Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich.
Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku.
Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty!
Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny.
Zobacz także:
Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń.
Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku.
Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze!
Przepis na soczysty schab ze śliwką
Składniki:
- Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego
- 25 dag suszonych śliwek
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu.
- Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy w nie nasze śliwki.
- Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu.
- Odkładamy mięso do szczelnego pojemnika na marynowanie. Schab powinien spoczywać w marynacie przez całą noc.
- Wstawiamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę ze schabu, by góra lekko nam się przyrumieniła. - Z płynu, który wytrącił się z mięsa i wymieszał z bulionem należy przygotować sos. Do tego będziemy potrzebowali ok. 1 łyżki mąki – zagęśćmy nią sos w garnku.
- Podajemy jako II danie z ziemniakami i surówką na ciepło lub zostawiamy do ostudzenia i kroimy w plasterki na kanapki.
Źródło: gotujmy.pl