku daty ważności na wytłaczance.

Jak długo można przechowywać jajka:

  • Aż 4 miesiące można przechowywać rozbite ze skorupek jajka w zamrażarce
  • 4 tygodnie można przechowywać w lodówce świeże jaja
  • 2 tygodnie można przechowywać jaja w zimnym miejscu poza lodówką (temp. ok. 10 st. C.)
  • 4 dni można przechowywać ugotowane jajko w skorupce w lodówce
  • 2 dni można w lodówce przechowywać ugotowane jajko bez skorupki

Jak zabezpieczyć się przed zakażeniem salmonellą w jajku?

Wróćmy na chwilę jeszcze do wspomnianej salmonelli. Winni jesteśmy wam przedstawienie jednego triku, który zabezpieczy was przed zakażeniem salmonellą.

To bardzo proste. Najpierw umyjcie jajko z zabrudzeń, a potem delikatnie przelejcie je wrząca wodą. Zróbcie to nawet wtedy, gdy będziecie później gotowali jajka we wrzątku.

Taka metoda da wam stuprocentową pewność co do ochrony przed zakażeniem bakteriami.