Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy

Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło

Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich.

Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku.

Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty!

Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny.

Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń.

Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku.

Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na soczysty schab ze śliwką

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 25 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu.
  2. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki.
  3. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu.
  4. Odkładamy mięso do szczelnego pojemnika na marynowanie. Schab powinien spoczywać w marynacie przez całą noc.
  5. Wstawiamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
    Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę ze schabu, by góra lekko nam się przyrumieniła.
  6. Z płynu, który wytrącił się z mięsa i wymieszał z bulionem należy przygotować sos. Do tego będziemy potrzebowali ok. 1 łyżki mąki – zagęśćmy nią sos w garnku.
  7. Podajemy jako II danie z ziemniakami i surówką na ciepło lub zostawiamy do ostudzenia i kroimy w plasterki na kanapki.

Źródło: gotujmy.pl

łopatka pieczona
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy
Soczysta pieczona łopatka wieprzowa. Wyjdzie pysznie dzięki 1 sekretnemu składnikowi
Myślicie o jakimś smacznym mięsie na obiad czy na kanapkę? Wybierzcie łopatkę. Będzie tania, smaczna, a dzięki 1 składnikowi zaskoczy domowników.

Jeśli szukacie pomysłu na upieczenie mięsa w ciekawy, a przede wszystkim smaczny sposób – dobrze trafiliście. Do tej pieczeni będziecie potrzebowali całkiem sporo składników, ale nie martwcie się. Większość z nich na pewno macie w domu.  Mówimy tu o szeregu przypraw i dodatków, które sprawią, że pieczona łopatka nabierze ciekawszego charakteru. Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się nad jedną sprawą. A mianowicie: dlaczego akurat łopatka? Ten rodzaj wieprzowego mięsa ma to do siebie, że jest znacznie bardziej tłusty niż np. szynka czy oczywiście schab. Dzięki temu podczas pieczenia nie ma żadnych szans, by go wysuszyć na wiór. Soczysta pieczeń świetnie sprawdzi się jako część 2. dania. Jeżeli po obiedzie zostanie wam słuszny kawałek pieczeni, nie macie się czego obawiać. Łopatka posmakuje wam także na kanapkach. Czym doprawić  łopatkę wieprzową przed pieczeniem? Pozostaje nam jeszcze wytłumaczenie, o jakim tajemniczym składniku mowa  na początku naszego artykułu. Jest nim aromatyczny ocet winny, który wzbogaci smak marynaty i nada mięsu odpowiednią kwaśność. Jeżeli nie dysponujecie octem winnym, w razie konieczności zamieńcie go na zwykły ocet spirytusowy lub jabłkowy. Przepis na łopatkę pieczoną Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Kilka łyżek oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku Pół łyżeczki tymianku Pół  łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki suszonego lubczyku 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta chili w proszku Przygotowanie: W miseczce wymieszajcie olej, ocet i wszystkie przyprawy. Mięso oczyśćcie i zamarynujcie w mieszance przypraw. Odstawcie mięso na noc w zimne miejsce. Następnego dnia uformujcie mięso z...

przepis na wielkanocny schab ze śliwką
Gotujmy.pl
Newsy
Klasyczny pieczony schab faszerowany śliwką na Wielkanoc. Swoim smakiem zachwyci gości
Co podać na świąteczny, wielkanocny stół oprócz takich standardów jak żurek czy faszerowane jajka? Mamy dla was mięsną propozycję…

Wszyscy dobrze wiedzą, co powinno znaleźć się na stole podczas śniadania wielkanocnego. Jajka faszerowane, jajka niefaszerowane, żurek, wędliny itd… Ale święta nie kończą się przecież tylko na uroczystym niedzielnym śniadaniu. Coś trzeba przecież podać także w późniejszej części dnia, a także w wielkanocny Lany Poniedziałek. Uważamy, że te wyjątkowe święta trzeba uświetnić naprawdę świątecznym jedzeniem. A takim z pewnością jest pieczony schab ze śliwką. By uzyskać perfekcyjną pieczeń, na początek trzeba zadbać o nabycie dobrego wieprzowego mięsa. Tu nie ma miejsca na półśrodki. Jak upiec smaczny schab na święta? Radzimy zainwestować wam w kupno dobrej jakości schabu. Poszukajcie mięsa z polskich ubojni, zapłaćcie kilka złotych więcej za kilogram, po to by cieszyć się w czasie świąt z naprawdę udanej i smakowitej pieczeni. Schab jest z natury bardzo suchym, nie za tłustym mięsem. Dlatego nie ma co przesadzać z długością pieczenia. Nie trzymajcie go w piekarniku w nieskończoność. Za to pozwólcie pieczeni „odpocząć” nieco po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu będzie dużo lepsza! Przepis na wielkanocny pieczony schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5-kilogramowy kawałek schabu wieprzowego 10 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki oleju Czosnek w proszku Majeranek Papryk słodka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie mięso i przygotujcie do natarcia go przyprawami. Wykonajcie nacięcie w środku schabu przy pomocy noża. Wciśnijcie do środka suszone śliwki. Wymieszajcie przyprawy w misce z dodatkiem oleju. Natrzyjcie mięso przyprawami i odstawcie na noc do zamarynowania. Wstawcie mięso do naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i pieczcie ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C....

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.  Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.  W otwór włóżcie morele.  W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.  Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.  Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.  Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.  Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.  Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.  Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...

Schab na kanapki
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na mięciutki i przepyszny schab na kanapki. Będą prosić o dokładkę
Macie dość pozbawionych smaku szynek ze sklepu? Upieczcie z nami ten schab – z pewnością nie pożałujecie!

Są takie dni, kiedy nie możemy już patrzeć na wędliny ze sklepu. Mało aromatu, za to mnóstwo wody – w ten sposób prezentuje się zdecydowana większość wyrobów z marketów, a nawet ze sklepów mięsnych. W takich momentach przypominają nam się tradycyjne, domowe wyroby wędliniarskie. Większość z nas nie ma jednak czasu, by przygotować w środku tygodnia szynkę od A do Z. Co wtedy robić? Rozwiązaniem jest upieczenie kawałka dobrego mięsa w piekarniku na własnych zasadach! Domowa pieczeń na kanapki Tego typu pieczeń świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju kanapkach. Można także podać schab z naszego przepisu do obiadu z ziemniakami albo ryżem. Kiedy podajemy schab na gorąco, warto pomyśleć o jakimś ciemnym sosie – tak podany zrobi prawdziwą furorę! Pieczenie schabu to prościzna. Najważniejszym punktem przygotowania tej potrawy będzie za to wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Postarajmy się o schab jak najlepszej jakości. Idealnym wyborem byłoby mięso ze świni tuczonej w wiejskiej zagrodzie – z tym może być jednak dość trudno. Wobec tego udajmy się po ładny kawałek mięsa do dobrego rzeźnika. Nie żałujmy kilku złotówek więcej w stosunku do ceny z marketu – różnicę na pewno odczujemy w smaku. A jak sprawić, by nasze mięso było idealnie miękkie i delikatne – tutaj wykorzystajmy sztuczkę z pieczeniem mięs w mleku – efekty będą zaskakujące. Przepis na przepyszny schab na kanapki Składniki: Spory kawałek surowego schabu wieprzowego (ok. 1,5 kg) Olej Czosnek – kilka ząbków Majeranek Rozmaryn 1 l mleka Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i przygotujcie do marynowania. W miseczce wymieszajcie przyprawy wraz z olejem. Do...