przepis na kotlety z kurczaka z majonezem
Adobe Stock
Newsy

Sposób na mega soczystego kurczaka. Przepis, który powinien znać każdy

Niektórym gospodyniom kurczak śni się już po nocach, kiedy domownicy raz po raz domagają się dania przygotowanego właśnie z niego.

Pierś z kurczaka, udka, skrzydełka i tak na okrągło. Znacie ten stan? Jeżeli tak, to na pewno nie pogardzicie jakiś rodzajem urozmaicenia.

Zamiast kolejnych nuggetsów z kurczaka, czyli kawałków piersi utaplanych w jajku i bułce tartej, wypróbujcie czegoś innego, znacznie ciekawszego w smaku.

Nasza propozycja opiera się na dwóch kluczowych dodatkach – a więc majonezie i serze żółtym. To naprawdę jest przepis, który powinien znać każdy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać kotlety z kurczaka?

Tak, wiemy, brzmi to wszystko razem dość… tłusto. Dlatego też serdecznie polecamy wam smażenie tych kotlecików z piersi kurczaka na małej ilości oleju na patelni teflonowej.

Alternatywą będzie także upieczenie kotlecików w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do temperatury 180 st. C i  piec przez około 20 min.

Z czym podać tak przygotowanego kurczaka? Jako równowaga do tłustego smaku kotlecików świetnie sprawdzi się neutralny w smaku biały ryż, a także kwaśna surówka z kiszonej kapusty.

Przepis na kurczaka z majonezem i z serem żółtym

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 15  dag sera żółtego (gouda, edam)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyśćcie i pokrójcie na kształt „kotlecików” o nie większej długość niż 6-7 cm i szerokości ok. 5 cm.
  2. Wymieszajcie w misce lub w głębokim talerzu dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki majonezu i   dwa roztrzepane jajka.
  3. Doprawcie masę mączno-jajeczną przyprawami. Możecie dodać w tym momencie także waszych ulubionych ziół, np. prowansalskich, oregano, czy bazylię.
  4. Zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach żółty ser.
  5. Dodajcie ser do mieszanki i starannie całość wymieszajcie.
  6. Kawałki kurczaka włóżcie do miski, by odpowiednio „pochłonęły” mieszankę.
  7. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju.
  8. Smażcie „kotleciki” z obu stron na złoty kolor.
  9. Podawajcie z białym ryżem i surówką np. z kiszonej kapusty.
  10. Smacznego!
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy
Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy
Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 
Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu. Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki" Składniki Połowa kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 pomidory 5 jajek 1 cebula ser feta 2 piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu kolorowego szczypta bazylii 6 ząbków świeżego czosnku 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji świeży koperek do dekoracji  czosnek włoski w oleju czosnek z ziołami w oleju Sposób przygotowania Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski.  Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki.  Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni.  Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską.  Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.   Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół...

Kotleciki szu szu
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Znacie kotleciki szu szu? Raz, dwa i obiad gotowy. Z talerzy znikają jeszcze szybciej
Ryż i kotleciki szu szu – perfekcja rodem z Azji. Nie oprzecie się tej kombinacji aromatycznych przypraw i delikatnego smaku kurczaka.

Nie macie na potrawę z piersi kurczaka? Wypróbujcie tego oto właśnie dania. Kawałeczki kurczaka wysmażycie na złoty kolor, a mimo tego nie stracą swojej soczystości. Jak to możliwe? Już spieszymy z wyjaśnieniami. Tajną bronią podczas panierowania kurczaka będzie mąka ziemniaczana. Bez mąki pszennej, bez bułki tartej, a nawet bez jajka! Zapytacie, czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, wystarczy tylko obtoczyć kawałki mięsa w skrobi. Zanim przejdziecie jednak do panierki, wcześniej wasze kotleciki szu szu muszą odstać swoje w marynacie. To właśnie intensywna w smaku mieszanka kilku składników nada waszemu mięsu mocny, wyrazisty, azjatycki smak. Poczujecie orient w swojej kuchni, gdy zamarynujecie kurczaka w czosnku i ostrej papryce i podacie go potem z ryżem. Szu szu i gotowe! Skąd nietypowa nazwa kotlecików szu szu? Wydaje się, że nie sięga ona swoimi korzeniami do któregoś z azjatyckich języków. Szu szu to nic innego jak polska językowa wariacja na temat szybkiego obiadu z chińskim sznytem. Zanim przejdziemy do przepisu, na koniec jeszcze jedna uwaga dotycząca smażenia kotlecików szu szu. Jak sama nazwa wskazuje, mówimy o kotlecikach, a nie o kotletach. Krótko mówiąc – szu szu są naprawdę maleńkimi kawałeczkami kurczaka. Weźcie to pod rozwagę w czasie smażenia mięsa na patelni. Dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni wystarczy, by kotleciki dosmażyły się w środku Dzięki krótkiemu czasowi smażenia i zastosowaniu panierki z bułki tartej, kawałeczki będą wciąż delikatnie wilgotne w środku. Przepis na kotleciki szu szu Składniki: Pierś z kurczaka 2-3 ząbki czosnku Papryka mielona słodka Papryka wędzona w proszku Kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany Sos sojowy (ewentualnie możecie użyć po prostu...

kotlety drobiowe przepis
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Banalnie łatwe w przygotowaniu. Te kotleciki za 5 zł zachwycą każde podniebienie
Kotleciki z piersi kurczaka to niezawodny pomysł na obiad. Mięso w połączeniu z papryką i cebulą, smakuje naprawdę wybornie, a w dodatku kosztuje „grosze”. Nic dziwnego, że mięsożercy tak uwielbiają to danie.

Cebula, jajka, mąka pszenna, olej i przyprawy to składniki, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. Aby przyrządzić zaproponowane przez nas danie, musicie dokupić jedynie pierś z kurczaka i czerwoną paprykę. Przyrządzone według tego przepisu kotleciki zachwycą każdego.  Przepis na siekane kotleciki drobiowe Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w małą kosteczkę (możecie też je zmielić). Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Paprykę umyjcie i również pokrójcie w kosteczkę. Mięso wraz z warzywami umieśćcie w średniej wielkości misce.  Do składników dodajcie jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju, a następnie zacznijcie na niej umieszczać uformowane kotleciki. Mięso smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy