Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy

Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło

Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich.

Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku.

Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty!

Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny.

Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń.

Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku.

Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na soczysty schab ze śliwką

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 25 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu.
  2. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki.
  3. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu.
  4. Odkładamy mięso do szczelnego pojemnika na marynowanie. Schab powinien spoczywać w marynacie przez całą noc.
  5. Wstawiamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
    Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę ze schabu, by góra lekko nam się przyrumieniła.
  6. Z płynu, który wytrącił się z mięsa i wymieszał z bulionem należy przygotować sos. Do tego będziemy potrzebowali ok. 1 łyżki mąki – zagęśćmy nią sos w garnku.
  7. Podajemy jako II danie z ziemniakami i surówką na ciepło lub zostawiamy do ostudzenia i kroimy w plasterki na kanapki.

Źródło: gotujmy.pl

Schab pieczony
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy Wyjątkowo aromatyczny schab pieczony w rękawie. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche
Schab upieczony w rękawie jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być idealną propozycją na obiad, a po ostudzeniu smakuje równie wspaniale ze świeżym pieczywem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Schab to mięso w pewnym sensie wyjątkowe. Często na polskich stołach pojawia się na specjalne okazje. Świąteczne potrawy Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół. Zdarza się nam podawać je na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Upieczony schab możemy podawać na wiele sposobów. Przy tym jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak najwięcej smaku Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek. Uniwersalny i pyszny Schab pieczony możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby. Sekret pieczenia W połączeniu z gęstymi sosami  utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia. Schab warto upiec w rękawie. Dzięki temu nie będzie suchy! Składniki: 1,3 kg schabu 1 łyżka majeranku  1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli do smaku pieprz mielony kilka ząbków czosnku Na początek wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i dokładnie łączymy. Schab należy wcześniej umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Na końcu szpikujemy mięso. W celu ułatwienia sobie tego procesu robimy w nim nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Całość szczelnie związujemy w rękawie do pieczenia i...

Przeczytaj
Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

Przeczytaj
Schab na kanapki
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy Przepis na mięciutki i przepyszny schab na kanapki. Będą prosić o dokładkę
Macie dość pozbawionych smaku szynek ze sklepu? Upieczcie z nami ten schab – z pewnością nie pożałujecie!
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Są takie dni, kiedy nie możemy już patrzeć na wędliny ze sklepu . Mało aromatu, za to mnóstwo wody – w ten sposób prezentuje się zdecydowana większość wyrobów z marketów, a nawet ze sklepów mięsnych. W takich momentach przypominają nam się tradycyjne, domowe wyroby wędliniarskie. Większość z nas nie ma jednak czasu, by przygotować w środku tygodnia szynkę od A do Z. Co wtedy robić? Rozwiązaniem jest upieczenie kawałka dobrego mięsa w piekarniku na własnych zasadach! Domowa pieczeń na kanapki Tego typu pieczeń świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju kanapkach. Można także podać schab z naszego przepisu do obiadu z ziemniakami albo ryżem. Kiedy podajemy schab na gorąco, warto pomyśleć o jakimś ciemnym sosie – tak podany zrobi prawdziwą furorę! Pieczenie schabu to prościzna. Najważniejszym punktem przygotowania tej potrawy będzie za to wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Postarajmy się o schab jak najlepszej jakości. Idealnym wyborem byłoby mięso ze świni tuczonej w wiejskiej zagrodzie – z tym może być jednak dość trudno. Wobec tego udajmy się po ładny kawałek mięsa do dobrego rzeźnika. Nie żałujmy kilku złotówek więcej w stosunku do ceny z marketu – różnicę na pewno odczujemy w smaku. A jak sprawić, by nasze mięso było idealnie miękkie i delikatne – tutaj wykorzystajmy sztuczkę z pieczeniem mięs w mleku – efekty będą zaskakujące. Przepis na przepyszny schab na kanapki Składniki: Spory kawałek surowego schabu wieprzowego (ok. 1,5 kg) Olej Czosnek – kilka ząbków Majeranek Rozmaryn 1 l mleka Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso czyścimy i przygotowujemy do marynowania. W miseczce mieszamy przyprawy wraz z olejem. Do środka dodajemy także...

Przeczytaj
schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy Nie ma nic pyszniejszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Zbliżające się święta to dobry czas, by wypróbować nieco bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Masz w domu alergików? Starasz się odżywiać zdrowo? Jeśli tak, to pewnie wiesz jak trudno jest kupić dobrą wędlinę bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką znajdziesz, to jest bardzo droga! Rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu masz pewność, że są one wolne od konserwantów  i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub powodujących alergię. Przygotowanie własnoręcznie robionego schabu nie jest bardzo trudne – sprawdźcie, jak to zrobić! Domowa szynka Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. Kiedyś był to w domach częsty widok, który dziś znamy tylko zza lady mięsnego sklepu. Warto wrócić do starych zwyczajów i zrobić suszony schab w domu! Potrzebny jest do tego tylko piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji! Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały za pyszną szynkę móc powiedzieć „Sama ją zrobiłam”! Takim suszonym schabem z pewnością zaimponujecie gościom podczas świąt. Doskonale nada się także jako zimna przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół! Przepis na schab suszony w piekarniku Aby zrobić domowy schab suszony, przygotuj: 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Łyżka soli do peklowania Łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą. Natrzyj nimi schab, a pozostałą część wysyp na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Wstaw naczynie do lodówki na 3 doby. Co kilkanaście godzin usuwaj wypływające ze schabu soki i obracaj mięso na drugą stronę podsypując je solą i pieprzem. Po trzech dniach wyjmij schab z...

Przeczytaj