Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy

Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło

Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich.

Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku.

Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty!

Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny.

Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń.

Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku.

Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na soczysty schab ze śliwką

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 25 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu.
  2. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki.
  3. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu.
  4. Odkładamy mięso do szczelnego pojemnika na marynowanie. Schab powinien spoczywać w marynacie przez całą noc.
  5. Wstawiamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
    Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę ze schabu, by góra lekko nam się przyrumieniła.
  6. Z płynu, który wytrącił się z mięsa i wymieszał z bulionem należy przygotować sos. Do tego będziemy potrzebowali ok. 1 łyżki mąki – zagęśćmy nią sos w garnku.
  7. Podajemy jako II danie z ziemniakami i surówką na ciepło lub zostawiamy do ostudzenia i kroimy w plasterki na kanapki.

Źródło: gotujmy.pl

łopatka pieczona
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy
Pomysł na tani obiad. Soczysta, pieczona łopatka. Pyszne mięso dzięki 1 sekretnemu składnikowi
Myślicie o jakimś smacznym mięsie na obiad czy na kanapkę? Wybierzcie łopatkę. Będzie tania, smaczna, a dzięki 1 składnikowi zaskoczy domowników.

Jeśli szukacie pomysłu na upieczenie mięsa w ciekawy, a przede wszystkim smaczny sposób – dobrze trafiliście. Do tej pieczeni będziecie potrzebowali całkiem sporo składników, ale nie martwcie się. Większość z nich na pewno macie w domu.  I na obiad, i na kanapkę Mówimy tu o szeregu przypraw i dodatków, które sprawią, że pieczona łopatka nabierze ciekawszego charakteru. Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się nad jedną sprawą. A mianowicie: dlaczego akurat łopatka? Ten rodzaj wieprzowego mięsa ma to do siebie, że jest znacznie bardziej tłusty niż np. szynka czy oczywiście schab. Dzięki temu podczas pieczenia nie ma żadnych szans, by go wysuszyć na wiór. Soczysta pieczeń świetnie sprawdzi się jako część II dania. Jeżeli po obiedzie zostanie wam słuszny kawałek pieczeni, nie macie się czego obawiać. Łopatka posmakuje wam także na kanapkach. Sekretny dodatek Pozostaje nam jeszcze wytłumaczenie, o jakim tajemniczym składniku mowa  na początku naszego artykułu. Jest nim aromatyczny ocet winny, który wzbogaci smak marynaty i nada mięsu odpowiednią kwaśność. Jeżeli nie dysponujecie octem winnym, w razie konieczności zamieńcie go na zwykły ocet spirytusowy lub jabłkowy. Przepis na łopatkę pieczoną Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Kilka łyżek oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku Pół łyżeczki tymianku Pół  łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki suszonego lubczyku 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta chili w proszku Przygotowanie: W miseczce wymieszajcie olej, ocet i wszystkie przyprawy. Mięso oczyśćcie i zamarynujcie w mieszance przypraw. Odstawcie...

przepis na wielkanocny schab ze śliwką
Gotujmy.pl
Newsy
Klasyczny pieczony schab faszerowany śliwką na Wielkanoc. Swoim smakiem zachwyci gości
Co podać na świąteczny, wielkanocny stół oprócz takich standardów jak żurek czy faszerowane jajka? Mamy dla was mięsną propozycję…

Wszyscy dobrze wiedzą, co powinno znaleźć się na stole podczas śniadania wielkanocnego. Jajka faszerowane, jajka niefaszerowane, żurek, wędliny itd… Ale święta nie kończą się przecież tylko na uroczystym niedzielnym śniadaniu. Coś trzeba przecież podać także w późniejszej części dnia, a także w wielkanocny Lany Poniedziałek. Uważamy, że te wyjątkowe święta trzeba uświetnić naprawdę świątecznym jedzeniem. A takim z pewnością jest pieczony schab ze śliwką. By uzyskać perfekcyjną pieczeń, na początek trzeba zadbać o nabycie dobrego wieprzowego mięsa. Tu nie ma miejsca na półśrodki. Jak upiec smaczny schab na święta? Radzimy zainwestować wam w kupno dobrej jakości schabu. Poszukajcie mięsa z polskich ubojni, zapłaćcie kilka złotych więcej za kilogram, po to by cieszyć się w czasie świąt z naprawdę udanej i smakowitej pieczeni. Schab jest z natury bardzo suchym, nie za tłustym mięsem. Dlatego nie ma co przesadzać z długością pieczenia. Nie trzymajcie go w piekarniku w nieskończoność. Za to pozwólcie pieczeni „odpocząć” nieco po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu będzie dużo lepsza! Przepis na wielkanocny pieczony schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5-kilogramowy kawałek schabu wieprzowego 10 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki oleju Czosnek w proszku Majeranek Papryk słodka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie mięso i przygotujcie do natarcia go przyprawami. Wykonajcie nacięcie w środku schabu przy pomocy noża. Wciśnijcie do środka suszone śliwki. Wymieszajcie przyprawy w misce z dodatkiem oleju. Natrzyjcie mięso przyprawami i odstawcie na noc do zamarynowania. Wstawcie mięso do naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i pieczcie ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C....

Schab pieczony
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Wyjątkowo aromatyczny schab pieczony w rękawie. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche
Schab upieczony w rękawie jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być idealną propozycją na obiad, a po ostudzeniu smakuje równie wspaniale ze świeżym pieczywem.

Schab to mięso w pewnym sensie wyjątkowe. Często na polskich stołach pojawia się na specjalne okazje. Świąteczne potrawy Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół. Zdarza się nam podawać je na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Upieczony schab możemy podawać na wiele sposobów. Przy tym jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak najwięcej smaku Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek. Uniwersalny i pyszny Schab pieczony możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby. Sekret pieczenia W połączeniu z gęstymi sosami  utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia. Schab warto upiec w rękawie. Dzięki temu nie będzie suchy! Składniki: 1,3 kg schabu 1 łyżka majeranku  1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli do smaku pieprz mielony kilka ząbków czosnku Na początek wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i dokładnie łączymy. Schab należy wcześniej umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Na końcu szpikujemy mięso. W celu ułatwienia sobie tego procesu robimy w nim nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Całość szczelnie związujemy w rękawie do pieczenia i...

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.  Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.  W otwór włóżcie morele.  W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.  Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.  Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.  Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.  Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.  Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.  Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...