Pierś z kurczaka, udka, skrzydełka i tak na okrągło. Znacie ten stan? Jeżeli tak, to na pewno nie pogardzicie jakiś rodzajem urozmaicenia.
Zamiast kolejnych nuggetsów z kurczaka, czyli kawałków piersi utaplanych w jajku i bułce tartej, wypróbujcie czegoś innego, znacznie ciekawszego w smaku.
Nasza propozycja opiera się na dwóch kluczowych dodatkach – a więc majonezie i serze żółtym. To naprawdę jest przepis, który powinien znać każdy!
Z czym podawać kotlety z kurczaka?
Tak, wiemy, brzmi to wszystko razem dość… tłusto. Dlatego też serdecznie polecamy wam smażenie tych kotlecików z piersi kurczaka na małej ilości oleju na patelni teflonowej.
Zobacz także:
Alternatywą będzie także upieczenie kotlecików w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do temperatury 180 st. C i piec przez około 20 min.
Z czym podać tak przygotowanego kurczaka? Jako równowaga do tłustego smaku kotlecików świetnie sprawdzi się neutralny w smaku biały ryż, a także kwaśna surówka z kiszonej kapusty.
Przepis na kurczaka z majonezem i z serem żółtym
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 15 dag sera żółtego (gouda, edam)
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka oczyśćcie i pokrójcie na kształt „kotlecików” o nie większej długość niż 6-7 cm i szerokości ok. 5 cm.
- Wymieszajcie w misce lub w głębokim talerzu dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki majonezu i dwa roztrzepane jajka.
- Doprawcie masę mączno-jajeczną przyprawami. Możecie dodać w tym momencie także waszych ulubionych ziół, np. prowansalskich, oregano, czy bazylię.
- Zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach żółty ser.
- Dodajcie ser do mieszanki i starannie całość wymieszajcie.
- Kawałki kurczaka włóżcie do miski, by odpowiednio „pochłonęły” mieszankę.
- Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju.
- Smażcie „kotleciki” z obu stron na złoty kolor.
- Podawajcie z białym ryżem i surówką np. z kiszonej kapusty.
- Smacznego!