Co prawda na przełomie zimy i wiosny nikt nie ma dostępu do świeżych głów kapusty białej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić smaczną kapustę duszoną.

Będzie to danie na wzór znanej z końca lata i lubianej młodej kapusty. Spokojnie, to danie wyjdzie wam z główką z zeszłorocznych zbiorów.

Ważne jest jednak to, byście wybrali odpowiednie warzywo. Zbyt duża, przerośnięta kapusta może okazać się mocno twarda.

Wtedy gotowanie do miękkości będzie dłużyło się w nieskończoność. Wybierzcie więc odpowiednio małą, zgrabną główkę.

Zobacz także:

Jak zrobić duszoną kapustę ze starej główki?

Przygotowanie duszonej kapusty to nic prostszego. Wystarczy pokroić lub poszatkować kapustę na drobniutkie kawałki.

Reszta pracy ogranicza się do pilnowania duszenia i zaprawienia kapusty koncentratem pomidorowym i zasmażką.

Do delikatnej duszonej kapusty jak ulał nada się jasna zasmażka, przyrządzona oczywiście ze smalcu i z mąki pszennej.

Z czym podawać kapustę duszoną? Niektórzy lubią jeść ją jako dodatek do drugiego dania, np. do kotleta mielonego.

My proponujemy wam zjedzenie takiej kapusty także jako osobne, pełnowartościowe danie. Wystarczy pajda chleba i obiad gotowy!

Przepis na duszoną kapustę z pomidorami

Składniki:

  • Mała główka kapusty
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego
  • Pęczek koperku
  • 2-3 cebulki dymki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyjcie, pozbawcie ją grubszych liści i poszatkujcie drobno lub pokrójcie.
  2. Przełóżcie poszatkowaną kapustę do garnka i zalejcie bulionem lub wodą i gotujcie do miękkości na małym ogniu.
  3. Kiedy kapusta stanie się już miękka, dodajcie koncentrat pomidorowy. Pamiętajcie! Kwaśny koncentrat dodany wcześniej znacznie wydłuży gotowanie kapusty.
  4. Dodajcie do kapusty łyżkę octu.
  5. Doprawcie kapustę cukrem, solą i pieprzem.
  6. Czas na zasmażkę. Na patelni rozpuśćcie smalec i smażcie na nim pokrojoną drobno cebulę dymkę.
  7. Dodajcie na patelnię mąkę pszenną w celu uzyskania jasnej zasmażki.
  8. Dodajcie przygotowaną zasmażkę do kapusty i starannie wymieszajcie.
  9. Koper pokrójcie drobno i wrzućcie do kapusty.
  10. Podawajcie jako dodatek do II dania lub jako osobne danie, np. z białym pieczywem!

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl