Pierś z kurczaka, udka, skrzydełka i tak na okrągło. Znacie ten stan? Jeżeli tak, to na pewno nie pogardzicie jakiś rodzajem urozmaicenia.

Zamiast kolejnych nuggetsów z kurczaka, czyli kawałków piersi utaplanych w jajku i bułce tartej, wypróbujcie czegoś innego, znacznie ciekawszego w smaku.

Nasza propozycja opiera się na dwóch kluczowych dodatkach – a więc majonezie i serze żółtym. To naprawdę jest przepis, który powinien znać każdy!

Z czym podawać kotlety z kurczaka?

Tak, wiemy, brzmi to wszystko razem dość… tłusto. Dlatego też serdecznie polecamy wam smażenie tych kotlecików z piersi kurczaka na małej ilości oleju na patelni teflonowej.

Zobacz także:

Alternatywą będzie także upieczenie kotlecików w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do temperatury 180 st. C i  piec przez około 20 min.

Z czym podać tak przygotowanego kurczaka? Jako równowaga do tłustego smaku kotlecików świetnie sprawdzi się neutralny w smaku biały ryż, a także kwaśna surówka z kiszonej kapusty.

Przepis na kurczaka z majonezem i z serem żółtym

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 15  dag sera żółtego (gouda, edam)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyśćcie i pokrójcie na kształt „kotlecików” o nie większej długość niż 6-7 cm i szerokości ok. 5 cm.
  2. Wymieszajcie w misce lub w głębokim talerzu dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki majonezu i   dwa roztrzepane jajka.
  3. Doprawcie masę mączno-jajeczną przyprawami. Możecie dodać w tym momencie także waszych ulubionych ziół, np. prowansalskich, oregano, czy bazylię.
  4. Zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach żółty ser.
  5. Dodajcie ser do mieszanki i starannie całość wymieszajcie.
  6. Kawałki kurczaka włóżcie do miski, by odpowiednio „pochłonęły” mieszankę.
  7. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju.
  8. Smażcie „kotleciki” z obu stron na złoty kolor.
  9. Podawajcie z białym ryżem i surówką np. z kiszonej kapusty.
  10. Smacznego!