Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu
Gotujmy.pl
Newsy

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Duszona kapusta na szybko w na początku wiosny? Nie ma problemu. Drobno poszatkujcie małą główkę i danie zrobi się niemal samo!

Co prawda na przełomie zimy i wiosny nikt nie ma dostępu do świeżych głów kapusty białej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić smaczną kapustę duszoną.

Będzie to danie na wzór znanej z końca lata i lubianej młodej kapusty. Spokojnie, to danie wyjdzie wam z główką z zeszłorocznych zbiorów.

Ważne jest jednak to, byście wybrali odpowiednie warzywo. Zbyt duża, przerośnięta kapusta może okazać się mocno twarda.

Wtedy gotowanie do miękkości będzie dłużyło się w nieskończoność. Wybierzcie więc odpowiednio małą, zgrabną główkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić duszoną kapustę ze starej główki?

Przygotowanie duszonej kapusty to nic prostszego. Wystarczy pokroić lub poszatkować kapustę na drobniutkie kawałki.

Reszta pracy ogranicza się do pilnowania duszenia i zaprawienia kapusty koncentratem pomidorowym i zasmażką.

Do delikatnej duszonej kapusty jak ulał nada się jasna zasmażka, przyrządzona oczywiście ze smalcu i z mąki pszennej.

Z czym podawać kapustę duszoną? Niektórzy lubią jeść ją jako dodatek do drugiego dania, np. do kotleta mielonego.

My proponujemy wam zjedzenie takiej kapusty także jako osobne, pełnowartościowe danie. Wystarczy pajda chleba i obiad gotowy!

Zobacz także
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół

Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą. Absolutnie przepyszna

Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą. Absolutnie przepyszna

Przepis na duszoną kapustę z pomidorami

Składniki:

  • Mała główka kapusty
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego
  • Pęczek koperku
  • 2-3 cebulki dymki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyjcie, pozbawcie ją grubszych liści i poszatkujcie drobno lub pokrójcie.
  2. Przełóżcie poszatkowaną kapustę do garnka i zalejcie bulionem lub wodą i gotujcie do miękkości na małym ogniu.
  3. Kiedy kapusta stanie się już miękka, dodajcie koncentrat pomidorowy. Pamiętajcie! Kwaśny koncentrat dodany wcześniej znacznie wydłuży gotowanie kapusty.
  4. Dodajcie do kapusty łyżkę octu.
  5. Doprawcie kapustę cukrem, solą i pieprzem.
  6. Czas na zasmażkę. Na patelni rozpuśćcie smalec i smażcie na nim pokrojoną drobno cebulę dymkę.
  7. Dodajcie na patelnię mąkę pszenną w celu uzyskania jasnej zasmażki.
  8. Dodajcie przygotowaną zasmażkę do kapusty i starannie wymieszajcie.
  9. Koper pokrójcie drobno i wrzućcie do kapusty.
  10. Podawajcie jako dodatek do II dania lub jako osobne danie, np. z białym pieczywem!

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku. Co za smak!
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku. Co za smak!
Pomysłowość naszych czytelników nie przestaje zadziwiać. Wy również na pewno widzieliście przepisy na młodą kapustę na wiele sposobów, ale czegoś takiego raczej jeszcze nie próbowaliście. Przed wami kapusta po meksykańsku!

Przepis na taki oto właśnie aromatyczny bigos z młodej kapusty sprowadza się do dodania do niej kilku niecodziennych składników. Najważniejsza będzie oczywiście papryka – dla zwiększenia walorów wizualnych dodajcie do dania paprykę czerwoną i żółtą. Kolejnym meksykańskim akcentem w tym bigosie z młodej kapusty będzie konserwowa kukurydza i czerwona fasolka z puszki. Dzięki temu całe danie poza smakiem i wyglądem stanie się także niezwykle sycące. Co jeszcze można dodać do duszonej młodej kapusty? Jeżeli chcecie zachwycić swoich domowników prawdziwie polsko-meksykańskim daniem, dodajcie do bigosu kiełbasy chorizo w plasterkach - wędliny charakterystycznej dla krajów latynoamerykańskich i państw Półwyspu Iberyjskiego. Przyznacie sami, że takiego „złamania” tradycyjnego przepisu nie powstydziłby się sam Karol Okrasa, który objeżdża Polskę, odkrywając polską kuchnię na nowo. Zdążyliście zgłodnieć czytając ten tekst? Czym prędzej przystępujcie do przygotowania tego dania! Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2 marchewki 4 ogórki konserwowe 2 laski kiełbasy podwawelskiej lub 1 laska kiełbasy chorizo 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka fasolki konserwowej 1 łyżka mąki pszennej 20 dag przecieru pomidorowego Sól Opcjonalnie – szczypta papryki chili w proszku (wyłącznie wtedy, gdy nie dodaliście do dania ostrej kiełbasy chorizo) Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkujcie, marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Przełóżcie do garnka, zalejcie wodą warzywa i posólcie. Duście do miękkości. Paprykę i ogórki pokrójcie w krótkie paski i dodajcie do...

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Młoda, słodko-kwaśna kapusta to idealny wiosenny dodatek do obiadu. Zakochacie się w tym przepisie.

Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety , ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą . Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie. Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa , możecie łatwo pominąć skwarki. Składniki na kapustę słodko-kwaśną Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Pieprz biały 2 łyżki miodu lub cukru 2 łyżki octu winnego Pół pęczka koperku 100 g boczku na skwarki Przygotowanie młodej kapusty duszonej Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części. Poszatkujcie kapustę. W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę. Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło. Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet. Gotujcie kapustę do miękkości. Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki. Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki. Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon. Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele...

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...

kapusta zasmażana
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy
Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na szybki obiad z kapustą kiszoną? Jeśli nie macie czasu na długie gotowane bigosu, to dobrze trafiliście.

Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku. Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej. Jak zagęścić kapustę zasmażaną? Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa  - żeberek czy golonki. Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna. Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu. Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć. Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba! Kapusta zasmażana jak u babci Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek! Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak. Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu. Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci! Przepis na kapustę zasmażaną Składniki: 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka Łyżka masła 10 dag boczku Łyżka mąki Liść laurowy Sól Pieprz Kminek Przygotowanie: Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na...