Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik
Adobe Stock
Newsy

Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci

Salmonella czyha na „zjadaczy” jajek. Jak zapobiec nieszczęśliwemu zarażeniu?
Hubert Rój
marzec 30, 2021

Polacy uwielbiają jajka. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko czy faszerowane. Do wyboru, do koloru. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ok. 160 jajek w różnej postaci.

Ta statystyka blado wypada jednak w porównaniu chociażby do Amerykanów. Przeciętny mieszkaniec USA zjada rocznie ok. 293 jajek!

Polacy z Amerykanami konkurować pod tym względem mogą chyba tylko przez jeden dzień w roku. A więc w niedzielę wielkanocną.

Śniadanie wielkanocne to niezliczona ilość jajek zjadana przez Polaków. A czy słyszeliście, że według statystyk, 1 na 1000 jajek jest zakażone salmonellą?

Kluczem do uniknięcia zakażenia jest kupno świeżych jaj w sklepie czy na bazarze, a także ich odpowiednie przechowywanie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak przechowywać jajka?

  • Najbezpieczniej przechowywać jajka w lodówce, czyli w miejscu zimnym, ciemnym i suchym.
  • Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki lub do wytłaczanki, bo źle znoszą wilgoć. Mycie jajecznych skorupek zaleca się jedynie bezpośrednio przed użyciem.
  • Ze względu na porowatą skorupkę, jajka mają tendencję do przechodzenia różnymi intensywnymi zapachami – stawiajcie je w lodówce z dala np. od czosnki i cebuli.
  • W celu zabezpieczenia jajek przed zapachami warto zostawiać je w lodówce w wytłaczankach.
  • Jajka powinny leżakować w lodówce czubkiem do góry.

Zobacz także

Co ze świeżością jajek? Oto nasza krótka lista, która pomoże wam oszacować czas przechowywania jajek w razie braku daty ważności na wytłaczance.

Jak długo można przechowywać jajka:

  • Aż 4 miesiące można przechowywać rozbite ze skorupek jajka w zamrażarce
  • 4 tygodnie można przechowywać w lodówce świeże jaja
  • 2 tygodnie można przechowywać jaja w zimnym miejscu poza lodówką (temp. ok. 10 st. C.)
  • 4 dni można przechowywać ugotowane jajko w skorupce w lodówce
  • 2 dni można w lodówce przechowywać ugotowane jajko bez skorupki

Jak zabezpieczyć się przed zakażeniem salmonellą w jajku?

Wróćmy na chwilę jeszcze do wspomnianej salmonelli. Winni jesteśmy wam przedstawienie jednego triku, który zabezpieczy was przed zakażeniem salmonellą.

To bardzo proste. Najpierw umyjcie jajko z zabrudzeń, a potem delikatnie przelejcie je wrząca wodą. Zróbcie to nawet wtedy, gdy będziecie później gotowali jajka we wrzątku.

Taka metoda da wam stuprocentową pewność co do ochrony przed zakażeniem bakteriami.

Komentarze