Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik
Adobe Stock
Newsy

Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci

Salmonella czyha na „zjadaczy” jajek. Jak zapobiec nieszczęśliwemu zarażeniu?

Polacy uwielbiają jajka. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko czy faszerowane. Do wyboru, do koloru. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ok. 160 jajek w różnej postaci.

Ta statystyka blado wypada jednak w porównaniu chociażby do Amerykanów. Przeciętny mieszkaniec USA zjada rocznie ok. 293 jajek!

Polacy z Amerykanami konkurować pod tym względem mogą chyba tylko przez jeden dzień w roku. A więc w niedzielę wielkanocną.

Śniadanie wielkanocne to niezliczona ilość jajek zjadana przez Polaków. A czy słyszeliście, że według statystyk, 1 na 1000 jajek jest zakażone salmonellą?

Kluczem do uniknięcia zakażenia jest kupno świeżych jaj w sklepie czy na bazarze, a także ich odpowiednie przechowywanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać jajka?

  • Najbezpieczniej przechowywać jajka w lodówce, czyli w miejscu zimnym, ciemnym i suchym.
  • Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki lub do wytłaczanki, bo źle znoszą wilgoć. Mycie jajecznych skorupek zaleca się jedynie bezpośrednio przed użyciem.
  • Ze względu na porowatą skorupkę, jajka mają tendencję do przechodzenia różnymi intensywnymi zapachami – stawiajcie je w lodówce z dala np. od czosnki i cebuli.
  • W celu zabezpieczenia jajek przed zapachami warto zostawiać je w lodówce w wytłaczankach.
  • Jajka powinny leżakować w lodówce czubkiem do góry.
Zobacz także
Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Co ze świeżością jajek? Oto nasza krótka lista, która pomoże wam oszacować czas przechowywania jajek w razie braku daty ważności na wytłaczance.

Jak długo można przechowywać jajka:

  • Aż 4 miesiące można przechowywać rozbite ze skorupek jajka w zamrażarce
  • 4 tygodnie można przechowywać w lodówce świeże jaja
  • 2 tygodnie można przechowywać jaja w zimnym miejscu poza lodówką (temp. ok. 10 st. C.)
  • 4 dni można przechowywać ugotowane jajko w skorupce w lodówce
  • 2 dni można w lodówce przechowywać ugotowane jajko bez skorupki

Jak zabezpieczyć się przed zakażeniem salmonellą w jajku?

Wróćmy na chwilę jeszcze do wspomnianej salmonelli. Winni jesteśmy wam przedstawienie jednego triku, który zabezpieczy was przed zakażeniem salmonellą.

To bardzo proste. Najpierw umyjcie jajko z zabrudzeń, a potem delikatnie przelejcie je wrząca wodą. Zróbcie to nawet wtedy, gdy będziecie później gotowali jajka we wrzątku.

Taka metoda da wam stuprocentową pewność co do ochrony przed zakażeniem bakteriami.

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne
Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Czym oni karmią kury? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. 78 kalorii Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Czas ma znaczenie  Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko traci na swojej wartości i jest mniej smaczne. Są osoby, dla...

czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy
Ile jajek można zjeść codziennie? Przez lata wszyscy żyliśmy w błędzie
Jajka stanowią nieodłączny składnik diety większości Polaków. W końcu jadamy je nie tylko solo - na twardo lub miękko, ale również w naleśnikach, makaronach oraz ciastach. I choć powszechnie jajka owiane są złą sławą, w rzeczywistości wiele związanych z nimi kwestii to mity.

Jajka na śniadanie Jajka to produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. W końcu, zaraz obok kawy, jajecznica zaraz po przebudzeniu to podstawa. Nie brakuje też smakoszy, którzy codziennie pochłaniają jajka na miękko lub twardo. Z kolei ci, którzy rano cieszą się nadmiarem wolnego czasu przyrządzają omlet lub naleśniki. Oprócz tego Polacy powszechnie spożywają jajka również w innych daniach. Produkt ten można przecież znaleźć między innymi w makaronach, panierkach, deserach, ale również sałatkach. Według GUS, dane dotyczące spożywania jajek w Polsce sukcesywnie maleją. Okazuje się, że jedna osoba zjada tylko ok. 150 sztuk tego produktu rocznie. Czy jajka są niezdrowe? Ten wynik to prawdopodobnie skutek mitów powstałych na przestrzeni ostatnich lat. Na pewno większość z was słyszała, że produkt ten jest szkodliwy dla zdrowia, ponieważ zwiększa poziom cholesterolu we krwi.  Oczywiście to prawda, natomiast należy dodać, że jest to tak zwany dobry cholesterol, który w żaden sposób nie oddziałuje na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem. Jego spożywanie jest o tyle wartościowe, że potrafi zapełnić dzienne zapotrzebowanie na cholesterol w ludzkim organizmie. Jajka na kaca Niewielu również wie, że jajka to wspaniały lek na kaca. Bowiem zawarta w produkcie cysteina przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei regularne spożywanie rozdrobionych skorupek jaj wzmacnia kości i zęby. Jajka odgrywają również dużą rolę w dietach odchudzających. Limity w spożywaniu jajek Niektórzy eksperci twierdzą, że każdy zdrowy człowiek może spożywać nawet 15 jajek dziennie w różnej postaci i to w żaden sposób nie powinno mu zaszkodzić. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jaj...

Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy
Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...